Wout Van Aert is superfavoriet om zichzelf in Oostende op te volgen als Belgisch kampioen. En de favorietenrol kan hij best aan, de regerende wereldkampioen. Hieronder leest u de voorspellingen van onze kenner Carl Berteele voor de editie van 2016 in Lille. Een amusante terugblik.

Wout Van Aert – 95% kans om Belgisch kampioen te worden

Carl Berteele: “Ik durf Wout Van Aert 95% kans geven op de Belgische titel. Lille is normaliter een zanderig parcours, maar door de regen die ze deze week nog voorspellen, zal het eerder modderig zijn, vermoed ik. De modder is ginder nu al aanwezig, dus als er nog veel regen bijkomt, zullen er voldoende stroken zijn voor Van Aert om zijn power te gebruiken en door te trekken. Hij moet maar twee dingen doen: zijn eigen cross rijden en denken dat het een gewone regelmatigheidscross is en niet het BK. Als hij van meet af aan in de aanval trekt en niet meer achterom kijkt zoals Van der Poel vorig jaar op het WK in Tabor kan er weinig misgaan. Van Aert zal weinig hebben aan een tactisch crossverloop. Wel zal hij moeten zien af te rekenen met de druk, want die zal er sowieso zijn. Het is Wouts eigen supportersclub die het BK organiseert, dus zullen de verlangens groot zijn. Die druk zal hij van zich moeten afzetten. In dat opzicht zal hij wel wat opgestoken hebben van de verloren BK’s in het verleden. Hij is ook alweer een jaartje ouder en bovendien doet Van der Poel niet mee. Dat jaagt zijn kansen ferm de hoogte in. Wout moet dus alleen naar zichzelf kijken en tonen dat hij de beste is.”

Tom Meeusen – 76% kans om Belgisch kampioen te worden

Carl Berteele: “Als alles normaal verloopt, moet Tom meedoen voor het zilver. Hij is een man van de streek, kan zich aardig door het zand worstelen en heeft in Loenhout bewezen over zijn beste vorm te beschikken. Zijn conditie is uitstekend, wat hij ook in Leuven toonde. Er is ook de combinatie van zand en modder, en de technische passages die een rol kunnen spelen. Meeusen werd vorig jaar al 2e en is de man die het liefste kampioen zou willen worden. Die strijdlust is een wapen. Als Van Aert demarreert, zal Meeusen zolang mogelijk willen volgen, denk ik. Hij heeft een snelle start, en dat is een voordeel op Kevin Pauwels. Daarom denk ik dat hij de dichtste belager wordt van Wout Van Aert.”

Kevin Pauwels – 75% kans om Belgisch kampioen te worden

Carl Berteele: “Kevin is voor mij absoluut zeker een kandidaat voor het podium. Hij moet niet veel onderdoen voor Van Aert en Meeusen, denk ik. Als hij nog beter uit zijn stages is gekomen, zal hij nog sterker zijn. Wat ook voor hem spreekt, is het feit dat er niet te veel zal moeten worden gelopen in Lille. Als Van Aert top is, rijdt hij van iedereen weg, maar dan zie ik Kevin op zijn minst meedoen voor de 2e plaats. Kevin is ook aan het opbouwen richting het WK, dus hij zou wel eens de man kunnen zijn die het Van Aert het moeilijkst kan maken. Ik heb hem de voorbije weken alvast een uitstekende vorm zien etaleren.”

SvenNys5Sven Nys – 40% kans om Belgisch kampioen te worden

Carl Berteele: “Nys is voor mij het grote vraagteken en eigenlijk is het al straf dat we zoiets kunnen stellen. Vorig jaar kwam hij uit een slechte periode en zou hij zeker geen rol van betekenis spelen. Dit jaar valt het moeilijk te zeggen. Hij is dit seizoen in goede doen. De wedstrijd in Koksijde is voor mij na Namen tot hiertoe het hoogtepunt van dit seizoen. Ik vind het formidabel straf dat hij dat op zo’n leeftijd nog klaarspeelt. Met al die jaren in de benen zal Nys in geen geval nog stress hebben én hij zal zich nog eens kunnen opladen voor zijn laatste BK. Er is nu eenmaal het gegeven dat hij voor de 10e keer Belgisch kampioen kan worden. Dat is niet uniek – Liboton won 10 keer op een rij – maar het zou wel de bekroning zijn van een lange en fantastische carrière. Maar als Wout goed is, zal ook de allerbeste Nys slechts 2e worden, vermoed ik. Dan wordt hij weer ‘best of the rest’, zoals wel vaker dit seizoen. Ik acht hem daartoe in staat, want hij heeft ook al 6 keer gewonnen in Lille. De modder kan bovendien een bondgenoot worden. Als de anderen gaan vliegen, komt Nys niet in aanmerking voor het podium, maar ik geef hem het voordeel van de twijfel om mee te doen voor de eerste 3 plaatsen.”

Toon AertsToon Aerts – 20% kans om Belgisch kampioen te worden

Carl Berteele: “Ik wil Toon met stip noteren als outsider voor het Belgisch kampioenschap. Leuven speelt voor mij niet echt mee, maar ook in Baal zag je al dat hij goed is. Er ligt modder in Lille en dus zal hij zijn power kunnen gebruiken. Hij is op het juiste moment in conditie en zal zeker zijn rol spelen voor Tom Meeusen. Hij zal zich willen tonen en ziet het BK gewoon als een volgende cross. Ik denk dat hij zelf niet weet hoe sterk hij wel is. Hij is technisch niet slecht, heeft veel kracht en heeft in Namen en Francorchamps getoond dat hij ook kan klimmen. Qua hoogteverschillen is het parcours voor hem in Lille niet zwaar genoeg, maar zijn conditie kan het verschil maken. Toon haalt zeker het niveau van Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Als er tijdens de wedstrijd iets gebeurt met de top 3, dan zou Toon wel eens de verassing van dit BK kunnen worden. Mocht ik bondscoach Rudy De Bie zijn, dan zou ik hem al zeker meenemen naar het WK in Zolder. Hij is een ploegspeler en wil zich wegcijferen voor het team. Toon is heel verstandig bezig met zijn carrière. Dé man van het moment, zeg maar.”

Klaas VantornoutKlaas Vantornout – 15% kans om Belgisch kampioen te worden

Carl Berteele: “Door ziek te zijn heeft Klaas een slecht seizoensbegin doorgemaakt. Zijn conditie en vorm gaan nu wel in stijgende lijn, maar op zijn top zal hij niet geraken, ook niet voor het BK. Hij heeft zelf gezegd dat hij zijn trui nu zonder pijn zal afgeven, want Klaas beseft natuurlijk zelf ook dat hij weinig kans maakt om het BK te winnen. De situatie is dus heel anders dan na zijn eerste titel, want toen had hij het wel lastig met het feit dat hij zijn trui het jaar erop kwijt was. Langs de andere kant is Klaas niet slecht bezig, hij zal dus zeker tussen de mannen voorin rijden. De kans om het podium te halen, acht ik echter zeer klein. Klaas is geen zuivere zandspecialist en het zal deze week nog regenen. De modderpassages zullen voor hem iets te lastig zijn.”

 

Laurens Sweeck – 10% kans om Belgisch kampioen te worden

Carl Berteele: “De manier waarop Laurens rijdt, spreekt me aan. Hij werkt heel professioneel, zoals hij nu nog voor het BK op stage trekt. Voor hem is een grote toekomst weggelegd, meen ik. Laurens is nog jong en daarom vind ik het goed dat hij af en toe eens een cross laat schieten. Hij heeft nog kansen zat om hem te tonen. Als hij echt bezig is met het BK zoals het erop lijkt, kan hij misschien wel iets forceren. Hij is redelijk sterk en er moet niet te veel geklommen worden, wat ook in zijn voordeel is. Hij kan zeker tussen de 4e en 6e stek rijden op het BK.”

Michael Vanthourenhout – 6% kans om Belgisch kampioen te worden

Carl Berteele: “Ik geef Michael een klein voordeel op Merlier en Vermeersch omdat hij zou kunnen profiteren van het ploegenspel, als dat al kan worden gespeeld. In Baal hebben we ook gezien dat die mannen van Marlux-Napoleon Games (met Pauwels en Vantornout, red) goed samen kunnen rijden. Ik zie Michael in het eerste deel van de cross voor Klaas rijden en in de finale voor Kevin. Hij is de man die voor oorlog kan zorgen.”

Tim Merlier – 5% kans om Belgisch kampioen te worden

Carl Berteele: “Voor Tim wordt het moeilijk. Hij moet het hebben van een snel parcours om de winstkansen in zijn voordeel te zien uitdraaien. Dan zou het van zaterdag op zondag al moeten vriezen. De modder en het technische aspect maken dit BK voor hem minder aantrekkelijk. Zijn vorm spreekt wel in zijn voordeel. Als ze met een groepje naar de meet gaan, zou hij zo toch nog wel op het podium kunnen geraken. In een sprint maakt hij zeker kans, maar ik vrees voor te veel modder.”

Gianni Vermeersch – 4% kans om Belgisch kampioen te worden

Carl Berteele: “Gianni kan je bijna op dezelfde hoogte stellen van Merlier en Vanthourenhout. Voor hem spreekt weinig in zijn voordeel, tenzij het feit dat niemand met hem rekening zal houden. Het parcours is niet zwaar genoeg voor hem, denk ik. Te weinig klimmetjes en hij is geen zandspecialist. Helaas voor hem zie ik hem geen rol van betekenis spelen. Het incident in Bredene zal overigens geen enkele rol spelen.”

Fotomateriaal: Davy De Blieck.