2 gebroken uitsteeksels van ruggenwervels, 4 gebroken ribben en een gekneusde long: dat kreeg Stijn Steels (33) als diagnose na een zware val tijdens de 1e Ploegkoers van de Zesdaagse Vlaanderen-Gent. Gezien z’n contract bij Quick.Step-Alpha Vinyl niet is verlengd werd vorige week het einde van zijn carrière voorspeld. Een week later voelt Steels zich al veel beter.

Podiumplaats
Droog getraind! Zo begon Stijn Steels aan de zijde van de Zwitser Silvan Dillier aan de Gentse Zesdaagse. “Na mijn laatste koers op de weg 10 dagen gerust, daarna intensief getraind met Lindsay De Vylder, Robbe Ghys en Fabio Van den Bossche”, vertelt Steels. “Vooral getraind op de Ploegkoers, op die inspanning van circa 30 seconden. Ik denk dat ik klaar was. In de sprintnummers zouden we niet veel punten scoren, maar in de koppelritten gingen we goed zijn. We lieten dat al zien door in de Ploegafvalling 3e te worden na Van den Bossche-Havik en De Vylder-Ghys.”
Jammer genoeg liep het in het begin van de 1e Ploegkoers van de Gentse Zesdaagse mis. Toen Tim Torn Teutenberg maatje Jules Hesters in de baan wilde brengen, ging zijn tube eraf. Beiden sloegen tegen de grond en namen Fabio Van den Bossche mee in hun val. Steels kon de fiets van deze laatste niet meer ontwijken en dook erover. Met alle gevolgen vandien.
“Inderdaad, een valpartij waar ik helemaal niets aan kon doen”, zucht Steels. “Toen ik de beelden opnieuw zag, dacht ik dat ik de fiets van Fabio misschien had kunnen ontwijken. Op zo’n moment gaat het ontzettend snel. Een andere optie had ik niet. Jammer, niets aan te doen. Ook al is het een cliché, maar het hoort erbij. Ik denk nochtans dat Silvan en ik 6 dagen gingen strijden om een plaats op het podium.”
Zwembad
Straffe uitspraak van Steels die met Dillier, actief bij Alpecin-Deceuninck, voor de start van de eeuwfeesteditie van de Gentse Zesdaagse niet eens tot de outsiders werd gerekend. Jammer genoeg kreeg de Belgisch-Zwitserse combinatie niet de kans dit te bewijzen. Vooral voor Steels is dit jammer, want na 1 jaar Crelan-Euphony, 4 jaar Sport Vlaanderen-Baloise, 1 seizoen Veranda’s Willems-Charles, 1 jaar Roompot-Charles en 3 jaar Quick.Step heeft hij voor volgend seizoen geen ploeg.
“Dat daags na die val in ‘t Kuipke overal geschreven werd dat dit het einde van mijn carrière is, doet er uiteraard geen goed aan”, aldus Steels. “Intussen zijn we een week verder. Gezien de omstandigheden gaat het redelijk goed. Na 2 nachten in een ziekenhuis mocht ik naar huis. Thuis slaap ik nog in een ziekenhuisbed. ‘s Nachts en ‘s morgens ondervind ik nog veel hinder. Eens op gang kan ik redelijk stappen. Iets van de grond oprapen moet ik uiteraard nog niet doen, hoesten is lastig. Het lijkt mij minder dramatisch dan gevreesd.”
Dinsdag zocht Steels contact met dokter en kinesist. “Ik moet me nu laten leiden door de pijn”, was hun advies. “Het ziet er naar uit dat ik snel naar het zwembad zal kunnen. Misschien zit ik volgende week al eens op mijn rollen. Het ziet er dus veel beter uit dan aanvankelijk gedacht. Zoals ik het nu kan inschatten zal ik de start van het volgende wegseizoen halen.”
B&B Hotels
Daarvoor moet Steels een ploeg vinden. Een team uit de WorldTour toonde voor de start van de Zesdaagse interesse, haakte na die val af, maar de renner zelf zocht weer contact met de ploegleiding. “Er zal veel afhangen van de evolutie bij B&B Hotels”, verwijst Steels naar de onzekerheid die boven deze Franse procontinentale ploeg van zijn landgenoten Eliot Lietaer, Jordi Warlop en Jens Debusschere hangt. “Gaat die ploeg toch niet door, dan komen heel wat goeie renners vrij.”
En wordt het voor Steels nog lastiger om een contract te versieren. Logisch dat hij rekening houdt met het einde van zijn carrière als renner. Deze week zocht hij contact met de universiteit. Om informatie in te winnen over het eventuele verderzetten van zijn studies kinesitherapie.
“Het bachelordiploma heb ik, toen ik prof werd was ik aan de masteropleiding bezig”, aldus Steels. “Ik had me door enkele examens gezwoegd. Uit contact met de universiteit blijkt dat veel zaken veranderd zijn, dat vakken waarvoor ik vele nachten studeerde niet meer bestaan en vervangen werden door andere. Als ik mijn studies herneem, zou ik 90 studiepunten of anderhalf academiejaar moeten doen. In combinatie met een gezinnetje wordt dat niet evident.”