Op de openingsavond van de Gentse Zesdaagse was Moreno De Pauw, in 2017 met Kenny De Ketele eindwinnaar, eregast in ‘t Kuipke. Het zou best kunnen dat hij volgend jaar (14-19/11/23) deelneemt aan dit evenement. Niet op de fiets, maar als gangmaker op een derny. We hadden hem de voorbije editie al verwacht in duels met onder meer Eric Schoefs en Ron Zijlaard.
Geslaagd
Moreno De Pauw was 6 jaar prof bij Sport Vlaanderen-Baloise en droeg van bij de jeugd op de piste het shirt van de nationale ploeg. In z’n carrière won hij 8 Zesdaagsen: 7 met Kenny De Ketele, 1 met Wim Stroetinga. In januari 2020 hing hij de fiets aan de spreekwoordelijke haak. Toch probeert hij in de wielerwereld te blijven.
Eind vorig jaar slaagde Moreno De Pauw (31) in het examen voor gangmaker. Als enige uit een 4-tal kandidaten. “Dat examen bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijktest”, verduidelijkt De Pauw. “In dat praktijkexamen moet je solo rijden én met een renner. De lijnen die je moet volgen, ken ik uiteraard wel. Ik heb zelf genoeg achter een derny getraind en gekoerst. Sedert dit jaar heb ik mijn competitievergunning. Op de weg heb ik al een paar criteriums gedaan. Eerst nog achter het peloton, op proef. Ook dat hoort tot de opleiding. In het Wetthra Dernyfestival in september reed ik met Gijs Van Hoecke. Gijs beweerde achteraf dat hij op z’n gemak zat achter mij. Voor een debutant leuk om te horen.”
Toch werd de Waaslander nog niet ingezet tijdens de Gentse Zesdaagse. “Ik snap wel waarom want veel ervaring heb ik nog niet”, aldus De Pauw. “Achter een derny rijden is voor mij nooit een probleem geweest. Zelf met zo’n derny rijden op een kleine technische piste als die in ‘t Kuipke is nog niets anders. Ik hoop dat ik volgend jaar tijdens de Gentse Zesdaagse tot de ploeg gangmakers behoor. Dan zal ik al wat meer ervaring hebben.”
Schoonvader
Tijdens de voorbereiding op de Gentse Six deden enkele renners een beroep op De Pauw. “In de aanloop naar de Gentse Zesdaagse vroegen zowel Iljo Keisse als Jasper De Buyst om in het Wielercentrum Eddy Merckx achter mijn derny te trainen”, vertelt De Pauw, die bij de politie van Sint-Niklaas anderhalf jaar deel uitmaakt van de interventieploegen. “Volgende maand begin ik bij de politie een opleiding tot motard. Dat spreekt me aan. Dus zal ik overstappen naar de dienst verkeer.”
Van een derny naar een politiemotor en omgekeerd, voor ex-renner Moreno De Pauw lijkt dat in de toekomst een hele kleine stap te worden. “Enkele jaren geleden heb ik mijn schoonvader kunnen overtuigen om met een derny te beginnen rijden”, beweert de Waaslander. “We beschikken nu over 3 derny’s voor 2 personen. Goedkoop is dat natuurlijk niet. Ook omdat we er zelf te weinig van kennen om aan die derny’s te sleutelen.”
Bovendien zijn er steeds minder wedstrijden. Minder Zesdaagsen, maar op de weg ook steeds minder dernycriteriums. Toch spande Moreno De Pauw zich in om de proeven voor het behalen van een vergunning tot een goed einde te brengen. 3 jaar nadat hij uit competitie stapte – eind 2019 werd zijn contract bij Sport Vlaanderen-Baloise niet verlengd – sport hij niet veel meer.
Records kwijt
De voorbije week zag hij de Gentse baanrecords die op z’n naam stonden, verbeterd worden. Tuur Dens, gegangmaakt door de Nederlander Jan-Willem van Schip, zette z’n besttijd over 500 meter tot 2 keer toe scherper. En Lindsay De Vylder, met Robbe Ghys eindlaureaat van de eeuwfeesteditie van de Gentse Six, verbeterde het record op de baanronde. Ook tot 2 keer toe.
“Door de organisatie van de Zesdaagse was ik op de openingsavond als gewezen winnaar in Gent uitgenodigd”, getuigt De Pauw. “Ik had die avond in de gaten dat mijn records van 2017 niet gingen standhouden. Maar daar lig ik niet wakker van. Records zijn er om gebroken te worden. Je weet dat besttijden vroeg of laat scherper worden gesteld. Dat de baan voor het eerst sinds lang geschuurd was, zal zeker een rol gespeeld hebben bij die nieuwe records. Net als de explosiviteit van enkele renners.”