Team Belgium kreeg in de voorbije BeNe Ladies Tour een verrassende naam in de selectie. De Bevelse Marthe Truyen (18) reed er aan de zijde van onder meer Jolien D’hoor een Sanne Cant. Een onvergetelijke ervaring die mooi aansluit op een reeks andere mooie koersen die ze dit jaar op de weg mocht rijden. Maar vanaf nu gaat de focus wel weer richting veld.

Waren de SPAR Flanders Diamond Tour, het BK op de weg en de GP Sofie Goos de mooiste koersen die je ooit reed?

Marthe Truyen: “Nijlen wou ik per se rijden omdat ik daar 9x voorbij mijn huis passeerde en ik zou liegen als ik zou zeggen dat me dat niets deed. Maar heel nerveus was ik niet. In een vlakke wedstrijd zoals Nijlen kan er – buiten valpartijen – niet veel gebeuren. Voor het BK in Binche was ik wel wat nerveuzer, het parcours was uitdagend en ik was benieuwd hoever ik daar meekon. Tot mijn grote verbazing was ik 2 ronden voor het einde nog geen enkele keer moeten terugkomen na een moeilijk momentje op die hellende kasseien. Ik reed nog altijd mee voor top 5 bij de U23. En dan sloeg het noodlot toe: ik had materiaalpech en kon niet meer verder. Aanvankelijk was ik enorm teleurgesteld, maar achteraf kon ik dat wel relativeren. Dat hoort bij de sport. Tijdens de GP Sofie Goos had ik een mindere dag. Ik kon daar mooi uitrijden in het peloton, maar ik geraakte nooit voorin.”

Je reed voor Team Belgium ook de BeNe Ladies Tour. Hoe viel die ervaring mee?

Marthe Truyen: “Dat was er ene om nooit te vergeten. Ik reed er mijn eerste tijdrit ooit en ook mijn eerste meerdaagse wedstrijd. Uiteindelijk viel dat allemaal wel mee. In de koninginnenrit in Merelbeke heb ik mijn grenzen echt moeten verleggen. Dat was de 1e keer dat ik zo leeg was na de aankomst. De rest van de dagen probeerde ik zo goed mogelijk te rijden en vooral te stelen met mijn ogen. Heel moeilijk was dat ook niet met zo’n team.”

Was je verrast dat je geselecteerd werd in deze zeer sterke ploeg?

Marthe Truyen: “Ik was wel blij verrast dat ik mocht meedoen. Ik stond als reserve, maar doordat iemand wegviel, kreeg ik toch nog een berichtje dat ik mee mocht doen. Het was ook een team van topcrossers als Sanne Cant, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot en Alicia Franck. De leading lady van ons team was niemand minder dan Jolien D’hoore. De kans om hierbij te horen, greep ik natuurlijk met beide handen. Ik kende iedereen binnen het team persoonlijk, behalve Jolien.”

Blijf je de komende jaren wel hoofdzakelijk inzetten op het veldrijden?

Marthe Truyen: “Mijn zomerwedstrijden zitten erop. Ik ga nu een beetje rusten om dan in volle voorbereiding te gaan op het crossseizoen. Wij gaan nog met het team op stage naar Mallorca, dus de focus ligt inderdaad enkel op de cross. Ik blijf in de eerste plaats crossster. Ik rijd ook wel eens graag op de weg, maar mijn hart ligt bij de cross. Mijn prestaties op de weg zijn dan wel redelijk goed, maar ik neem de weg liever als tussendoortje.”

Fotomateriaal: Franky Schoonvliet.

Total
295
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*