Hij werd vorige maand al provinciaal kampioen bij de elite zonder contract en kreeg zo eeuwige roem op WielerVerhaal, maar nu zorgt Nick de Weerdt (25) van het Heist Cycling Team opnieuw voor een opmerkelijke ‘prestatie’. Hij reed de tijdrit op het Belgisch kampioenschap in Anzegem met de fiets van Michael Goolaerts.

De oude tijdritfiets van Michael Goolaerts. Het Lotto-logo nog contact. Foto: WielerVerhaal.

Nick De Weerdt stond in Anzegem aan de start van zijn 1e BK bij de elite zonder contract. “Ik mag dan wel provinciaal kampioen zijn, dit is toch nog andere koek”, zegt hij. “Ik was naar hier gekomen voor een top 10-plaats en dat is met die 6e stek gelukt. Ik kon even dromen van de 5e plaats, maar dat is net niet gelukt. Zeker niet erg, want ik train ook nog maar anderhalf jaar met een tijdritfiets.”

“Ik heb me wel zo goed mogelijk proberen klaarstomen voor dit BK. Zo heb ik veel blokkentrainingen gedaan met de TT-fiets en heb ik de voorbije week wedstrijden gereden bij de Vlaamse Wielrijdersvereniging in plaats van bij Cycling Vlaanderen. Daardoor kon ik meer mee in de kopgroep en zo langer aan een hoog tempo voorin meedraaien. Dat heeft zijn vruchten al afgeworpen.”

“Ik heb op mijn werk dinsdag een late shift gedaan en woensdag een vroege, zodat ik al daags voor het BK naar Anzegem kon komen”, legt De Weerdt uit. “Zo was ik zeker op tijd ter plaatse en kon ik ook 60 km op het parcours trainen. Op die manier kon ik de bochten goed inprenten, om er zo snel mogelijk door te kunnen rijden. Want normaal moet ik het daar niet van hebben….” (lacht)

Nick De Weerdt: 6e op het BK in Anzegem bij de EZC. Foto: WielerVerhaal.

6e op het BK, en dat op de tijdritfiets van Michael Goolaerts, die in het voorjaar het leven liet tijdens Parijs-Roubaix. “Ik kende Michael al van bij de jeugd, van toen we nog snotapen waren. Eind 2016 stuurde ik hem een bericht of hij voor mij niet aan een TT-fiets kon geraken bij zijn ploeg Lotto Soudal. Want ik weet dat die elk jaar hun fietsen wegdoen. Hij zei me dat hij de zijne verkocht omdat hij het jaar nadien prof zou worden. En dus heb ik Michaels fiets overgekocht aan een eerlijke prijs.”

Morele waarde

Die fiets heeft nu wel een zeer speciale betekenis. “Ik heb die fiets bijna helemaal intact gelaten, toen al. Alleen het zadel heb ik wat verhoogd en nog een paar kleine technische details aangepast. Maar het logo van Lotto Soudal hangt er nog op en ook de Belgische 3-kleur is nog zichtbaar. Zijn naam helaas niet, want die had Michael er zelf al af gedaan. Maar mijn naam ga ik er nu zeker nooit opzetten. Door omstandigheden heeft die fiets enorm veel morele waarde, al had ik dat natuurlijk liever niet gehad. Helaas is het niet anders.”

“Michael rijdt nu wel altijd mee en dat geeft me motivatie om hard af te zien”, besluit De Weerdt. “Als je op de tijdritfiets zit, dan denk je aan niet veel, maar Michael geeft me wel de kracht om het onderste uit de kan te halen. Op dit moment zou ik het liefst heel mijn carrière met deze TT-fiets rijden. En als ik toch ooit een andere zou krijgen, dan ga ik deze sowieso bijhouden. Het is een fiets vol herinneringen, en elk jaar zal die specialer worden. Als ik stop met koersen, zal hij ook een speciaal plaatsje krijgen.”

SCHRIJF JE IN VOOR ONS 1E KOERSGESPREK!

Total
256
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*