Om de goede voornemens van 2020 wat kracht bij te zetten, is het misschien interessant om eens te kijken hoe je je fietsniveau naar een hoger niveau kan tillen. Wil je graag meer gestructureerde trainingen kunnen uitvoeren? Wil je eenvoudig, maar gedetailleerd en regelmatig je vormpeil opvolgen? Hou je simpelweg van cijfers? Wat is er dan beter dan het aanschaffen van een powermeter!
Voor we het specifiek hebben over de Favero Assioma, willen we even aangeven waarom we het iedereen zou aanraden om een powermeter aan te schaffen. Eerst en vooral is er het correct beeld van je inspanning op het moment zelf. Of er nu wind staat, je een berg op rijdt of op een vlakke dijk tussen de velden knalt, op gravel of asfalt,.… Het vermogen dat je trapt blijft steeds consistent. Dit geeft de mogelijkheid om een zeer gestructureerde training, waar en wanneer je wil, perfect uit te voeren. Je zou kunnen zeggen dat hartslag ook geen invloed krijgt van deze externe factoren. Dat klopt! Maar hartslag heeft wel de eigenschap om vertraagd een beeld te scheppen. Als het bijvoorbeeld gaat over korte intervallen van pakweg 30 seconden of 1 minuut, ga je je hartslag zien opdrijven nadat de inspanning plaats heeft gevonden.
Zwift
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet goed kan trainen zonder powermeter, helemaal niet zelfs! Maar hoe ga je dan na of je al dan niet progressie gemaakt hebt na een bepaalde trainingsperiode? Je kan bijvoorbeeld een plaatselijk stravasegment rijden en zien of je dit beter doet dan voordien, maar dan krijg je die externe factoren weer. Met een vermogensmeter kan je eenvoudig een aantal tests doen die je inzicht zullen geven over verschillende eigenschappen van je vormpeil.
Nog niet overtuigd? Het heeft ook de handige bijwerking dat je je op gelijk welke fietstrainer kan gaan uitleven in de virtuele wereld van Zwift. Samengevat: gestructureerd trainen, inzicht over je vormpeil en Zwiftfun zijn voor ons alvast de voornaamste elementen om tot aankoop van een powermeter over te gaan. Ben je gewoon uit op fietsplezier en avontuur, dan mag je dit artikel meteen sluiten. Een powermeter heb je enkel nodig als je jezelf in de fietsdiscipline wil verbeteren.
Favero Assioma Uno
Powermeters kunnen verwerkt zijn in verschillende onderdelen van je fiets: crankset, crankarm, pedalen, wielnaaf,.… De Favero Assioma is een pedaalpowermeter en dat brengt meteen enkele specifieke voor- en nadelen met zich mee. De pedaal heeft als nadeel dat je niet kan kiezen met welk pedaalplatform je rijdt. Favero heeft gekozen voor het Look-platform, wat dus maakt dat de mensen die dol zijn op Shimano of Speedplay hier wellicht een zeer groot nadeel inzien. Voor Look-rijders is er nagenoeg geen aanpassing nodig.
Het ontwerp van de Assioma-pedalen is zeer strak en slim uitgewerkt. Er is heel wat elektronica verwerkt in en rond de ‘spindle’ en niet onder de pedaal. Zo blijft de afstand van de pedaal tot de grond net hetzelfde blijft als bij een gewone pedaal en je dus niet sneller tegen de grond zal tikken bij trappen in een bocht. Het ontwerp zorgt er ook voor dat de pedalen niet verder van de crankset verwijderd zijn. Je voelt dus geen verschil in de maat van de pedaal tegenover een pedaal die je al jaren gewend bent. Wat dat betreft gaat de overstap naadloos.
Gebruiksgemak
Nog een extra voordeel van een powermeter in de pedaal, is dat je ongestoord je crankarmlengte kan wijzigen. Indien je nog volop in een experimenteerfase zit, of je rijdt op verschillende fietsen met verschillende crankarmlengte, dan is dit aspect dus helemaal geen probleem. Voordeel: je kan immers zeer eenvoudig je powermeter van fiets wisselen. Dit kan handig zijn als je zelf met verschillende fietsen rijdt. Denk maar aan triatleten, mensen met winter- en zomerfiets of simpelweg liefhebbers die de fietsenregel n+1 consistent toepassen. En ook als je een fiets huurt in het buitenland doe je je powermeter gewoon mee.
Favero heeft gekozen om te werken met een ingebouwde batterij die gemakkelijk op te laden is. Qua gebruiksgemak dus een stuk eenvoudiger dan batterijtjes te moeten aanschaffen om vervolgens uiterst gefocust een minidekseltje te moeten losprutsen. Soms verlies je dan wel eens je sensor omdat het batterijtje niet goed contact maakt na de eerste beste kasseisteen. Natuurlijk heeft een batterij altijd een bepaalde levensduur. Na een jaar met de Favero te rijden, merken wij tot dusver echter nog geen verval op de capaciteit van de batterij.
Installatie
Aansluitend bij het thema gebruiksgemak, hebben we nog kort over de installatie van de pedaal. Het is zoals bij de meeste powermeters tegenwoordig, nagenoeg een kwestie van ‘plug n’play’ Je doet er wel goed aan om meteen even te syncen met de app van Favero om zo meteen de laatste updates te installeren en de juiste crankarmlengte in te stellen. Een fluitje van een cent! Een extra pluspunt is de automatische calibratie die plaatsvindt bij temperatuurwijzigingen. Dit is bij de meeste powermeters anders. Na een Zwift-periode kan je best even herkalibreren voor je terug buiten gaat rijden. Dat zorgt meteen ook voor een zeer consistente meting van de Assioma.
UNO of DUO
De Favero Assiom komt in 2 versies, de UNO en de DUO. Dit gaat over het meten van je wattage in 1 of 2 pedalen. Bij 2 pedalen heb je het voordeel dat je heel diep en gedetailleerd je traptechniek en het verschil tussen links en rechts kunt gaan analyseren. Je betaalt hiervoor ook wel 200 euro extra. Persoonlijk vinden we een dubbelzijdige powermeter overbodig voor de doorsnee sportieve fietser, maar niets houd je tegen om je traptechniek volledig in kaart te brengen. Favero heeft de Assioma-pedaal zo ontworpen dat je in een latere fase makkelijk kunt upgraden van de UNO naar de DUO.
Consistent en accuraat
De belangrijkste eigenschap van een goede powermeter is dat die in elke omstandigheid bij dezelfde output ook dezelfde waarde meet en weergeeft. Als je van powermeter wisselt, is het belangrijk om te weten dat er verschillen zijn tussen de verschillende merken en zelfs tussen powermeters van hetzelfde merk onderling. Mits het gaat om zeer gevoelige sensordata is het altijd best dat je je inspanningstesten even opnieuw doet om bij een nieuwe powermeter te starten met een nieuwe baseline.
Wat betreft de accuraatheid en de consistentie gaan we eigenlijk enkel af op de beweringen van de producent. Zelf hebben we een Zwift-sessie gedaan waarbij we de meter van de trainer hebben vergeleken met de metingen van een Stages-powermeter en de Favero Assioma. Wat bleek: alle 3 de metingen volgen dezelfde trends. Bij versnelling volgen ze telkens met gelijkaardige verhogingen of dalingen. Echter zit er bij elke sensor een verschil op de absolute waardes. Zo mat de Favero op een rit van 10 minuten met gemiddeld vermogen van 280 Watt gemiddeld 6 Watt minder dan de Stages en 30 Watt minder dan de smarttrainer.
Op basis van de documentatie en andere reviews op het net, kunnen we gerust stellen dat de Assioma 1 van de meest betrouwbare sensors is op de markt. Het bovenstaande voorbeeld is slechts om aan te geven dat consistentie belangrijker is dan accuraatheid. Je kan op powermeter A in een test 300 Watt halen en op de powermeter B 310 Watt. Als je er volgende keer 10 Watt kunt bijdoen, is dat het belangrijkste waar je je op moet focussen. De absolute waarde is er enkel om te kunnen stoefen bij de maten.
We hebben het in deze review nog niet gehad over enkele speciale technische elementen waartoe de Favero Assioma in staat is – als 1 van de weinigen in de markt. Het gaat dan over het meten van de “Power Phase” in je pedaalslag, waarbij de Assioma je kan tonen hoeveel percent van je omwenteling je kracht ontwikkelt. Ook kan de Favero afleiden of je zit of rechtstaat. Allemaal elementen die pleiten voor een zeer bekwame en accurate powermeter die je heel wat cijfermateriaal kunnen bezorgen.
Conclusie
De Favero Assioma is over het algemeen een zeer kwalitieve powermeter voor een uitzonderlijk competitieve prijs. Het grootste obstakel is het Look-platform. Als je niet gewend bent om met Look-pedalen te rijden of je hebt dit al eens geprobeerd en je hebt er een afkeer voor, dan gaat deze pedaal je niet kunnen bekoren, hoe goed die ook is als powermeter. Als Look-pedalen je niet afschrikken en je bent geïnteresseerd in een powermeter, dan is dit echt een no-brainer!