De ene fiets is de andere niet, dat weet naderhand wel iedereen. Maar af en toe duikt er een model op dat revolutionair heet te zijn, gebouwd met nieuwe inzichten én die tot grootse resultaten leiden. We scrolden doorheen de geschiedenis van het wegwielrennen en vonden deze 3 fantastische exemplaren.

pinarello-espadaPinarello Espada

Anno 1994 bracht de Spanjaard Miguel Induraín het werelduurrecord voor het eerst in de geschiedenis boven de 53 kilometer. Dat deed hij op een fiets van Pinarello. De Espada – Het Zwaard – was een pareltje dat de Italiaanse fietsenbouwer in elkaar had gezet met als doel de wereld te showen dat de Pinarello-fietsen over een superieure techniek beschikken. Induraín voegde 327 meter toe aan het voormalige record van ene Graeme Obrees. De afstand van Induraín werd 5 weken later al weggeveegd door Tony Rominger, maar de Pinarello Espada is wél van blijvende schoonheid. De fiets verenigt vorm en functie nagenoeg perfect. Esthetisch bijzonder aangenaam en geweldig snel.

old-faithfulOld Faithful

De naam van de Schotse renner Graeme Obree is gevallen. Eind jaren ’80 begon Obree zich in zijn fietsatelier vragen te stellen over zijn eigen fiets. Hij wiste al zijn voorkennis en maakte een proefritje. Vervolgens kwam hij tot enkele bevindingen die hem een nieuwe weg deden inslaan. De pedalen stonden te ver uit elkaar, en de bovenbuis zat in de weg van zijn knieën. Een nieuw fietsontwerp drong zich op. De kogellagers voor zijn nieuwe smalle bracket haalde hij uit zijn wasmachine. Zijn vindingrijkheid ging echter nog een stuk verder. De houding werd revolutionair, geïnspireerd door de voorover leunende skiërs. In juli ’93 volgde in Noorwegen het werelduurrecord op deze fiets. Hij liet zomaar eventjes Francesco Moser achter zich. 2 jaar later kwam hij met een nieuw model waarbij de armen gestrekt bleven. Deze Supermanhouding werd later door de UCI verboden.

specializedvengeSpecialized Venge

Mark Cavendish kreeg anno 2011 van Specialized een nieuwe fiets om Milaan-Sanremo te winnen. Amper 24 uur voor de start kreeg hij zijn fiets onthuld: de Venge. Een exemplaar waar Specialized en F1-team McLaren 9 maanden aan besteed hadden voor het ontwerpen en modelleren van het frame en de configuratie voor de fietspositie van de Brit. Specifiek om kracht te genereren vanuit een lage en naar voren gerichte houding, met de neus bijna op het voorwiel. Milaan-Sanremo won Cav niet, maar met dezelfde fiets werd hij wel wereldkampioen in Kopenhagen.

Fotomateriaal: Yellow Limited, mediamatic.net, roadcyclinguk.com.

Total
37
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*