Heel wat renners zijn op zoek naar een nieuw team, maar anderen kunnen ook gewoon teren op hun klasse en ervaring, wat hen een contractverlenging oplevert. Koen de Kort bijvoorbeeld tekende op zijn 38e voor 2 seizoenen langer bij Trek-Segafredo, op het allerhoogste niveau. De Nederlander rijdt momenteel de Vuelta en zal aan het eind van zijn nieuwe verbintenis 5 seizoenen voor de Amerikaanse formatie hebben gereden en 40 jaar oud zijn.
Rabobank, Liberty Seguros en Astana
Dankzij onder meer de overwinning in Parijs-Roubaix voor beloften (in 2004), de eindzege in de Ronde van Vlaams Brabant en de zege samen met Thomas Dekker in de koppeltijdrit GP Eddy Merckx kreeg De Kort bij de Spaanse formatie Liberty Seguros wat hij bij Rabobank – waar hij opgeleid werd – niet kreeg: een profcontract. Dat jaar, 2005, nam hij wel nog deel aan de Ronde van de Toekomst, waar hij een etappe won. In de betreffende rit sprintte hij onder meer weg van Mathieu Heijboer, nu coach bij Team Jumbo-Visma, en de Belgen Tom Stubbe en Steven Caethoven van Chocolade Jaques – T Interim. Die prestatie leverde hem een transfer op naar Astana, waar hij 3 seizoenen zou blijven.
Qua individuele prestaties bleef het voor De Kort bij Astana beperkt, met 2 uitschietertjes in zijn laatste seizoen. Hij wordt 5e in de Driedaagse van West-Vlaanderen en 4e in de Sterk Elektrotoer. Aan het eind van het seizoen 2008 tekent De Kort een contract bij het Nederlandse Skil-Shimano, dat renners huisvest als Roy Curvers, Bert De Backer en Simon Geschke. Op papier is dat een stapje terug, want Skil-Shimano heeft een procontinentale licentie. Maar De Kort en co rijden dat jaar 2009 wel de Tour de France, met dank aan puike prestaties in Parijs-Nice, waar het – niet onbelangrijk – een aantal Fransen uitspeelt in de persoon van Cyril Lemoine en Jonathan Hivert. Het is de Tour waarin Mark Cavendish 6 ritten wint, maar voor De Kort zijn de beste prestaties een top 10 in de 2e rit naar Brignoles en een top 20 in de 14e rit naar Besançon.
Kittel en Degenkolb
In de slotweek van de Vuelta 2011 wordt De Kort 6e, 5e en 8e. Hij lijkt daarmee een stevige basis te leggen voor het daaropvolgende seizoen 2012, waar hij in het voorjaar al uithaalt met een podiumplaats in Dwars door Vlaanderen. Ook zijn voorafgaande 19e plaats in Milaan-Sanremo is voor de geboren Gouwenaar toch het vermelden waard. De Kort lijkt in vorm, maar een sleutelbeenbreuk in de E3 Prijs Harelbeke verknalt de rest van zijn voorjaar. Net op tijd terug is hij voor zijn 2e Tour, waarin de ploeg, intussen omgedoopt tot Argos-Shimano, alles op de nieuwe sprintbom Marcel Kittel wil zetten. Maar de Duitser druipt al na de 1e week af met buikklachten. De Kort krijgt echter een nieuwe kans in de Vuelta, waar hij op voorspraak van kopman John Degenkolb in de sprinttrein wordt ingepast. Succes is dit keer wel zijn deel, want Degenkolb wint liefst 5 etappes, waaronder de slotrit naar Madrid.
De zomer daarop toont De Kort welke waarde hij op zijn 30e heeft als meesterhelper door Marcel Kittel aan 4 dagzeges in de Tour de France te helpen. Dit nadat hij na een niet zo geslaagde voorjaarscampagne ook al de Giro d’Italia in de benen had. Ook in 2014 en 2015 staat De Kort aan de start van telkens 2 grote rondes, telkens de Tour en de Vuelta. Zo wordt hij incontournable binnen de ploeg. Maar in 2016, we spreken dan al even van Giant-Alpecin, wordt De Kort gepasseerd voor de Tour omdat hij – naar eigen zeggen – zijn contract nog niet verlengd heeft bij de Duitse formatie. Na 8 jaar komt zo een einde aan een voor zijn carrière bepalende periode. Maar op het WK in eigen land, in Valkenburg, bewijst De Kort het ongelijk van Giant-Shimano door 16e te worden in de grote groep die 5 seconden na wereldkampioen Philippe Gilbert finisht.
Nog 2 jaar erbij
Op zijn 34e hoeft het einde nog niet in zicht te zijn, zo blijkt. Het Amerikaanse Trek-Segafredo schotelt hem een mooie verbintenis voor en De Kort kan er zijn ervaring uitspelen en doorgeven. De Kort, die een Australische vrouw heeft en in Andorra woont, wordt er hoe langer hoe meer gewaardeerd. Individuele uitslagen verwacht niemand van hem, maar De Kort is er wel bij in alle belangrijke wedstrijden, staat met stip genoteerd als meesterknecht voor de (Vlaamse) voorjaarsklassiekers en rijdt steevast de Tour en in de meeste seizoenen ook de Vuelta. De Kort voelt zich op zijn 38e nog verre van versleten en dus kondigde Trek-Segafredo begin november 2020 aan dat het op De Korts diensten rekent tot en met het seizoen 2022. De Nederlander wordt dat jaar 40. Wat een kanjer!