Niet elke rennersvrouw is de ganse dag bezig met de was en de plas, zo blijkt. Bij pistier Moreno De Pauw (26) werkt de vrouw des huizes zelfs lange dagen in de klasseslagerij van haar ouders in Sint-Niklaas. Desondanks kan De Pauw wel rekenen op full support van zijn wederhelft Nikki Quatacker. Straffen toebak, zoals ze dat ginder noemen.

Wat heb je zelf met koers?

Nikki Quatacker: “Tot voor Moreno was ik een complete leek in het wielrennen. Het gedeelte van de sport in de krant ging zelfs niet open, nu komen klanten zelf al de artikels brengen. Op korte tijd heb ik al heel veel bijgeleerd en de passie voor het wielrennen ontdekt. Ondertussen heb ik zelf ook een koersfiets aangeschaft en mijn voornemen is om nog eens op de piste te rijden dit jaar.”

Hoe heb je Moreno leren kennen?

Nikki Quatacker: “14 jaar geleden gingen we naar dezelfde broederschool, er was een eerste oogcontact en een lieve lach, maar daar bleef het bij. Juli 2015 zocht Moreno opnieuw contact via Facebook en hij nodigde mij uit voor het natourcriterium in Sint-Niklaas, waar hij aan deelnam. Meteen de 1e keer, maar zeker niet de laatste keer dat ik enthousiast supporterde. Enkele dagen later zijn we samen iets gaan eten en hadden we verschillende dates. Ondanks ons drukke leven en afwijkende werkuren, hebben we ondertussen een balans gevonden.”

Wat vind je eigenlijk van de sport baanwielrennen?

Nikki Quatacker: “In het begin vond ik het zeer ingewikkeld, ik probeerde zo vaak als mogelijk aanwezig te zijn bij de wedstrijden, zodat ik snel kon bijleren. Op televisie is het moeilijker te volgen, maar het is wel leuk dat we van thuis kunnen volgen. Bij deze ook een oproep om het baanwielrennen vaker uit te zenden, het wordt immers steeds populairder bij de Belgen, net omdat de Belgische baanwielrenners bij de top van de wereld horen. Eens je van de sfeer in het Kuipke hebt geproefd, weet je waarom het baanwielrennen een topsport is. Het grote voordeel is dat je de renners steeds aan het werk ziet, ze rijden immers op een piste. Laten we ook niet vergeten dat de supporters warm en droog zitten in tegenstelling tot wegwielrennen of de cross.”

Rennersvrouw zijn, wat betekent dat voor jou?

Nikki Quatacker: “Achter elke sterke man staat een nog sterkere vrouw! Ik zorg steeds dat hij voorzien is van voldoende en kwalitatief hoogstaand eten. Gelukkig krijg ik hierbij hulp van mijn ouders. Wij hebben thuis een delicatessezaak en mijn papa heeft zelfs ‘filet de Jo’ (ofte biltong, gedroogd rundsvlees, een eiwitrijke snack die in Afrika zeer gekend is) gemaakt op vraag van Moreno. Ondertussen zijn onder meer Jolien D’hoore, Lotte Kopecky en natuurlijk Kenny De Ketele ook fan geworden en ga ik steevast met een frigozak gevuld met lekkers uit eigen atelier naar de piste. Bij vertrek maak ik ook altijd sandwiches voor Moreno. De 1e keer vond hij dat maar vreemd, maar ondertussen vraagt hij al 2 dagen op voorhand wat ik voorzien heb om mee te geven als lunchpakket. Verder probeer ik ook zo vaak als mogelijk aanwezig te zijn, ik draai echter lange dagen en kan er dus niet altijd van in het begin bij zijn. Ik weet dat Moreno apprecieert wat ik voor hem doe.”

Wat doe je zoal als hij een paar weken van huis is om te koersen?

Nikki Quatacker: “Aangezien ik hard werk, heb ik weinig vrije tijd. Ik probeer die dan te verdelen over mijn familie en vrienden. Als Moreno van huis is, ga ik graag shoppen met mijn mama en zus of een ijsje eten met vriendinnen. Mijn beste vrienden, Niels en Sofie, zorgen er ook steeds voor dat ik mij niet eenzaam voel. Als het niet te ver is, probeer ik wel zoveel mogelijk te gaan kijken. Gelukkig is mijn papa ook grote fan. De voorbije week zijn we 4 van de 6 dagen naar Rotterdam gereden, best wel hard in combinatie met de winkel, maar we hebben het ervoor over.”

Hoe anders ervaar je de gewone werkwereld tegenover het leven dat Moreno heeft?

Nikki Quatacker: “Zelfstandig zijn kan je niet vergelijken met een 9 to 5 job. Eigenlijk is de slagerij ook een beetje topsport. Wij moeten elke dag van ‘s morgens tot ‘s avonds presteren om onze klanten zo goed mogelijk te bedienen. Zowel Moreno als ik hebben de nodige discipline, anders houden we het beiden niet vol. Ondanks de totaal verschillende werelden zijn er toch ook veel gelijkenissen. Wat je graag doet moet je doen, anders blijft het niet duren.”

Zou je ooit overwegen om je eigen werk op te geven in functie van zijn carrière?

Nikki Quatacker: “Moreno zou dat zelf niet willen, hij weet nu ook dat ik voor 200% achter hem sta, ondanks mijn veeleisende job. Ik ben enorm trots op wat hij al bereikt heeft, maar ook ik heb niet stilgezeten. Ik heb geïnvesteerd in mijn carrière, zoals Moreno in zijn carrière heeft geïnvesteerd. 3 jaar geleden hebben we de winkel uitgebreid en vernieuwd, het contact met onze klanten is ook zeer belangrijk voor mij. Daarbij komt nog dat als ik mijn carrière zou opgeven, hij niet meer op elk moment van de dag naar beneden kan komen om iets te sneukelen.”

Fotomateriaal: Nikki Quatacker.