Het WK komt eraan en dan groeien de protagonisten naar hun beste vorm toe. De bookmakers ruiken opnieuw zaakjes en geen wielerfan die geen gokje waagt op zijn favoriet. Wij willen niet onder doen en vroegen onze vakman Carl Berteele om zijn top 10 voor zondag 25 september op te stellen. Benieuwd wie er op het hoogste schavotje zal prijken op Torgelmanningen Square in Bergen!

Greg Van Avermaet: Foto: ASO.

1. Greg Van Avermaet

“Het zal wel zijn! In deze benijdenswaardige conditie moet er een nieuwe eerste 1e plaats volgen. Ik geloof in goud voor Greg. Ik weet wel dat Sagan geen ploegmaats nodig heeft, maar Greg wel en… hij kan erop rekenen. Dat zou naar een frisse van Avermaet moet leiden in de laatste ronde, met nog wat lead-out gedoe van Oliver Naesen en dan kunnen we in Bergen superlatieven bovenhalen om hem te bewieroken.”

2. Peter Sagan

“Commentaar overbodig.”


Kom alvast in de mood voor het wereldkampioenschap wielrennen op de weg
en bestel bij Koers Shirt je favoriete… koers shirt!

Michael Matthews. Foto: Team Sunweb/ Cor Vos.

3. Michael Matthews

“Ik moet zeggen dat hij indruk heeft gemaakt op mij met de manier waarop ie voor groen is gegaan in de Tour. Ze mogen bij ASO de Australiër op hun twee knieën danken dat ie de rol van de weggestuurde Sagan perfect heeft overgenomen. Hij brengt ook mensen naar de koers en het kan niet anders dat ie gesterkt uit de Tour is gekomen. Als Canada de voorbode was van zijn vorm, dan zal ie tekortschieten, maar in 10 dagen kan nog veel gebeuren.”

Bo Hagen: Foto: ASO.

4. Edvald Boasson Hagen

“De Noor rijdt uiteraard thuis, maar lijkt me toch wel heel erg gefocust en gebrand om een topprestatie te brengen. Die focus zag je eigenlijk al van in de Tour – anders win je geen rit in de derde week – en recent nog in de Ronde van Groot-Brittannië. Het oorlogje met zijn bekende landgenoot – hij rijdt niet voor mij, ik rij niet voor hem (zie verder, red) – lijkt uitgevochten. We zullen zien of ze de nationale 2-strijd in eigen land goed gaan kunnen uitspelen, want als het een herhaling wordt van Qatar, dan gaan er velen lachen. Nee, Eddy is een kandidaat voor het podium.”

5. John Degenkolb

“Ja, ik weet het: wat voor adelbrieven heeft hij nog kunnen voorleggen? Weinig…. Akkoord. Maar in deze Duitse ploeg zonder Kittel en Greipel is hij dé man met ervaring en op het eind van een lastige koers absoluut niet traag. Ik zou niet graag met John naar de streep gaan straks, heel gevaarlijk koersen. Onnoemelijk gebeten, vermoed ik, om zich toch eindelijk weer eens te kunnen tonen. En Jens Debusschere is er ook niet bij….”

 Kom alvast in de mood voor het wereldkampioenschap wielrennen op de weg
en bestel bij Koers Shirt je favoriete… koers shirt!

Michal Kwiatkowski. Foto: ASO.

6. Michal Kwiatkowski

“Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat ie zijn superjaar nog met een extra kroontje wil verzilveren, met goud. Clevere coureur, met enkel dienende teammaats die zich het vuur uit de pedalen rijden voor hem. Voldoende snel na 270 km en als Pool zal ie ook nog wel een beetje tegen regen en kou kunnen zeker?

7. Rui Costa

“Is misschien een verrassende naam, maar je mag de Portugese ex-wereldkampioen op zo’n dagen eigenlijk nooit afschrijven. De beste klassieke klimmer is ie niet meer, maar dat hoeft niet volgende week zondag. Inhoud en brains tellen wel en door zijn leeftijd heeft ie dat zo mee. De afstand speelt ook in zijn voordeel en van jaloezie of ploegproblemen heeft Costa totaal geen last. Toch maar rekening mee houden, met deze man.”

Philippe Gilbert. Foto: ASO.

8. Philippe Gilbert

“Toch maar erbij zetten, roept een stemmetje in mijn hoofd al een hele tijd. De Phil van het voorjaar is niet meer, die scherpe punch ontbrak toch een beetje in de Ronde van Groot-Brittannië; maar hij is een kampioenschapsrenner. Een kopman die als het ware – nu zonder Boonen – toch een beetje als de leader of the gang zal worden bekeken binnen de Belgische ploeg. Hij moet wel eerlijk zeggen op het eind of ie echt in orde is, want zoals in Plumelec vorig jaar op het EK, dat was niet goed. Dat was overigens ook zonder Van Avermaet.”

Alexander Kristoff. Foto: ASO.

9. Alexander Kristoff

“Noorman nummer 2 – in deze volgorde – maar of ie nummer 2 is van het team, dat is een ander gegeven. Zoals hierboven aangehaald gaat ook hij zijn eigen koers rijden en met die titel van Europees Kampioen en na zijn jongste sprints kan hij mentaal niet meer stuk. ‘t Wordt een unieke kans voor hem, alleen is de vraag of hij er op het einde nog bij gaat zijn, want er zijn niet veel echte sprinters geselecteerd.”

10. Diego Ulissi

“Net zoals je ex-wereldkampioenen nooit mag overslaan in zo’n lijstjes, zo mag je de laatste grote winnaars ook niet uit het oog verliezen, vandaar. Tim Wellens, zorg maar voor wat stoorzendergedrag.”

Collage: Enrico Castro Montes.

 Kom alvast in de mood voor het wereldkampioenschap wielrennen op de weg
en bestel bij Koers Shirt je favoriete… koers shirt!