Ze staat in België al een paar jaar bekend als de klimster met het meeste potentieel, maar op haar 23e predikt Kelly Van den Steen vooral realisme voor haar deelname aan het WK in Innsbruck, waar behoorlijk wat hoogtemeters moeten worden overwonnen. En de renster van Lotto Soudal Ladies deinst ook niet terug om in de rol van knecht te kruipen.

Foto: Paul Hinninck.

Als lichtgewicht krijg je straks een WK op maat? Of hoe zie jij dat?

Kelly Van den Steen: “Natuurlijk is klimmen iets wat ik graag doe en van nature ook wel goed kan. Maar de meeste mensen denken alleen maar dat ik een klimgeit ben en dat ik enkel in parcoursen met hoogteverschil mee kan doen. Ik kan heus ook wel op vlakke parcours mijn ding doen. De langere klimmen met eenzelfde gemiddelde stijgingpercentage doe ik trouwens liever dan de echt steile stukken van meer dan 10%. Daar heb ik nog iets te weinig power voor.”

Hoe belangrijk is dit WK voor jou in je seizoen?

Kelly Van den Steen: “Het is altijd leuk als je naar een kampioenschap mag. Dat ik dit WK mag rijden, is dus zeker een positief punt in mijn seizoen, dat niet zo constant was als vorig jaar. Over de laatste weken mag ik echter niet klagen. Ik ben dan ook blij dat ik opnieuw mijn seizoen kan afsluiten met een deelname aan het wereldkampioenschap.”

Wat verwacht je van die koers en welke rol zal je er krijgen?

Kelly Van den Steen: “Het parcours heb ik enkel nog maar gezien op kaart, maar het belooft een zeer lastige wedstrijd te worden. Wellicht een echte afvallingskoers, zeker naar het einde toe zal het loodzwaar zijn gezien de vele kilometers die we moeten afleggen. Ik hoop natuurlijk zo lang mogelijk voorin mee te draaien, maar mijn rol zal de bondscoach mij later wel meedelen. Ik help graag waar ik kan.”

Foto: Paul Hinninck.

Kan je inschatten hoe ver je van de wereldtop staat die dit parcours aankan?

Kelly Van den Steen: “We moeten realistisch zijn, op zo een parcours en met de grote toppers die aan de start komen is het heel moeilijk om daar een cijfer op te plakken. In de Waalse klassiekers eindig ik regelmatig rond plaats 25 à 30. Maar je kan dat niet vergelijken met een WK. Een WK is een koers waar landgenoten samen met en voor elkaar rijden, terwijl ze in andere koersen vaak concurrentes zijn. Je moet ook altijd hopen op een goede dag.”

Op welke vlakken kan je nog het meeste progressie boeken?

Kelly Van den Steen: “Ik kan nog op veel vlakken progressie boeken, en dat is ook de bedoeling de komende jaren. Ik ben iemand die tijd nodig heeft om te groeien.”

Hoe hoog schat je het niveau van de Belgische selectie in?

Kelly Van den Steen: “We hebben geen topfavorieten in onze ploeg, maar ik denk dat ze toch rekening mogen houden met een goede Sofie De Vuyst. En als iemand een goede dag heeft, kan iedereen verrassen. We zullen elkaar motiveren, en hopen op een goed resultaat met de hele ploeg.”

Wanneer zal jouw WK geslaagd zijn?

Kelly Van den Steen: “Als we de finish halen zonder valpartijen of mechanische problemen, ik mijn deel van het werk heb kunnen doen en een mooie koers heb kunnen rijden. En als we er met de ploeg alles aan gedaan hebben om onze kopvrouw goed bij te staan.”

Total
89
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*