We zagen hem naar de 2e plaats knallen in Dwars door West-Vlaanderen, na perfect uitgespeeld teamspel waarvan zijn ploeg- en landgenoot Rémi Cavagna kon profiteren. Dat Florian Sénéchal hard kan rijden, wisten we al van zijn tijd bij Cofidis. Dat de deur bij QuickStep Floors nog steeds op ene kier stond, wisten we ook. “Maar Florian zal zich moeten bewijzen”, grijnst Lefevere.

Foto: Sigfrid Eggers.

4 jaar lang fietste Florian Sénéchal in de rode tenue met het gele zonnetje van Team Cofidis. De Franse ploeg had hem voor 2014 een profcontract aangeboden, nadat hij dat nog niet kreeg bij Lefevere. Dat was een optie geweest, want de Fransman had toch bij de jeugdploeg van QuickStep gereden, Etixx-iHNed, én had al een stageperiode afgewerkt bij de grote jongens.

“Maar net zoals alle jonge gasten werd hij toen nerveus en wilde hij zo snel mogelijk een profcontract tekenen. Dat kon ik hem nog niet geven, dus vertrok hij bij ons. Bij Cofidis heeft hij in die 4 jaar echter ingezien dat hij er niet op zijn plaats zat. Vandaar vroeg hij om terug te komen. Ik hoor ook van de mensen in ons team dat hij momenteel erg gemotiveerd is en goed werk levert. Ik ben benieuwd wat dat nog gaat opleveren de komende weken.”

Fabeltjes

Dat hij het ploegenspel kent, bewees Sénéchal tot Lefeveres grote tevredenheid in Dwars door West-Vlaanderen, maar waar mogen we hem straks nog meer verwachten? “Florian is heel sterk en dat geeft hem wel wat mogelijkheden”, zegt zijn grote baas. “Hij is bekwaam om de spurt aan te trekken en kan op een lastig parcours ook zelf hard uithalen. Er zit veel meer in die jongen dan wat er tot nu toe is uitgekomen. Ik hoop dat hij dit seizoen meer opsteekt van ons dan wij van hem. Hij zal zich moeten bewijzen, maar dat geldt hier voor iedereen.”

Sénéchal op kop, met ploegmaats Stybar en Terpstra in zijn wiel. Foto: Fabienne Vanheste.

Dat Sénéchal enigszins terug welkom was bij Lefevere, betekent op zich al iets. Maar welke kant wil de West-Vlaamse manager uit met de renner? “Ik denk dat iedereen wel weet dat je bij ons in grote koersen vooraan moet kunnen rijden en kans moet kunnen maken op de overwinning. Onze concurrenten zeggen altijd dat je bij QuickStep in dienst moet rijden van een paar kopmannen. Maar ik stel wel vast dat we in 2017 56 koersen wonnen met 17 verschillende renners. Fabeltjes, dus.”

Nordiste

Kan Sénéchal zich ook vinden in de rol die Lefevere voor hem voorziet? “Hij zal wel moeten”, windt die laatste er geen doekjes om. “Het is ook vooraf duidelijk gemaakt wat we van hem verwachten. Iedereen binnen de ploeg weet wie we zijn, hoe we koersen en aan welke regels hij zich moet houden. Wij zijn QuickStep, en bovendien heeft hij zelf gevraagd om bij ons te komen…. Maar ik ben geen onmens, hé. Renners en vooral hun managers denken eerst aan het geld, ik niet. Eens iemand getekend heeft bij ons, gun ik die persoon ook het volle vertrouwen én 2 jaar de kans om zich te bewijzen. Wij zijn niet de ploeg die renners het mes op de keel zet.”

Maar er moet wel gepresteerd worden. “Florian moet zich tonen in de koersen die hij zelf belangrijk vindt, maar hij moet ook wel een paar wedstrijden kunnen winnen in zijn 1e jaar hier. Het is een nordiste, dus ik verwacht dat hij zeker in die koersen met het mes tussen de tanden zal rijden.”

Total
72
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*