Wout van Aert, Remco Evenepoel, Rohan Dennis en Filippo Ganna zijn met stip de 4 namen die het meest genoemd worden als medaillekandidaten op de Olympische tijdrit van komende woensdag in Tokio. Naast de bovengenoemde INEOS-renners – daar hoeven geen tekeningetjes meer bij – kunnen Van Aert en Evenepoel ook serieuze tegenstand verwachten van nog 5 andere namen.

De Olympische tijdritkampioenen zijn tot dusver altijd kanjers geweest. Fabian Cancellara won in 2008 en 2016, tussendoor was het Bradley Wiggins die aan zijn Tourzege nog een gouden medaille koppelde. Met Miguel Indurain (1996) en ook nog 2 keer Viatcheslav Ekimov (2000 en 2004) waren ook de andere winnaars klinkende namen. Bij de overige medaillewinnaars staan enkel renners met naam en faam. Abraham Olano, Chris Boardman, Jan Ullrich, Bobby Julich, Michael Rogers, Gustav Erik Larsson, Levi Leipheimer, Tony Martin, Chris Froome en Tom Dumoulin hebben allemaal hun strepen in de koers al verdiend. De kans dat er iemand uit het niets naar boven komt, lijkt dus klein, maar ook de 4 favorieten zijn niet onklopbaar.
Tom Dumoulin – Nederland
De Nederlander is eigenlijk een ‘valse’ outsider. Iemand die al wereldkampioen in het tijdrijden is geweest en een zilveren medaille van de Spelen in zijn kast heeft hangen, mag je wel verwachten vooraan in de uitslag. Toch staan er vraagtekens bij Tom Dumoulin en dat heeft alles te maken met zijn tijdelijke terugtrekking uit de sport. Met een 5e plaats in de tijdrit van de Ronde van Zwitserland en de Nederlandse titel tegen de klok heeft hij bewezen wel op de goede weg te zijn. Een medaille zou echter een verrassing blijven.
Joao Almeida – Portugal
De 22-jarige renner van Deceuninck-Quick.Step is ongetwijfeld een man met een plan. Na de Giro, waarin hij uiteindelijk nog 6e werd, heeft hij slechts 2 wedstrijden gereden. 1 daarvan was het Portugees kampioenschap tijdrijden, dat hij met bijna een minuut voorsprong won. Almeida dubbelt op de Spelen en is het soort renner dat kan verrassen. In de tijdritten van de Giro werd hij 4e en 5e, een stap voorwaarts kan een medaille opleveren. De Portugees is echter niet echt een winnaar. De tijdrittitel in zijn land was pas zijn 1e profzege.
Kasper Asgreen – Denemarken
Je zag de 26-jarige Deen gewoon groeien in de Tour. In de 1e tijdrit werd hij ‘pas’ 6e, vervolgens droomde hij richting Le Creusot even van geel en werd hij 5e. Daarna was Asgreen vooral belangrijk voor Cavendish en in de slottijdrit wou hij een laatste keer zijn vaste rituelen testen. Dat leverde een 2e plaats op na een ontketende Van Aert. Dit voorjaar leerden we dat Asgreen als geen ander kan pieken. In de E3 Saxo Bank Classic en de Ronde van Vlaanderen was hij de sterkste man in koers en won hij ook. Als hij die vorm nu opnieuw te pakken heeft, kan hij heel ver komen.
Primoz Roglic – Slovenië
Een wielrenner moet snel kunnen schakelen. Een kans kan in 1 seconde weg zijn, maar er komt altijd een nieuwe kans. Roglic zag zijn gele droom in de Tour al uit elkaar spatten in de 3e etappe. Hij gaf op na een week en besloot om meteen het vizier op Tokio te richten. Volgens zijn omgeving traint hij al een tijdje pijnvrij. Terwijl de andere Tourrenners voluit moesten gaan richting klassement, kon hij zich grondig voorbereiden op de Spelen. Een grote titel ontbreekt nog op zijn palmares. Ook vorig jaar kwam Roglic ontgoocheld uit de Tour en haalde hij toch nog 2 grote vissen binnen, met name Luik-Bastenaken-Luik en de Vuelta.
Rémi Cavagna – Frankrijk
De 3e renner van Deceuninck-Quick.Step in het rijtje. Cavagna doet al jaren mee voor de prijzen in de tijdritten, maar winnen bleek zo moeilijk. In de Ronde van Romandië brak hij eindelijk de ban, maar in Turijn greep hij naast het Giro-roze. Toen de onklopbaar gewaande Ganna in de slottijdrit in Milaan lek reed, leek het toch de dag van Cavagna te worden. Helaas voor de Fransman miste hij zelf een bocht en werd hij wederom 2e. Daarna werd hij Frans kampioen op de weg en vervolgens hield hij zich in de luwte bezig met de Spelen. Cavagna is een beetje een rare vogel, maar wel eentje die heel snel kan vliegen.
Check hier wie onze partner Bingoal, de Belgische nummer 1 in wielerweddenschappen, naar voren schuift als de grote favorieten en de scherpste noteringen geeft.