Het logische vervolg van zijn carrière zou de overstap naar de profs van Lotto Soudal zijn, maar 2e jaars belofte Alex Colman heeft voor een andere move gekozen. Samen met Stijn De Bock van Cibel-Cebon maakt hij voor 2019 de overstap naar het Britse continentale team Canyon Eisberg. Een op het 1e zicht eigenzinnige keuze, maar dat is het niet.

Wat heeft Colman voor Canyon Eisberg doen kiezen? “Het is een mooie ploeg en ze rijden doorgaans een mooi programma”, zegt de 21–jarige Moerzekenaar. “Met hun statuut van continentale ploeg rijden ze mooie 1.1-koersen en een aantal aantrekkelijke rondes in het Verenigd Koninkrijk. En het is voor mij persoonlijk toch een stap vooruit. Ik heb nu ook een profcontract. Mijn manager had contact gehad met het team en heeft alles zelf afgerond, zodat ik me gewoon kon blijven concentreren op de koers zelf.”

Het is al een mooi seizoen geweest, dat hij bij de U23 van Lotto Soudal heeft gereden. Dat vindt Colman zelf ook. Er was natuurlijk zijn blauwe trui in de Baby Giro (lees hier), die de interesse rond zijn persoon flink had aangewakkerd. “Ik heb veel in dienst van de ploeg moeten rijden, maar we hebben als team toch veel mooie resultaten neergezet, het teamwerk vaak kunnen afwerken. Dan zit ik daar niet zo mee in, want dat geeft mij toch ook de nodige voldoening. Ik heb dan ook vel opgestoken in mijn 2 jaar als belofte. We hebben veel UCI-koersen gereden en internationale rondes, daarin heb ik veel geleerd van de oudere renners in het peloton. De verzorgers en de ploegleiders hebben er ook altijd gestaan voor ons, dus dat is fijn!”

Blijft dat de keuze voor Canyon-Eisberg wat vreemd lijkt. De ploeg telt anno 2018 13 Britten en 1 Nieuw-Zeelander in zijn rangen. Gekende namen zijn er niet bij, al heeft de ploeg met Charlie Tanfield wel de Britse beloftenkampioen tijdrijden in dienst. “Met Stijn De Bock en mezelf erbij haalt de ploeg wat mogelijkheden binnen om internationaal door te groeien”, duidt Colman. “We zullen moeten proberen om regelmatig te presteren en als team goed samen te werken, dan komen de resultaten wel vanzelf.”

Colman zet nu al 2 seizoenen alles op het wielrennen en dat lijkt dus te lonen. “Je kan wel stellen dat dit mijn 1e grote beloning is”, geeft hij aan. “De beloften van Lotto Soudal was ook al heel mooi, maar mijn nieuwe ploeg biedt mij de kans om te groeien in het profpeloton en daar mijn kans gaan. We zullen dan wel zien wat ik waard ben. Van Lotto Soudal zelf is trouwens nooit een voorstel gekomen. Daar zit ik niet mee in, want eerlijk gezegd denk ik dat de WorldTour toch te vroeg zou komen voor mij. Liever 1 stap tegelijk nemen dan achteraf 2 achteruit.”

Fotomateriaal: Joeri De Coninck.

Total
344
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*