Op 28 januari 2017 gaven de Britse junioren alle Belgen en Nederlanders fietsles op het WK Veldrijden in Bieles. Mini-Sagan Tom Pidcock haalde het goud binnen, maar met Daniel Tulett en Ben Turner stonden er nog 2 Britten op het podium. Die laatste is intussen belofte geworden bij Beobank-Corendon. De 18-jarige hoog opgeschoten Brit werd onlangs 3e in Overijse en droomt hardop van een carrière in het veld.

Omdat je de veldritstiel toch vooral in België moet leren, besloot de jongeman uit Doncaster deze winter bij de familie Sneyers uit Meldert (Lummen) te verblijven. “Thomas (18) is actief als onder meer speaker, schrijver en fotograaf en ik had hem vorige winter al leren kennen”, stelt de Brit. Toen bleef Loris Rouiller, momenteel Europees kampioen bij de junioren, vaak slapen in Meldert. Nu is Turner een hele winter te gast in Limburg. Halverwege het seizoen ging hij wel enkele weken terug naar Yorkshire en sinds zijn terugkeer in België lijkt zijn conditie enkel nog verbeterd te zijn.

Foto: Birger Vandael.

Vantornout?

In tegenstelling tot generatiegenoot Pidcock is Turner erg groot. “Met mijn stelten kom ik uiteraard goed tot mijn recht op loopstroken. Verder houd ik van parcours waar ik mijn power kan uitspelen en van het pittige klimwerk. Mijn favoriete omloop vind ik wellicht terug in Boom, waar ik als junior al won. Ook Koksijde doe ik graag. In het begin had ik wel wat moeite in het zand, maar ik heb er goed op getraind en ben enorm verbeterd.”

Zichzelf vergelijken met een prof vind Turner moeilijk. “Ik kijk natuurlijk op naar Mathieu. Of ik meer het type Klaas Vantornout ben? Misschien, maar ik spiegel me ook wel eens aan Lars Boom. Het zou mooi zijn moest ik in zijn spoor kunnen treden.” Als 1e jaars belofte is dat natuurlijk geen sinecure. “Men zegt wel dat je dit jaar enkel kunt leren en niet naar uitslagen moet kijken, maar dat is niet bepaald motiverend. We moeten natuurlijk opboksen tegen een generatie met Iserbyt en Pidcock. Die eerste zal toch steeds meer bij de profs gaan rijden en dan zal ik automatisch dichter bij de eersten komen”, denkt Turner.

Foto: Kristel Van Gilst.

Milton Keynes

Wordt het in Valkenburg Iserbyt of Pidcock? Turner laat zich in elk geval niet vangen aan die 2-strijd en noemt nog een derde naam. “Vergeet mijn ploegmaat Toupalik niet. In Zolder was hij 2 seizoenen geleden ook al erg sterk. Zelf houd ik wel van zo’n kampioenschap. Die nervositeit ‘s ochtends en het gevoel dat er maar 1 wedstrijd van dat kaliber is, daar houd ik van. Een plaats bij de 1e 10 zou mooi zijn, al wil ik er geen uitspraak over doen.”

Turner is in elk geval niet meteen zinnens om ook als jonge renner al meteen voor de weg te kiezen. In tegenstelling tot veel buitenlandse renners ligt zijn prioriteit in het veld. “Op de weg heb ik ook al wel mooie resultaten behaald, maar veldrijden is gewoon fijner. Ik wil hier carrière maken.” 1 jaar na de demonstratie van de Britten op het WK is het in elk geval afwachten of de sport er ooit helemaal doorbreekt. “Er staat nog steeds weinig publiek langs de kant bij ons en de wedstrijden komen niet op tv. De wereldbekermanche van Milton Keynes had destijds wel veel succes, dus hopelijk kunnen we een vaste plek in de wereldbeker krijgen en moet er misschien eens een wereldkampioenschap bij ons worden georganiseerd”, besluit Turner.