Maart, wat brengt ons maart? Net begonnen en reeds alle wielerharten gewonnen. De Strade Bianche was er 1’tje om in te kaderen. De Toscaanse hel, bergop en bergaf, via de tot modderstroken herleidde grindwegen, 11 stroken, 11 keer tot het uiterste. En dan die fantastische klim, slingerend naar de top van Siena, richting aankomstboog op het Piazza del Campo. De stad en de koers, een lust voor het oog!

4 maart, daags na Tiesj zijn hoogdag, op deze zondag maakten de renners zich klaar voor de start van Parijs-Nice, de koers naar de zon. 1186 km van het Noorden naar het Zuiden, richting stad aan zee, richting Nice. Wie zwaait de plak na een weekje koers, wie draagt geel op de Promenade des Anglais? Opnieuw Henao? Misschien Dan Martin of Esteban Chaves? Of gaat de zege richting lage landen? Met Mollema, Poels en Wellens streven we richting een podiumplaats. Onze troeven in het rondewerk!

Nairo Quintana won vorig jaar Tirreno-Adriatico. Foto: LaPresse – D’Alberto / Ferrari.

Nagelbijten

Tirreno-Adriatico, de koers van de 2 zeeën, start op 7 maart en eindigt een weekje later aan de Adriatische kust in San Benedetto del Tronto met een individuele tijdrit op een biljartvlak parcours. Rit 5 wordt een kippevelmoment. Het circus houdt halt in Fillotrano, woonplaats van de verongelukte Michele Scarpone. Winnaar van Tirreno in 2009. Mooi eerbetoon. Wie wordt net als Michele eindlaureaat? Wie volgt Quintana op? Hijzelf verschijnt niet aan de start. Wordt het Dumoulin, Froome, Nibali? Of gaat ene Landa, Aru of Bardet met de paarse trui huiswaarts. Voor Belgische ritsucces rekenen we op Greg Van Avermaet, verrassend eindwinnaar in 2016.

Nokere Koerse op 14 en Handzame Classic op 16 maart, dat brengt ons bij de officiële start van de wielerlente, La Primavera! Het 1e monument van het seizoen. 298 km nagelbijten, om dan aan de Via Roma te sprinten voor de zege. Onderweg over de Capo Verde, Capo Melo en Capo Berta. Samen met Cipressa en Poggio di San Remo klinkt dit als muziek in de oren. Wie volgt, na de uitzonderlijke ontsnapping vorig jaar, Kwiatkowski op? Wordt het een rassprinter à la Démare, Bouhanni, Cavendish of Groenewegen? Of gaat de zege richting de krachtpatsers, de Sagans, Van Avermaets of Gaviria’s van deze tijd?

Arnaud Démare won zondag al in Parijs-Nice. Foto: A.S.O. / A. Broadway.

Vlaamse Wielerweek

17 maart, een datum om aan te kruisen op de agenda! Via De Ronde van Catalonië, die van Normandië en de 1-daagse 3-daagse van De Panne komen we dan bij een volgend hoogtepunt in het wielervoorjaar. De E3 Prijs Harelbeke, de 1e echt grote klassieker van het jaar in de Vlaamse Ardennen. Paterberg, Oude Kwaremont, Oude Kruisberg en Hotond, allemaal kleppers op het menu op vrijdag 23 maart. Volgt Van Avermaet hier zichzelf op? In ieder geval komen zijn koersen eraan de komende weken.

De repetities voor 1 april volgen zich in sneltempo op! Zondag 25 maart, alweer hoogdag voor wielerminnend Vlaanderen. De start van de Vlaamse Wielerweek. Gent-Wevelgem op het programma, een relatief vlakke wedstrijd. Start in Deinze, een oversteek over de taalgrens, en aankomst in het wielergekke Wevelgem. De koers met de zogenaamde ‘Plugstreets’, onverharde wegen, spektakel gegarandeerd! Van Avermaet, Keukeleire en Sagan, het podium van 2017, wellicht zullen zij ook vooraan te vinden zijn in 2018.

Peter Sagan en zijn BORA-ploegmaats vorig jaar aan de start in de E3. Foto: BORA-hansgrohe/ Stiehl Photography.

Woelen en zweten

Dwars door Vlaanderen, woensdag voor de Ronde, 28 maart, dé generale repetitie voor Vlaanderens Mooiste. Iedereen op scherp, de benen worden getest! 2 maal Kruisberg, 3 maal Côte de Trieu, Kortekeer, Steenbeekdries, Taaienberg, Varent, Vossenhol, Nokereberg, Holstraat…. U hoort het al, koersen zoals koersen hoort te zijn einde maart in Vlaanderen. Aftellen naar het einde van maart, hopelijk spreken we ondertussen reeds over de Wout van Maart… Dromen mag, nee, dromen moet!

31 maart, vol stress ons bedje in, woelen en zweten, draaien en puffen. De koorts steekt op, de Ronde van Vlaanderen-koorts. Die is voor april, 1 april!

Total
98
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*