2018 was niet het seizoen van Ditte Lenseclaes. De 19-jarige Huldenbergse kon desondanks wel blijven bij Doltcini-Van Eyck Sport, maar met het oog op haar verdere ontwikkeling zet ze een stapje terug. Een keuze die moed vraagt, al kon ze rekenen op een erg begripvolle ploegleider Marc Bracke, waardoor een terugkeer naar Doltcini-Van Eyck Sport op een later tijdstip niet uitgesloten is.

Foto:Paul Hinninck.

Waarom verlaat je de ploeg?

Ditte Lenseclaes: “Half mei vorig jaar heeft Marc Bracke, de ploegleider van Doltcini-Van Eyck Sport, me zijn woord gegeven dat ik in de ploeg mocht blijven, en dat was ook zo. Ik mocht dus ook in 2019 in de ploeg blijven. Marc was ondertussen zijn ploeg aan het versterken met rensters die al verder stonden dan ik. Ik had net een minder seizoen gereden en selecties zouden dan ook moeilijk worden. Dat zou dan weer mijn verdere ontwikkeling als renster niet ten goede komen. Wij hebben dan een gesprek gehad waarbij we onderling heel makkelijk tot dezelfde oplossing kwamen. Ik zou voor een ambitieus ploegteam gaan rijden met een mooi wedstrijdprogramma. Het team Doltcini-Van Eyck zal me blijven ondersteunen. Marc Bracke blijft in mij geloven en me verder ondersteunen. Er is dus zeker geen enkel woord gebroken geweest, integendeel, we zijn heel snel tot een heel mooie overeenkomst gekomen.”

Hoe groot vond je de overstap van junior naar elite voor jezelf?

Ditte Lenseclaes: “Het is dus vooral de combinatie van hogere studies en langere en snellere koersen die redelijk zwaar is. Er zijn meisjes die zich meteen kunnen aanpassen en meteen op niveau kunnen rijden. Er zijn rensters die wat aanpassing nodig hebben. Ik weet dat ik bij die 2e categorie behoor, dus voor mij zal het wat langer duren en zal ik wat langer moeten volhouden, maar ik heb er het volste vertrouwen ik elk jaar beter zal worden en naar een degelijk niveau zal kunnen fietsen.”

Hoe kijk je terug op het voorbije seizoen?

Ditte Lenseclaes: “Mijn laatste koersen ging het steeds beter. Het is moeilijk om een mooie uitslag te rijden, maar ik denk wel dat ik mag zeggen dat ik de laatste koersen weer wat aanvallend kon rijden. Dat gaf een prettig gevoel en is geruststellend genoeg om het seizoen af te sluiten en de winter in te gaan.”

Foto:Paul Hinninck.

Je werd 5e op het BK tijdrijden bij de U23. Is het voornamelijk in het tijdrijden dat je je verder wil specialiseren?

Ditte Lenseclaes: “Als 2e jaars junior heb ik enkele mooie tijdritten gereden, 1 van mijn betere uitslagen was een 4e plaats op het BK tijdrijden toen. Ik heb daarom afgelopen seizoen geprobeerd om mij iets meer toe te leggen op het tijdrijden. Maar dat is wat verkeerd uitgedraaid. Ik heb geen enkele tijdrit gereden waarvan ik dacht dat het goed was, zelfs niet redelijk. Dus komend jaar ga ik mij opnieuw focussen op de weg. Als ik nog een tijdrit afwerk, ga ik gewoon mijn uiterste best doen en dan zien we wel.”

Vanwaar de keuze voor Illy-Bikes CT?

Ditte Lenseclaes: “Ik wist dat Nele Armée (langebaanschaatster en de zus van Lotto-prof Sander, red) er getekend had en had haar gevraagd wat zij ervan vond. Nele en ik hebben al eens samen in een ploeg gezeten, we wonen niet ver van mekaar, en hebben dezelfde trainer. Ze zei dat het er super uitzag en heeft mij het nummer van ploegleider Ken lllegems gegeven, zodat ik contact kon opnemen. Ik mocht bij Ken langsgaan, zodat hij wat meer kon vertellen over de ploeg. Ik heb dan meteen getekend. Er wordt een mooi programma gereden, de kledij is in orde,.… Het ziet er gewoon een toffe en mooie ploeg uit.”

Hoe belangrijk is wielrennen nu voor jou? Lukt de combinatie met studies en werk?

Ditte Lenseclaes: “Ik probeer studeren en koersen te combineren, wat zoals ik al zei niet makkelijk is. Vorig jaar heb ik me volledig gegeven voor mijn studies kinesitherapie. Die studie is te hoog gegrepen voor mij, daarom ook dat ik er enorm veel energie en tijd heb ingestoken, spijtig genoeg zonder het gewenste resultaat. Nu studeer ik voeding en dieet aan de UCLL in Leuven, een interessante richting om te volgen. Ik wilde absoluut een aan sport gerelateerde studierichting en ik denk wel dat ik dat in die gevonden heb. Tijdens de examens worden er wat onderhoudstrainingen ingelast, om na de examens vlot de trainingen en de verdere opbouw te kunnen hervatten.”

Je hebt in het verleden voor de Belgische nationale ploeg gereden op de weg. Zit dat er met de keuze die je gemaakt hebt nog in komend seizoen?

Ditte Lenseclaes: “Ik maak geen deel meer uit van de vaste kern van de nationale ploeg. Bondscoach Ludwig Willems heeft me dat een aantal weken geleden telefonisch laten weten. Ergens had ik dat wel verwacht gezien mijn zwakke seizoen. Anderzijds is het wel enorm motiverend dat ook de bondscoach me niet zomaar laat vallen. Integendeel, ook hij blijft geloven in mijn kunnen en blijft me steunen waar hij kan. Het is leuk te weten dat het goede contact met de bondscoach blijft voortduren, ook al maak ik geen deel meer uit van de vaste kern.”

Total
294
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*