Anno 2010 telt Parijs-Roubaix 27 kasseistroken, goed voor 53 km kasseien op een totale afstand van 257,5 km. Tom Boonen krijgt net als Fabian Cancellara, Leif Hoste en Thor Hushovd 4 sterren in de voorbeschouwingen. Niet alleen op basis van hun palmares – Boonen won al 3 keer, Cancellara 1 keer – maar ook op basis van hun gabarit, hun postuur.

fiets

Met 1m92 en 80kg (Boonen), 1m86 en 80kg (Cancellara), 1m83 en 81kg (Hushovd) en 1m85 en 80kg (Hoste) zijn de 4 protagonisten als het ware gemaakt voor dit soort wielerwerk. Topfavoriet Tom Boonen krijgt naast schaduwkopman Stijn Devolder ook Kevin Hulsmans, Nikolas Maes, Wouter Weylandt, Matteo Tossato, Marco Velo en Maarten Wynants mee als ploegmaats. Zij moeten de weg door de Hel plaveien voor de Balenaar.

Tuinslang

Om de lijdensweg op de kasseien zo comfortabel mogelijk te maken, worden de teamfietsen gepimpt. Kopman Boonen en schaduwkopman Devolder krijgen een speciaal voor Parijs-Roubaix gebouwde Eddy Merckxfiets met een langer kader, in functie van meer stabiliteit. Boonen zelf laat onder zijn stuurlint stukken tuinslang monteren, om zo de schokken beter te kunnen opvangen. Aan het buitenblad van zijn fiets – voorzien van een kaderplaatje met nummer 1 – is een extra stuk metaal aangebracht dat er voor moet zorgen dat de ketting niet van het tandwiel springt.

De andere ploegmaats moeten het stellen met hun reguliere koersfiets, zij het voorzien van een dubbel stuurlint waartussen gel wordt gespoten om de schokken beter te absorberen. Alle fietsen krijgen tubes van 25 mm – breder dan de reguliere versies – met een druk tussen de 5,5 en 6 bar, een stuk lager (en dus comfortabeler op kasseien) dan gewoonlijk.

roubaix

Boonen verrast, Cancellara profiteert

De ploeg van Boonen lijkt dus meer dan gewapend voor de strijd in de Hel. De kopman zelf is in bloedvorm en etaleert dat al vroeg in de koers. Wanneer Boonen zich een goeie 40km voor Roubaix echter even laat uitzakken, ziet Fabian Cancellara zijn kans schoon. Op aanraden van ploegleider Bjarne Riis – die op zijn schermpje in de volgwagen Boonen naar achter ziet schuiven – demarreert de Zwitser. De verraste Boonen krijgt te weinig medewerking in de achtervolging en moet lijdzaam toezien hoe Cancellara verder uitloopt en uiteindelijk naar de zege soleert.

Ook Hushovd en Flecha weten nog weg te rijden uit het peloton en eindigen voor Boonen. In de spurt voor de 4e plaats moet de Belgische kampioen ook nog eens de duimen leggen voor de Brit Roger Hammond. Na de aankomst is Boonen zwaar ontgoocheld en hekelt hij het gebrek aan samenwerking in de achtervolging. Geen hattrick in de Hel voor Tom.

In 2012 zou Boonen voor een 4e keer winnen in Roubaix. Hij evenaarde daarmee het record van Roger De Vlaeminck.

Fotomateriaal: Wielermuseum Roeselare.

Total
82
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*