wk-favorieten-berteele-1 Onder het motto ‘Om de 20 jaar wordt een Belg wereldkampioen’ – check: ’56 Rik Van Steenbergen, ’76 Freddy Maertens, ’96 Johan Museeuw – zet Carl Berteele Tom Boonen op nummer 1 tijdens het aanstaande WK in Qatar. De Sporza-commentator geeft ook zijn top 10 voor het ‘woestijn-WK’. Zo weet u op welke namen u zondag dient te letten.

1. Tom Boonen

Carl Berteele: “Ik kan er niet aan doen, maar zeker omdat ik het voor het laatst kan doen, noem ik Tom zelfs mijn topfavoriet.  Ik heb een vermoeden, en de ene bron – onafhankelijk van elkaar – is nog duidelijker dan de andere, dat hij zich nog eens heeft voorbereid zoals in Madrid, en iedereen weet hoe het daar is afgelopen, hé.  Ik merk ook een nogal stevige honger bij Tom om er nog eens in te vliegen. Kennis van parcours, goed tegen de hitte kunnen en een ploeg op 1 lijn.  Alle puzzelstukjes moeten zoals in 2005 natuurlijk op hun plaats vallen; maar met Greg in de rol van Van Petegem, Nikolas Maes en Iljo Keisse in de rol van Cretskens/Wauters en het duo Debusschere/Roelandts in de rol van Aerts/Nuyens zie ik het wel zitten!”

2. John Degenkolb

Carl Berteele: “Voor mij een kandidaat voor het podium, want Degenkolb is de meest frisse en de enige wiens conditie nog aan het groeien is. Maar zal hij zich binnen de Duitse ploeg nog kunnen opwerken? Ze zijn daar met veel natuurlijk. Toch kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat hij zijn kans wil grijpen. Ze gaan er hem zeker niet afrijden mocht het in waaiers uiteen liggen. En na 250 km moet hij voor niet veel renners onderdoen.”

3. Fernando Gaviria

Carl Berteele: “Ik ben het eens met de vaststelling na Parijs-Tours: een ploegmaat van Tom waarmee ie rekening zal moeten houden. Hij is heel rap en duidelijk de coming man in de spurt. Heeft een goeie plaatsing, spurt heel correct en is indrukwekkend als ie versnelt. Maar: nog heel jong en meer dan 250 km in Qatar is geen 250 km of minder in een 20 graden koeler Frankijk of Vlaanderen. Ze zijn natuurlijk ook met 9 die Colombianen, dus als hij zich kan laten meedrijven…. Als Gaviria erbij is als het zo ver komt dat er gespurt wordt voor de regenboog is ie een medaillekandidaat.”

4. Arnaud Démare

Carl Berteele: “Duidelijk klaar als er moet gespurt worden. Is ook sterk aan het rijden als je Binche zag. In vorm, maar nog eens: voor een sprint met al die andere rappe mannen. Daarmee bedoel ik dat ik er niet zeker van ben of ie er na een uitputtingsslag nog bij zal zijn. En loopt alles op wieltjes als er met ‘den bokser’ moet worden gepraat? Al moet je wel vaststellen dat Démare ook al een aantal ritten in de Ronde van Qatar heeft gewonnen. Toch geldt voor hem – denk ik: februari is oktober niet. Hij lijkt mij ook heel bleek en zou wel eens last van de warmte kunnen krijgen.”

wielerverhaal bike-motion-360x180-statisch

 

 

 

 

5. Andre Greipel

Carl Berteele: “De man die zich als 1e lang op voorhand heeft willen aanpassen aan de omstandigheden. Allicht kopman bij de Duitsers, maar Greipel mist misschien koersritme. Gaat ie de mogelijke strijd tegen de wind overleven? Als er geen wind staat, lijkt hij mij topkandidaat voor goud. Afwachten dus. En is hij inderdaad aangepast aan hitte en luchtvochtigheid? Het zit ook een deel in het hoofd natuurlijk, en mentaal lijkt ie dus wel klaar.”

wk-favorieten-berteele-26. Peter Sagan

Carl Berteele: “Er hoeft geen tekening bij, zeker? Als hij aan de start staat, doet ie mee voor de overwinning. Punt aan de lijn. Maar, hoe goed is Peter Sagan nog? Ik denk dat hij stiekem rekent op de supercompensatie, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Want het was een broos vogeltje dat Geraardsbergen verliet na de Eneco Tour. Dus er was oplapwerk nodig. Niemand heeft nog iets van hem vernomen. Nu, als er ene is die ergens als een duiveltje uit een doosje kan verschijnen… Ze moeten bij de Slovaken alleen iemand vinden die zijn bril af en toe kuist en het zand uit zijn ogen doet.”

7. Greg Van Avermaet

Carl Berteele: “Noblesse oblige, en ja, het is een beetje uit sentiment ook; want natuurlijk is Greg moe. Je zou voor minder. Anderzijds kan hij zich als geen ander op een koers voorbereiden en pieken. De hoeveelste piek hij dit jaar al legt, weet ik niet meer, maar ik vermoed dat Van Avermaet ook iets heeft van: “ik ben hier wel de Olympische kampioen, hé, ik ga mij hier toch nog eens tonen”. En bovendien ben ik er zeker van dat Greg zich de Van Petegem van Qatar kan noemen bij winst van Boonen. Hij zou er evenveel plezier aan beleven als Tomzelf!”

8. Marcel Kittel

Carl Berteele: “Fysiek opnieuw top, mentaal weer gegroeid, maar ze zullen dus moeten ‘absprechen’ bij de Mannschaft, want dit is dus al de 3e Duitser in het rijtje. Al vind ik wel dat ze alle 3 hun plaats hebben. Zijn ploegentijdrit doet het beste vermoeden, maar ook hij gaat moeten bewijzen dat ie kan overleven als het waait. Maar Kittel is ook een Etixx-man, hé: wat als er nog een groepje van een man of 20 overblijft en zowel Boonen, Gaviria als hij er nog bij zijn En wat doet dan een Trentin?”

9. Michael Matthews

Carl Berteele: “Ik weet dat dit voor velen iemand is die ze niet verwachten, maar ik heb het voor Matthews. Hij zal er wel bij zijn als het een afvallingskoers wordt en hij lijkt me in de Australische ploeg toch nummer 1 te zijn. Dus moeten ze maar voor hem werken. Als het een massaspurt wordt, zal ie allicht tekort schieten. Maar ik schrijf hem toch niet af voor dit WK. Het zal sowieso een rare koers worden en er gaan sowieso verrassingen zijn, dus waarom Bling niet? Hij werd overigens al eens wereldkampioen op de weg….” (zie video)

10. Nacer Bouhanni

Carl Berteele: “Als coureur moet ik eigenlijk niet veel van Bouhanni weten, maar puur als spurter is hij een renner waarmee je zondag rekening moet houden. Alleen: zijn manier van spurter is vaak niet koosjer en hij ligt dus niet goed in het peloton. Ik vraag mij ook af of hij in de Franse ploeg een graag geziene gast is. Maar dat is net ook zijn sterkte, want hij trekt er zich blijkbaar hoegenaamd niks van aan. Hij rijdt ook altijd zijn eigen spurt – hopelijk rechtdoor, en is dus te duchten. Zeker nu hij allicht niet de eerste kopman zal zijn.”

 

Fotocollage: Enrico Castro Montes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*