De hele wereld is in de ban van Black Lives Matter. Een beweging die voorlopig de wielerwereld nog niet heeft ingepalmd, hoewel het aandeel van zwarte renners in het peloton zorgwekkend laag is. In de top 100 van de UCI World Tour staat geen enkele Afrikaan of kleurling. Terwijl de voetbalsport de zwarte gemeenschap reeds in de armen heeft gesloten, hinkt de wielrennerij achterop. Daarom presenteren we deze 8 zwarte renners.
Natnael Berhane
De 29-jarige Eritreeër kan worden beschouwd als de bekendste naam in dit rijtje. De renner begon zijn loopbaan bij de profs bij Europcar en trok in 2019 na 4 jaar Dimension Data naar Cofidis. Daar ontwikkelt hij zich steeds meer als een goede allrounder die graag meeschuift in ontsnappingen. De 2-voudig kampioen van zijn land – momenteel ook regerend kampioen – beleefde zijn gloriedag in 2013 in de Ronde van Turkije. Hij won toen de 3e etappe voor Kevin Seeldraeyers. Na de schrapping van Mustafa Sayar mag hij zich eindwinnaar van de editie van dat jaar noemen.
Joseph Areruya
De 24-jarige Rwandees is na 2 jaar dienst bij Delko Marseille Provence teruggezakt naar het amateurniveau bij Pédale Pilotine. Zonde, want vorig jaar was hij nog de 1e van zijn land die de Hel van het Noorden in Roubaix mocht betwisten. De kampioen van zijn land in het tijdrijden behaalde dit jaar bijna zijn grote gelijk toen hij in de 4e rit in La Tropicale Amissa Bongo voorop raakte met de Kameroener Clovis Kamzong. Hij verloor echter het sprintje. Benieuwd of we hem nog ooit zullen terugzien in de wedstrijden bij ons.
Natnael Tesfatsion
Deze Eritreeër is misschien wel de hoop van het Afrikaans continent. In het ultrakort wielerseizoen dat dit jaar gereden is, kon de toen nog 20-jarige renner van NTT Continental Cycling Team (de satellietploeg van de World Tour-formatie) zich toch al onderscheiden. In maart won hij prompt de Ronde van Rwanda. Eerder dit jaar eindigde de klimmer ook al 2e in La Tropicale Amissa Bongo. Niet dat de tegenstand op het eigen continent zo uitmuntend was, maar het zegt toch iets. Vorig jaar mocht Tesfatsion al proeven van het grote werk in de toekomstronde, de Piccolo Lombardia en het WK voor beloften. Dat werd geen succesverhaal, maar een jaartje later kan de wereld anders ogen.
Tsgabu Grmay
De Ethiopiër (28) van Mitchelton-Scott zou bij de kenners toch een belletje moeten doen rinkelen. Hij is immers al jaren actief in de World Tour en kwam onder meer uit voor MTN – Qhubeka, Lampre, Bahrain en Trek. Zijn meeste overwinningen reed hij bij elkaar op het Afrikaans continent, met 3 nationale titels op de weg en 6 in het tijdrijden. Bij ons staat hij vooral gekend als aanvaller en als knecht. Hij nam al 3 keer deel aan de Tour en was er in 2018 de 1e opgever nadat hij door buikpijn niet meer verder kon.
Merhawi Kudus
26 lentes telt deze Eritreeër van Astana inmiddels. In 2017 werd hij door zijn latere ploegmaat Lutsenko van een historische ritzege in de Vuelta gehouden. Toch blijft hij gestaag verder bouwen aan zijn carrière. Vorig jaar hield hij Remco Evenepoel van het podium in de Ronde van Turkije. Wellicht wordt hij op korte termijn vooral ingezet als knecht in het werk bergop. Lopez en Fuglsang hebben aan hem een trouwe knecht wanneer de wegen omhoog lopen.
Kévin Reza
Met zijn 32 jaar het ouderdomsdeken in deze reeks. Reza verzamelde in zijn carrière ereplaatsen in de vele massasprinten die hij betwiste. Bij B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM heeft hij uitzicht op zijn 3e Tour. Zijn laatste mooie ereplaats behaalde Reza in België. Hij werd vorig jaar immers 10e in de Heistse Pijl, als 2e van de 2e groep. In dat sprintje bleef hij knap Bryan Coquard voor. De Fransman kon zich in het verleden ook enkele malen in de top 5 van een Vuelta-etappe plaatsen.
Henok Mulubrhan
Deze 20-jarige Eritreeër komt dit jaar eveneens uit voor de satellietploeg van NTT. Hij jaagt al het hele seizoen op die grote ritzege, maar werd telkens geklopt door oudere collega’s. Vorig jaar reed de pocketsprinter de Toekomstronde uit en werd hij zelfs 43e in Parijs-Roubaix voor beloften. Dan beschik je over inhoud. Het kan in het voordeel van deze jonge renner spelen dat hij met zijn snelle benen ook goed over de heuvels gaat. Vroeg of laat scoort hij zijn grote vis en is hij misschien wel vertrokken voor een lange carrière.
Amanuel Ghebreigzabhier
Je scoort met zijn naam vast het maximum bij Scrabble en kan er wielerkwissen mee winnen, maar de 25-jarige renner uit Addis Abeba in Eritrea is ook gewoon een steengoed renner. Hij komt uit voor NTT Pro Cycling en toonde vorig jaar met 2 top 10-plaatsen in de Vuelta zijn potentieel. Eerder was hij ook al 6e geworden in de Ronde van Burgos, voor onder meer Pierre Rolland, David De La Cruz en Rui Costa. Tiesj Benoot reed samen met hem over de meet in de Ronde van Lombardije, waar de Afrikaan als 25e eindigde. Hij verwerkt de grote rondes steeds beter en hoopt zijn land op de wielerkaart te zetten.