Marcel Kittel
Kittel poseert met een Japanse fan in Düsseldorf. Foto: WielerVerhaal

Na een jarenlange boycot heeft de Duitse media het wielrennen weer in de armen gesloten. Dat de Tour zijn Grand Départ dit jaar in Düsseldorf viert, is daar een mooie erkenning van. Maar de Duitse wielerfans moeten vooral hun helden danken. Want met onder meer Andre Greipel en Marcel Kittel heeft Duitsland weer toppers op wereldniveau. En zoals Kittel het zelf ook wel weet. “Resultaten zijn de basis van alles.”

In 2013 op Corsica en 2014 in Ierland. Marcel Kittel droeg al 2 keer een dagje de gele trui, maar in zijn Duitsland wordt die kans zo goed als nihil, want Düsseldorf opent met een proloog. Toch wil de sprinter uit Erfurt daar presteren. En misschien is dat geen vreemde gedachte, remember zijn 2e plaats in de proloog van de Sterl ZLM Toer begin juni in Westkappelle. Maar de Tour is natuurlijk andere koek. “Ik heb erop getraind en heb vertrouwen dat ik een goede proloog zal rijden,” toont Kittel zich klaar voor zijn 8e grote ronde. “Langs de andere kant, er is geen druk om hier een topresultaat neer te zetten.”

Die druk moet hij al een beetje voelen voor de 2e etappe naar Luik, nu zondag. Dat wordt namelijk het eerste festival voor de sprinters. Op de persconferentie van Quick-Step Floors vorige donderdag kon Philippe Gilbert het al niet meer laten om Kittel dat nog eens onder de neus te wrijven. “Als we snel kunnen winnen, dan wordt het voor ons veel makkelijker. Het is dus aan Marcel om daar voor te zorgen”, plaagde de Belgische kampioen zijn kopman. Waarop Kittel grijnsde. “Er zijn in deze Tour genoeg kansen voor sprinters. Misschien was het interessanter geweest als we hadden kunnen beginnen met een sprintetappe, maar ik wil niet te veel klagen. Het is al goed dat we hier in Duitsland mogen vertrekken. Je kan niet alles willen, hé.”

Marcel Kittel
Foto: QuickStep Floors/ Tim De Waele

Thuis

‘Blij’ en ‘trots’ zijn de woorden die Kittel laat vallen als het over de Tourstart in zijn eigen Duitsland gaat. “Het wordt voor mij een speciale ervaring. Ik denk ook dat de meeste Duitse wielerfans wel blij zijn dat de Tour weer naar Duitsland komt. Het is toch belangrijk dat we nu eindelijk wat afstand nemen van het verleden”, legt hij de link naar de dopingjaren van de koers. “Het is tijd dat Duitsland weer vooruit kijkt.” Ook al is het 30 jaar geleden dat de Tour nog eens in Duitsland startte – met een proloog in West-Berlijn – en is het net 20 jaar geleden dat Jan Ullrich als enige Duitser ooit de Tour op zijn naam schreef. Dat alleen zou niet voldoende geweest zijn, beseft Kittel ook. “De Tour komt naar hier omdat Duitsland weer op de kaart staat, met veel overwinningen en een sterke generatie coureurs. Want resultaat blijft toch de basis van alles.”

Kittel geeft aan heel relaxed te zijn en te mikken op een 10e ritzege in de Tour. 2013 en 2014, die jaren bij wat nu Giant-Alpecin heet – destijds nog Argos-Shimano en Giant-Shimano, dat waren de topjaren van Kittel. Telkens 4 ritzeges pakte hij in de Tour. 2015 was een drama en voor 2016 reikte Patrick Lefevere hem een hand. Kittel bedankte met 11 individuele zeges en droeg zijn steentje bij in de wereldtitel ploegentijdrijden in Qatar. Maar in de Tour kwam hij maar tot 1 overwinning en dat moet beter. “Er zijn naar verluidt 9 kansen voor sprinters, dus ik moet wel iets zien te rapen. De komende 10 dagen bieden wat dat betreft al wat opportuniteiten. Maar alles bij elkaar, het is mooi dat deze Tour kansen biedt aan alle type renners: sprinters, allrounders en klimmers voor zowel midden- als hooggebergte zullen aan hun trekken komen. Dat is zoals koers hoort te zijn.”