Het zullen geen bekende namen zijn die in 2018 de spurt zullen aantrekken voor Joeri Stallaert. De 26-jarige Lebbekenaar rijdt volgend seizoen in dienst van de Oostenrijkse continentale formatie Team Vorarlberg Santic, dat voorts enkel Oostenrijkers, Zwitsers, Duitsers en een Italiaan herbergt. “Als je hier hard werkt voor de ploeg krijg je een nieuw contract, in België geven ze dan liever je C4.”

Na zijn vertrek bij Team Cibel-Cebon was het nog even wachten op een nieuwe werkgever voor Joeri Stallaert. “Ik was na 3 seizoenen uitgekeken op zowel de ploeg als de structuur”, windt Stallaert er geen doekjes om. “Dus nee, de komst van sprinter Roy Jans heeft niks te maken met mijn vertrek bij Cibel. Ik wilde graag internationale gaan rijden. In dat opzicht is Vorarlberg wel een goeie keuze voor mij, denk ik. De ploeg bestaat al 21 jaar en reed daarvan ook 6 jaar op procontinentaal niveau. De ploeg rijdt nu wel continentaal, maar de structuur is die van een procontinentale ploeg. Het is mijn ambitie om samen met de ploeg opnieuw die stap naar een niveau hoger te zetten. Ik zie deze transfer dus ook op lange termijn.”

Stallaert noemt Vorarlberg de juiste stap in zijn ontwikkeling als renners én als mens. Niettemin zal zijn wedstrijdprogramma er in 2018 wel heel anders gaan uitzien. Al staan bijvoorbeeld wel nog de Grote Prijs Jef Scherens, het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp en de Gooikse Pijl nog in zijn agenda genoteerd. “We gaan vooral koersen in Oostenrijk en Italië. Zo rijden we onder meer de GP Vorarlberg en de Coppi Bartali. Maar ook in China zullen we enkele koersen doen, onze kledingsponsor komt namelijk van ginds. De Tour of Hainan en die van Qinghai Lake worden alvast belangrijke waardemeters.”

Geen C4

In Oostenrijk komt Stallaert in een nieuwe omgeving terecht. “De mensen zijn hier zeer correct”, aldus de Oost-Vlaamse sprinter. “De Oostenrijkse mentaliteit is compleet anders, teamspirit is hier heel belangrijk. Ik ga dan ook zeker Duits leren, dat is zelfs een verplichting bij deze ploeg. Maar als alles volgens plan verloopt, zal ik daar na het seizoen ook financieel voor beloond worden. Dat is toch een groot verschil met België. Als je hier hard werkt voor de ploeg, dan geven ze jou op het einde van het seizoen liever je C4. Al liggen de kaarten voor mij persoonlijk wel anders, ik ben een afwerker en moet minder werk in de schaduw verrichten. Maar het zegt natuurlijk veel over de mentaliteit.”

Stallaert, die naar eigen zeggen nu een beter contract heeft dan bij Cibel, won afgelopen seizoen een rit in de Franse koers Kreiz Breizh Elites en eindigde 2e in de eveneens Franse Trophee Paris-Arras Tour. Hij werd ook 2e in de GP Stad Zottegem en 3e in Nokere Koerse. “Anno 2018 zal mijn seizoen geslaagd zijn als ik een klasse 1-wedstrijd heb gewonnen”, besluit Stallaert.

Fotomateriaal: Joeri De Coninck.