Meteen winnen in je stageperiode bij een profploeg, het is niet voor veel renners weggelegd. Brecht Dhaene deed het afgelopen week wel in het truitje van Wanty-Groupe Gobert in Izegem. Daarmee weten de troepen van Hilaire Van der Schueren direct wat de Kruishoutemnaar in huis heeft. Dhaene hoopt zich dit najaar nog verder te bewijzen en uiteraard zijn stage ook te verzilveren met een profcontract.

In het dagelijkse leven komt Dhaene uit voor het continentale Pauwels Sauzen-Vastgoedservice. Daar heeft hij het naar zijn zin, maar de 28-jarige Oost-Vlaming is ambitieus en dus was hij dit voorjaar zelf diegene die het contact zocht met de blauwe brigade. “Dat was na de Baloise Belgium Tour, toen heb ik aan Hilaire gevraagd of ze dit jaar stagiairs zouden nemen en mijn interesse laten blijken. Ze hebben dat bekeken en 2 weken geleden zijn we tot een overeenkomst gekomen. Het hielp ook wel dat ik Hilaire al een beetje kende. Vorig jaar reed ik voor Veranda’s Willems, en daarbij kwamen we Wanty-Groupe Gobert tot soms 2 keer per week tegen. Dan leer je elkaar op den duur wel wat beter kennen natuurlijk”, vertelt Dhaene.

Universiteit

Hij wordt aan het einde van het jaar 29 en behoort dus niet meer bij de jongste renners van het peloton. Waarom krijgt hij pas nu de kans op het hoogste niveau? “Een belangrijke factor is dat ik tot mijn 25e universitaire studies heb gedaan. Op het moment dat ik van de universiteit kwam, was het volop crisis in het wielrennen. Onder andere Landbouwkrediet, Vacansoleil en Euskaltel gingen voor de bijl. Dat zorgde voor een overvloed aan renners op de markt. Ondanks de goede resultaten kon ik dus niet op het hoogste niveau terecht. Ik heb dan de kans gekregen om 2 jaar in Amerika te gaan koersen als prof, bij het Astellas Cycling Team. Daarom was ik hier in België en Europa een beetje uit de spotlights verdwenen. Ik besef dus maar al te goed dat het niet evident is dat ik deze kans nog krijg.”

De geboren Gentenaar mag zichzelf dus in zekere zin een laatbloeier noemen. “Absoluut, zo zie ik mezelf ook wel. Enerzijds komt dat door mijn langdurige studies. Anderzijds merkte ik ook bij de jeugd al dat hoe ouder ik werd, hoe beter mijn resultaten werden. Misschien heeft het er ook mee te maken dat ik pas vrij laat was met mijn fysieke groei. Hier bij Wanty-Groupe Gobert hoop ik de komende maanden in de 1e plaats veel bij te leren en op een regelmatige basis op een hoog niveau te koersen. Ik merk nu al dat ik de afgelopen maand een serieuze stap vooruit heb gezet bij deze ploeg. Vooral in de rol van knecht, maar ik denk dat dat ook mijn rol zal blijven als ik zou kunnen bijtekenen”

Verzilveren

De motivatie spat ervan af bij Dhaene en dat werd afgelopen week dus beloond met een zege in de kermiskoers in Izegem, voor ploegmaat Tom Devriendt. “Dat is natuurlijk fantastisch. Ik had mij eerder al kunnen tonen in dienst van de ploeg en ze waren al tevreden over mij. Maar dan zelf eens de handen in de lucht mogen steken in Izegem, dat overtreft toch mijn stoutste verwachtingen. Vooral de manier waarop dan. Ik had aan mijn kersverse ploegmaat Tom Devriendt gezegd dat ik op 2 kilometer van het einde een alles-of-niets-poging zou wagen. Hij was daarachter toch de snelste bij een eventuele sprint. Toen ik het probeerde, had ik meteen een gaatje, en dat heb ik gelukkig niet moeten afstaan.”

Het grote doel is nu om zijn stage ook te verzilveren met een profcontract bij Wanty-Groupe Gobert. “Ik zou heel graag eens zien hoe ver ik kom als ik een heel jaar op dit niveau zou rijden. Of dat er van gaat komen, weet ik nog niet. Daar wordt over gesproken, maar er is nog niets rond. Ik hoop er wel enorm hard op, want voor mij is dit een heel belangrijke opportuniteit. Dit najaar krijg ik nog de kans om mij te tonen in de Belgische wedstrijden, genre Tour de l’Eurométropole en Omloop van het Houtland. Dat zijn wel koersen voor sprinters, maar ik ga er alles aan doen om mij te tonen in een aantal ontsnappingen.”

Fotomateriaal: Fabienne Vanheste en Brecht Dhaene.