Bondscoach Rudy De Bie krijgt de vrouwen deze week niet op de hand. Na zijn akkefietje met Loes Sels, dat intussen zou zijn bijgelegd, ontstaat er commotie over de vrouwen die hij geselecteerd heeft voor het WK in Bieles. Dat de niet-geselecteerden niet tevreden zijn, is niet abnormaal. Maar in de beloftencategorie werden gewoon jonge talenten thuis gelaten, terwijl ze wel mee konden om ervaring op te doen. Onder meer Shana Maes (21) uit Vorselaar kan er met haar verstand niet bij.

Shana, wat is er precies mis met de selectie van De Bie?

Shana Maes: “Die selectie trekt op niks. Bij de beloften hebben we 1 podiumkandidate: Laura Verdonschot. Maar ze is de enige die mee naar Bieles mag, terwijl we geloof ik toch 5 plaatsen kregen van de UCI. Dat betekent dat er 4 Belgische meisjes meer hadden kunnen staan op het WK U23. Niet om podium te rijden, maar wel om ervaring op te doen naar de toekomst toe. Ik vind dat De Bie ons kansen afneemt om beter te worden. Want een WK is iets speciaals en een 1e kennismaking is altijd belangrijk. Ik heb vorig jaar in Zolder wel het WK gereden en heb daar toch 1 en ander van opgestoken. Je staat er versteld van hoe hoog het niveau daar is.”

Een gemiste kans voor het vrouwelijk veldrittalent?

Shana Maes: “Absoluut. Volgend jaar rijdt Laura Verdonschot misschien bij de elite en wat dan? Gaan we dan niemand meer naar het WK sturen? Moet iedereen thuis blijven? Dit is gewoon spijtig voor alle meisjes. Een Eva Maria Palm bijvoorbeeld is nog maar 19 en heel beloftevol, en ze mag niet mee. Dat begrijp ik toch niet zo goed. Ik ijver hier niet voor mezelf, want of ik mijn kritiek nu deel of niet, als laatstejaarsbelofte heb ik daar volgend jaar toch geen baat bij. Ik vind het gewoon erg voor de toekomst van het damesveldrijden in België. Naar de toekomst toe is dit een erg slechte zet.”

Had je zelf gehoopt om er bij te zijn? 

Shana Maes: “Ik had het wel gehoopt, zeker na mijn 3e plaats op het Belgisch kampioenschap. In het begin van het seizoen had ik klierkoorts en ik voel dat ik nog elke week sterker wordt. Dus wie weet wat ik ginder had kunnen doen. Maar nogmaals, ik vind het veel erger voor de toekomst van de andere rensters dan voor mezelf.”

Jouw ploegleider bij Donen-Vondelmolen Geert Wellens stelde zich intussen kandidaat om bondscoach te worden bij de vrouwen beloften en jeugd. Doe eens een pleidooi voor hem.

Shana Maes: “Geert kijkt niet alleen naar de rensters van zijn eigen team. Hij kent alle meisjes en volgt iedereen op de voet. Hij weet wie wat kan in elke situatie en op elke omloop. Hij zou de geschikte man zijn om een deftige en eerlijke selectie te maken, los van zijn rol als ploegleider.”

Tot slot, waar trek jij je tijdens de laatste crossweken wel aan op?

Shana Maes: “Gezien ik me nog steeds beter voel worden, ben ik heel erg gemotiveerd om er een sterk seizoenseinde van te maken. De vlakke zandcrossen in Oostmalle en Lille heb ik alvast met rood omcirkeld. Daar mag je mij dus zeker verwachten.”

Fotomateriaal: Kristel Van Gilst.