Zaterdag wordt de 104e Tour de France op gang geschoten. Er komen 198 renners aan de start, verdeeld over 22 ploegen. Dat weet intussen wel iedereen, maar de cijfers rond organisatie, service, veiligheid, media en diens meer spreken wél tot de verbeelding.

Tour de France

Om toch maar met het sportieve te beginnen: er worden in deze Tour 3.540 km gefietst in 21 etappes en door 4 landen. De koers doet ook 34 van de 102 Franse departementen aan. Er zijn 35 zogenaamde ‘stage-sites’, plaatsen waar een etappe aankomt en/of vertrekt. Laissac-Sévérac is het kleinste plaatsje met 2.100 inwoners, Parijs de grootste stad met 2.250.000 inwoners. Alles samen worden er 635 steden en gemeenten aan gedaan.  Er zijn 9 vlakke ritten, 5 in het middengebergte, 5 in het hooggebergte en 2 tijdritten (inclusief de proloog). De langste etappe is die van Embrun naar Salon-de-Provence: 222,5 km. De kortste is die van Saint-Girons naar Foix: 101 km. Er worden 23 cols beklommen van 2e, 1e en buitencategorie. De Col du Galibier is met 2.642 meter het dak van de Tour.

ASO zet liefst 100 mensen in die worden bijgestaan door nog eens 350 zogenaamde ‘team mates’. Er worden tijdens de hele Tour 500 hotels gebruikt om alle crew, staf en ploegen onder te brengen. Voor de 2 transfers – op 9 en 23 juli – zijn alvast 7 vliegtuigen gereserveerd. Voor de veiligheid worden 50 leden van de Garde Républicaine ingezet. Daarbij komen 12 voltijdse politieagenten, 3.000 agenten van de departementen, 23.000 politieofficieren en gendarmes en 3.600 extra verkeersborden. Ook zijn er 65 mensen speciaal getraind om verkeersrisico’s tot een minimum te beperken.

Qua logistiek wordt er voor elke etappe 4 km nadars voorzien, start en finish samen, met daarlangs 2,7 km reclamebanners. Er zullen ook meer dan 1.000 grote barrières te zien zijn aan de finish. Aan de meet zijn er nog 450 extra reclamepanelen te zien.

Media

ASO heeft 2.000 journalisten geaccrediteerd, inclusief consultants en fotografen. Die vertegenwoordigen 600 verschillende media (waaronder dus ook WielerVerhaal). Er zijn 91 fotoagentschappen present uit de hele wereld, alsook 300 kranten, persagentschappen en websites. Komen daarbij nog 68 radionetwerken en 94 televisiestations. De Tour komt in liefst 190 landen live op tv. Er zijn 100 kanalen die de koers volledig uitzenden, waaronder 60 rechtstreeks. Voor het eerst in de geschiedenis van de Tour worden ook alle etappes van vertrek tot aankomst uitgezonden. Dat is goed voor 105 uur live koers in iets meer dan 3 weken. Alles samen wordt de Tour 3.600 uur lang uitgezonden over de hele wereld.

Er is 5.000 vierkante meter nodig om de technische zone aan de finish te installeren. Voor de tv-productie worden 500 mensen ingezet en 120 vrachtwagens, dat laatste enkel voor het technische gedeelte. Er zal ook 60 km kabels worden afgerold. Michel Wuyts is slechts 1 van de 90 live verslaggevers. Die komen trouwens uit 10 verschillende landen. In de koers zelf zitten ook 5 moto’s en 2 helikopters om tv-beelden te maken, 2 moto’s voor het geluid, 1 HF relay helikopter en 2 HF vliegtuigen om tv-beelden te maken. De website van de Tour – letour.fr, beschikbaar in 4 talen – werd in 2016 geraadpleegd door 36 miljoen gebruikers en er werden 120 miljoen pagina’s bekeken. De Tour heeft op Twitter 2,7 miljoen volgers, op Facebook 2,3 miljoen en op Instagram 640.000.

Publiciteitskaravaan

En dan is er nog de publiciteitskaravaan en de partners die de Tour mogelijk maken. Er zijn alles samen 46 bedrijven die zich partner van de Tour mogen noemen. De karavaan zal in 2017 12 km lang zijn en er zullen 170 voertuigen in rijden, goed voor een show van 35 minuten. Dat betekent ook 35 merken die worden vertegenwoordigd en 600 mensen die meerijden. Liefst 55 veiligheidsmensen moeten dat in goede banen leiden. Er zullen ook 18 miljoen ‘goodies’ uitgegooid worden.

Tot slot neemt de Tour ook zijn verantwoordelijkheid. Tijdens elke etappe zijn er voor de renners 42 groene zones om hun afval te dumpen. Langs het parcours worden voor het publiek ook 100.000 vuilzakken gehangen, verspreid over de hele Tour de France. De Tour organiseert ook een schooldictee voor 5.000 kinderen en er worden 5.000 roadbooks in Braille verdeeld.

Verwacht wordt dat er weer 10 tot 12 miljoen mensen de renners aan de kant van de weg zullen aanmoedigen. Vive le Tour!

Fotomateriaal: ASO.