Met 3 wereldrecords op rij en de gouden medaille in de ploegenachtervolging was de Duitse vrouwenploeg 1 van de sensaties van het baanwielrennen op de Olympische Spelen in Tokio. 2 rensters van het winnende kwartet reden begin juli hun laatste voorbereidingswedstrijd in de Baloise Ladies Tour. Deze Belgisch-Nederlandse rittenwedstrijd krijgt zo een gouden randje.

De Baloise Ladies Tour was dit jaar een prooi voor de Duitsers. Lisa Klein (25) won immers al meteen de proloog in Utrecht en kon in de tijdrit in Knokke-Heist het geel opnieuw overnemen om het kleinood vervolgens niet meer af te staan. In het klassement ging ze haar landgenote Mieke Kröger (28) vooraf. Haar 2e eindzege, want ook in 2019 was Klein de beste in deze rittenwedstrijd. Kröger voelt zich eveneens thuis op de Belgische wegen: in 2019 zegevierde ze al in de Lotto Belgium Tour.
Vervolgens ging de aandacht voor de Duitse vrouwen helemaal naar Tokio. Lisa Klein pikte ook de individuele tijdrit nog mee, waarin ze een aardige 13e plaats liet noteren. Op de piste kreeg ze naast Kröger ook nog Franziska Brausse en Lisa Brennauer aan haar zijde. Een bijzonder straf 4-tal. Brausse (22) is sterk in het werk tegen de klok en werd in het verleden al Europees kampioene in de Individuele Achtervolging in Apeldoorn (2019). Brennauer (33) is de wereldkampioene tijdrijden van Ponferrada (2014) en de nummer 6 op de wereldranglijst.
3 wereldrecords
De Duitse samenwerking moest en zou vonken geven en dat gebeurde meteen op de Spelen. Op de openingsdag van het baanwielrennen verpulverden ze het wereldrecord in de Ploegenachtervolging met bijna 3 seconden. Aan een gemiddelde snelheid van bijna 58 km/u denderden de vrouwen over de Izu Velodrome.
Heel lang heeft Duitsland dat wereldrecord niet in handen gehad, want een dag later nam Groot-Brittannië de allerbeste tijd al opnieuw over. Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Een paar minuten later was het record alweer opnieuw in handen van de Duitse vrouwen. Logischerwijze stonden ze in de allesbeslissende finale tegenover de Britten. Daarin werd duidelijk wie nu écht de sterkste was. Door nog maar eens 2 seconden van het wereldrecord af te doen, haalde het Duits kwartet niet alleen een 3e wereldrecord binnen maar ook het felbegeerde goud.
Voor de organisatie van de Baloise Ladies Tour is het goud van Duitsland extra leuk. Heel wat vrouwen zaten op dat moment in de Giro Donne, maar dat was dus niet de enige mogelijkheid richting succes. Voor een jonge organisatie zijn klinkende namen op de erelijst immers de beste reclame. Leuk detail: toen Jolien D’hoore in 2016 brons pakte in het Omnium op de Spelen van Rio had ze eerder ook al de Baloise Ladies Tour gewonnen.