Na een fabuleuze seizoensstart met onder meer winst in de Koppenbergcross en in de Superprestige van Boom zien we al enkele weken geen Kim Van de Steene meer in het veld. De zorgboerin uit Kruishoutem kon niet met de druk om en kreeg alles op haar hoofd. Ze kampt met een burn-out en daarom heeft haar ploeg beslist dat Van de Steene deze winter niet meer in actie zal komen. “Jammer, want we hadden gehoopt dat ze Belgisch kampioene zou worden”, zegt Peter Bauwens.

Foto: Fabienne Vanheste.

Volgens sportief manager Peter Bauwens van Tarteletto-Isorex is het probleem van Van de Steene iets dat je niet zomaar van de baan veegt. “Ze torst de laatste jaren heel wat druk op haar schouders en dat is haar nu te veel geworden”, zegt Bauwens. “Het gaat dan over verschillende factoren die allemaal samen komen. Ze heeft een deeltijdse baan buitenshuis, onderhoudt een kinderboerderij, moet de dieren dagelijks eten geven, heeft 2 nog kleine opgroeiende kindjes en dan moet ze nog crossen ook.”

Wat is er precies aan de hand? “Fysiek is ze helemaal uitgeput”, zegt Bauwens. “Ze werkt sinds dit seizoen met een nieuwe trainer, waardoor ze voor het eerst met gestructureerde trainingen te maken kreeg. Ze heeft dat 4 maanden erg goed gedaan, maar dat is haar daarna gaan wreken op haar lichaam. Dat samen met het feit dat ze na haar successen eerder dit seizoen niet goed met de druk om kom, is haar fataal geworden.”

Non-actief

Ook mentaal is het lastig voor Van de Steene. “Ze heeft goede en slechte dagen”, erkent Bauwens. “Op een slechte dag ziet ze het gewoon niet meer zitten. Dat is in principe niet zo erg, want dat heeft iedereen al eens. Maar de slechte dagen beginnen zich steeds meer op te stapelen en dat is natuurlijk problematisch. We moeten de kar nu zien te keren. Kim beschikt nu over alle mogelijke professionele hulp. Ze moet haar hoofd leegmaken en opnieuw volledig gezond worden. Anders kan ze niet crossen. De oplossing is dat ze haar kan concentreren op haar werk en de cross, en dat ze voor de rest geen zorgen heeft.”

Van de Steene staat ook wat haar werk betreft op non-actief. “De laatste keer dat ze op haar fiets zat, dateert van de Zilvermeercross in Mol, begin december”, zegt Bauwens. “Daar voelde ze zich al bijzonder moe. Haar collega’s op het werk zeiden haar ook dat ze er erg vermoeid uitzag. Er was daar al duidelijk iets aan de hand. Ze is dan naar de dokter gegaan en die heeft haar een ziektebriefje gegeven tot eind januari. Gelukkig kan ze haar optrekken aan haar gezinnetje, want ze zit tussen 4 muren en dat is nooit goed. We hebben beslist om een einde te maken aan haar seizoen, zodat ze zich kan richten op haar herstel en daarna naar volgend seizoen toe kan werken.”

BK

Het verlies van Van de Steene is natuurlijk een aderlating voor Tarteletto-Isorex, dat daarmee zijn paradepaardje in het veld kwijt is. “Dat is erg jammer, want we hadden gehoopt dat Kim volgende week in Kruibeke Belgisch kampioene zou worden”, zegt Bauwens. “Langs de andere kant pakken ze ons haar overwinningen van het najaar niet meer af. We hebben nu een plan klaar om volgend seizoen een eventuele afwezigheid van Kim op te vangen.”

Over dat plan leest u HIER meer!

Total
469
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*