Gianni Moscon
Gianni Moscon bij Team Sky. De Britse formatie rijdt dit seizoen in shirts van het Italiaanse Castelli.

Het is ondertussen een vertrouwd beeld geworden als het bergop gaat: de blauw-zwarte brigade van Team Sky op kop van het peloton. 4, 5, 6 man, met Froome in laatste stelling, klaar om het af te maken. Krijgen we de Sky-trein straks ook te zien in het Vlaamse voorjaar? Goed mogelijk, want hun klassieke kern mag gezien worden: werkpaard Knees, stilist Thomas, de beer Stannard, hardrijder Rowe (al goed voor een ritzege dit jaar), de wispelturige Kwiatkowki (als hij zin heeft tenminste),… en mogen we er dit jaar ook bij verwachten: Gianni Moscon. Maak kennis met het Italiaanse toptalent van Team Sky!

Moscon is afkomstig uit de provincie Trente, opgegroeid op een appelkwekerij samen met drie oudere zussen, speelt een stukje accordeon, maar bovenal is hij een beloftevol wielrenner. Op zijn 7e kreeg hij via zijn vader de koersmicrobe te pakken en onder begeleiding van Maurizio Fondriest – oud-wereldkampioen en winnaar van Milaan-San Remo en de Waalse Pijl – groeide hij uit tot de coming man van het Italiaanse wielrennen. 

Gianni Moscon
Gianni Moscon bij Team Sky. De Britse formatie rijdt dit seizoen in shirts van het Italiaanse Castelli.

Allrounder bij de beloften

Moscon beschouwt zichzelf iets te zwaar voor het hooggebergte, maar al de rest lijkt hem wel goed te liggen. In 2014 won hij de Ronde van Lombardije voor beloften, voor Dylan Teuns. En ook op het wereldkampioenschap had hij uitzicht op de overwinning, tot hij in de finale zwaar ten val kwam en een ereplaats mocht vergeten.

In 2015 volgde de bevestiging. Hij werd Italiaans beloftekampioen, een titel waar hij heel trots op is, won een wedstrijd in de Nations Cup, werd 5e in de lastige Vredeskoers (net na Laurens De Plus) en bewees dat hij ook in de Vlaamse koersen goed uit de voeten kan. Op het WK in Richmond (op een Vlaams parcours) werd hij 4e en ook in de Ronde van Vlaanderen voor beloften deed hij het uitstekend met een 2e plaats, na de Australiër Edmondson. Een echte allrounder dus, 1’tje die ze bij Team Sky altijd kunnen gebruiken. En dus kreeg hij ook een profcontract voor 2016.

Gianni Moscon
Gianni Moscon bij Team Sky. De Britse formatie rijdt dit seizoen in shirts van het Italiaanse Castelli.

Droomdebuut

Moscon mocht als neoprof al meteen proeven van het grote werk in de kasseiklassiekers en verscheen aan de start van de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix. Wel nog in een dienende rol, maar hij toonde dat hij in de toekomst een man kan worden voor het Vlaamse voorjaar. Misschien wordt hij wel de nieuwe uitdager van Peter Sagan en Greg Van Avermaet? We kijken alvast uit naar zijn prestaties dit voorjaar!

In augustus boekte de renner van Team Sky zijn 1e profzege. Hij won de koninginnenrit in de Ronde van Noorwegen na een late uitval en mocht meteen ook het eindklassement op zijn naam schrijven. “Ik ben uiteraard heel tevreden met deze overwinning en deze geeft ook vertrouwen voor wat nog komen moet.” Een knap debuutjaar dus voor de Italiaanse allrounder!

Fan van Simoni, Rodriguez en de Giro

Als kind was Moscon een grote fan van Gilberto Simoni, een renner uit zijn streek. “I was, however, a big fan of Gilberto Simoni, being from Trento like me made it somewhat obvious.” Later kreeg hij vooral bewondering voor Joaquin Rodriguez, omdat hij er zowel staat in de klassiekers als in de grote rondes. En ook Chris Froome vindt hij een grote renner. Met hem samen rijden is dan ook een beetje als een droom die uitkomt.

Maar dromen doet hij vooral van de Ronde van Italië, zoals de meeste Italiaanse coureurs. Als kind keek ik altijd naar de Giro en dat is dan ook mijn favoriete koers. Al weet ik wel nog niet of deze me ook zal liggen.” De Giro winnen zien we hem wel niet doen. Daarvoor is hij te weinig klimmer. Hij zal eerder moeten mikken op ritzeges. Vroeg of laat zal ook dit hem wel lukken. En wij vermoeden dat het eerder vroeg dan laat zal zijn.

Fotomateriaal: Team Sky.