Supercomputers hadden het berekend en hoogleraren legden het graag uit: “Wie in het midden van het peloton zit, moet bijna niet trappen.” De koers zou volgens hen saaier en meer berekend worden. Guillaume Van Keirsbulck en Dimitri Claeys hebben er veel aan. Hun vluchtpoging leek alle logica te kloppen, maar strandde in het zicht van de meet. Bye bye wetenschap, zij zijn de echte helden van de dag.

Foto: ASO.

Je moet het maar doen: vertrekken bij kilometer 0, een hele dag lang door ‘Les Pays de la Loire’ beuken en uiteindelijk pas gegrepen worden wanneer de prijzen worden uitgedeeld. Perfect gerekend door het peloton, al zag je de paniek ook in de ogen op het einde. In de 10 vorige edities liep het nog wel eens mis wanneer de kroniek van een aangekondigde massasprint op het menu stond.

Samuel Dumoulin en Sylvain Chavanel (2008) alsook Thomas Voeckler (2009) deden dat allemaal, lang geleden. Jack Bauer sneuvelde in 2014 een keertje net voor de meet, het overkwam ook Frederik Willems in 2007. De laatste jaren krijgen vluchters minder ruimte, maar ooit wordt het toch nipt. En toch beginnen ze er altijd weer opnieuw aan.

Doorgaans zorgen de renners van de continentale ploegen, die een wildcard kregen voor de Tour, voor de dagelijkse vlucht. Ook de Franse ploegen sturen nog wel eens een mannetje mee. Zo geraakten vandaag Van Keirsbulck en Dimitri Claeys vandaag vooraan. 2 jongens die trots mogen zijn dat ze een Tourselectie hebben afgedwongen en de wedstrijd meteen bedanken door een hele dag in beeld te rijden.

Foto: ASO.

Er zijn er heel wat renners wiens naam nooit genoemd wordt op tv. Speel gerust een spelletje bingo met Toms Skujins, Oliviero Troia, Florian Vachon, Fabien Grellier, Jay Robert Thomson, Ian Boswell, Thomas Scully en bel me als ze allemaal zijn vermeld. Niet met onze Vlaamse vluchters, de sponsors tevreden en hun naam overal ter wereld veelvoudig weerklonken. Duim omhoog!

Maar zoals het altijd gaat, eindigt het met QuickStep. Rijdt Kittel voor de troepen van Lefevere, is hij de snelste, doet Viviana dat, is hij de snelste en als Gaviria wordt uitgespeeld, dan wint Gaviria. Iets voor hoogleraren om zich eens over te buigen. Dat Guillaume en Dimitri straks tijdens de match maar een goede pint pakken. En bye bye de wetenschap.

KOM OP 19 JULI NAAR ONS 1E KOERSGESPREK
IN CENTRUM RONDE VAN VLAANDEREN!

 

Total
125
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*