Zijn brede glimlach en typische blonde kuif heeft hij nog altijd, maar verder is Marcel Kittel in de verste verte niet meer de sprintbom die voor Quick-Step Floors 5 ritten won in de Tour van 2017. Het moet zijn dat achter de fluwelen façade van de voormalige snelste wielrenner ter wereld een donker verhaal schuil gaat.
‘De Vloek van Lefevere’ is al langer bewezen. Wie de blauwhemden verlaat, komt tot de vaststelling dat alles net dat tikkeltje minder gemakkelijk gaat. Aanvankelijk was het verhaal Kittel bij QuickStep een succes. Nadat hij eerder voor Argos-Shimano en opvolger Giant-Shimano al 2 keer 4 etappes won in de grootste wielerronde van het jaar, deed hij dat in 2016 opnieuw voor QuickStep. Een jaar later volgde zijn meesterwerk.
Inmiddels had hij ook zijn teller in de Scheldeprijs op 5 gezet. En toen kwam Kathusha-Alpecin. ‘Duitse technologie voor uw haar’, is de leuze van de cosponsor. Het huwelijk met Kittel leek een godsgeschenk. Na de bewuste Tour van 2017 had Kittel niet veel meer klaar gekregen voor Lefevere, maar bij Katusha begon het jaar goed met 2 ritzeges in de Tirreno. Wat een voorproefje van veel meer moest zijn, bleek uiteindelijk het hoogtepunt.
Achter de feiten
Kittel fietste achter de feiten aan en won in 2018 niet meer. In de Tour noemde ploegleider Konyshev hem een egoïst omdat hij enkel bezig was met zichzelf en geen interesse toonde tijdens de briefing van de ploegentijdrit. Volgens de geruchten tokkelde de Duitser toen wat op zijn telefoon. Enkele dagen later kwam hij buiten tijd aan. Dit jaar flakkerde de hoop weer op toen Kittel in de Trofeo Palma eindelijk nog eens won. Belgen Timothy Dupont en Christophe Noppe zaten op de 1e rij om dat waar te nemen.
Al snel volgde de desillusie in de Clasica de Almeria, waar bleek dat Pascal Ackermann over snellere benen beschikte. De snelste man ter wereld was inmiddels zelfs niet meer de snelste Duitser ter wereld. In de UAE Tour liep er telkens wat mis en in Parijs-Nice bleek Kittel gewoon niet over de conditie te beschikken om al het waaiergeweld aan te kunnen. In ‘zijn’ Scheldeprijs kon Kittel het tij niet keren. Hij werd simpelweg uit koers gewaaid. “Hij drinkt te veel pintjes en wijn”, klonk het bij critici.
Weerbaarheid à la Cav?
Zijn vriendin verdedigde manlief, maar sindsdien zat de sprintbom niet meer op de fiets. En nu is ook het droomhuwelijk met Katusha-Alpecin voorbij. Kittel wordt overmorgen 31. Dat lijkt te vroeg om een punt te zetten achter zijn carrière. Cavendish maakte zo’n periode ook mee en die kwam nog terug naar de Tour om de puntjes op de i te zetten. Heeft Kittel die weerbaarheid, of blijft het bij zijn brede glimlach?