Nickolas Dlamini is aan een heuse reis bezig om zijn levensdroom te verwezenlijken en staat op het punt een grote stap te zetten. Een reis die begon in een hut in de Townships van Zuid-Afrika en die via het opleidingsteam nu een halte kent in de WorldTour, bij Team Dimension Data. Volgende grote ambitie: de 1e zwarte Zuid-Afrikaanse renner worden op het grootste wielertoneel ter wereld, met name de Tour de France.

Precies 9 jaar geleden schoof de nu 21-jarige Dlamini voor het eerst een fiets onder zijn gat. Zijn droom om een wielerkampioen te worden begon dus thuis, in de Steenbokken-nederzetting van Muizenberg, een banlieue van Kaapstad, de op Johannesburg na grootste stad van Zuid-Afrika. En Dlamini is geen passantje, als we Stephen Roche mogen geloven. De voormalige Ierse Tourwinnaar en wereldkampioen op de weg – in dat voor hem magische jaar 1987 – bombardeerde hem alvast tot ‘The Next Big Thing’.

“Het geeft echt een geweldig gevoel om eindelijk deel uit te maken van ons WorldTour-team”, aldus Dlamini, die tot het einde van het seizoen stagiaire wordt bij Dimension Data en ook anno 2018 deel zal uitmaken van de equipe van Jean-Pierre Heynderickx. “Ik heb ervan gedroomd om deze stap te kunnen zetten. Het lijkt zelfs wat onwerkelijk, nu ik al deze kansen krijg. Ik wil het continentale team bedanken om mijn belangen ter harte te nemen. Het zijn 3 uitstekende jaren geweest bij hen. Ik ben nu klaar om de wereld te veroveren.”

Bergkoning

Dlamini lijkt de opportuniteiten die hij krijgt serieus te benutten. Hij was pas 17 toen hij de strijd aanbond met ervaren professionals in de Cape Rouleur. Afgelopen junimaand ontpopte hij zich tot bergkoning in de  Giro Ciclistico d’Italia, de voormalige Baby Giro, waarin Limburger Jasper Philipsen een rit naar zijn hand zette. De prestatie van Dlamini had nog geen enkele Afrikaan hem ooit voorgedaan. Dromen zijn bedrog, tenzij ze onderbouwd worden met resultaten, iets wat deftig lijkt te lukken bij Dlamini. Volgens zijn nieuwe werkgever heeft hij alvast getoond ‘the real thing’ te zijn.

Dat straatjochies het kunnen maken, lijkt dus niet alleen een wapenfeit uit het voetbal. “Het is fantastisch om te zien dat iemand als Nickolas, iemand met zeer beperkte middelen en kansen, er toch in slaagt om succesvol te zijn”, laat teamverantwoordelijke Doug Ryder optekenen. “Nic heeft zijn enorme ambitie gekoppeld aan een bewonderenswaardige werkkracht met als doel zijn dromen ook daadwerkelijk te realiseren. Hij heeft eerst zijn school afgemaakt en vervolgens alles op de fiets gezet, en steeds met de juiste focus.”

Bernhard Eisel, 36 en zopas zijn 12e Tour de France achter de kiezen, wordt anno 2018 dus ploegmaat van de Zuid-Afrikaan. Volgens de Oostenrijkse veteraan heeft Dlamini alles om het te maken. “Ik heb de voorbije 2 winters samen met hem gespendeerd en wat me vooral opviel is zijn uitstekende karakter. Hij is enorm professioneel, kan beregoed klimmen én is snel in de sprint. Als hij wat steun krijgt van de ervaren pionnen binnen Dimension Data en we hem wat kunnen sturen, zal hij de komende jaren ongetwijfeld schitteren op het hoogste niveau. Ik kijk er naar uit om samen met hem te koersen.”

Fotomateriaal: Team Dimension Data for Qhubeka/Scott Mitchell