Dat Tenerife de uitgelezen plaats is om op vakantie te gaan, is geen geheim. Net zo min als het een geheim is dat het op het grootste eiland van de Canarische archipel schitterend fietsen is. Dat bewijzen de talloze profs die richting Tenerife trekken om er te trainen. 1 van de prachtige routes die je in de zomerperidoe zeker eens moet proberen, is die van en naar Santa Cruz, in het noordleijke deel van het eiland.

Pico del Ingles
Iedereen verwacht natuurlijk dat de Teide ‘the place to be’ is. Ergens is dat wel zo. De 3.718 meter hoge vulkaan torent hoog boven het eiland uit en naast een erg lange klim is het ook nog eens een waar natuurwonder. Maar tot aan de top fietsen is niet mogelijk. Het Parque Nacional del Teide lijkt wel een maandlandschap en is 19.000 hectare groot. Fietsen op d ehoogste berg van Spanje is een unieke ervaring, vooral ook omdat je er doorheen Unesco Werelderfgoed. Maar weet ook dat Tenerife écht zoveel meer dan alleen de Teide.
Neem bijvoorbeeld het Anaga-woud. Dat ligt in het noordoosten van Tenerife, boven de hoofdstad Santa Cruz. Terwijl het zuiden van Tenerife vrij droog en dor is, is het in het noorden vochtiger. Door de meestal noordelijke luchtstromingen wordt er veel vochtige lucht van over de oceaan aangevoerd. Die botst op het Anaga-gebergte en blijft er wat hangen, waardoor deze regio meer regen krijgt dan het zuiden. Het zorgt voor erg dichte bossen met veel mossen en kabbelende beekjes. Wanneer we in de winter soms wat lage temperaturen en regenwolkjes zien verschijnen op de weersites, dan gaat het meestal om de temperaturen en omstandigheden in Santa Cruz. Dat ligt immers aan de voet van dit gebergte en hoewel Santa Cruz maar goed 80 km van het populaire Los Cristianos ligt, is het er wat frisser en vochtiger dan in het immer zalig warme zuiden.
Santa Cruz
De regio staat onder de bescherming van de Unesco. Door het onherbergzame karakter van de streek, de grillige rotsen en diepe valleien werd de regio nooit economisch geëxploiteerd. In dit gebied vind je dan ook nog heel wat intacte levada’s, waterkanaaltjes die langs de bergwand lopen. Ook het beroemde laurierbos is een bezoek waard. Dit bos gaat niet minder dan 40 miljoen jaar terug en is als het ware een levend fossiel.
Daarom kiezen we als 1e rit in ons Tenerife-luik voor het noorden. Ook in volle zomer is het hier aangenaam fietsen. Warm, maar niet te heet. Omdat de streek weinig economisch belang heeft, zijn er weinig wegen. Toch is er een route uit die ons van de aan zee gelegen hoofdstad Santa Cruz naar de net geen 1.000 meter hoge Pico del Ingles brengt. Hoewel de route slechts 52 km lang is, brengt ze ons langs erg mooie plaatsjes en door een uniek gebied. 1.235 hoogtemeters worden over ruwe en onregelmatige hellingen verdeeld. De gemiddelde stijging ligt op 4,9%, maar door het onregelmatige karakter krijgen we geregeld dubbele cijfers voor de wielen geworpen. De wegen zijn goed, maar super glad asfalt is voor het zuiden voorbehouden.
Geen cadeaus
We starten aan de Avenida Maíitima – in de omgeving van het grote operagebouw is ruim parkingplaats voorzien – en rijden richting haven. Daarna volgen we de TF-11 en na 7 km komen we in San Andrés, waar we afdraaien richting binnenland. In San Andrés vinden we trouwens een van de mooiste strandjes van Tenerife: Playa de las Teresitas. Kilometers goudgeel zand, aangevoerd uit… Afrika.
Meteen gaat de weg omhoog. Eerst nog rustig maar na enkele kilometers zitten we toch rond 7%. De weg slingert heen en weer en goed 11 km verder komen we in El Bailadero aan de kruising met de TF-123. Maar niet zonder dat we ondertussen al enkele keren in het rood zijn gegaan. Geregeld worden de beentjes stevig aan het werk gezet en op korte stukjes maken percentages van 12 tot 15% en zelfs even 19% het er niet makkelijker op. We blijven echter op de TF-12 en draaien linksaf richting Mercedes en La Laguna.
We zitten nu op 700 meter hoogte op de kam die vanuit de zee richting de Teide loopt. Heel even klimmen we nog verder, maar dan zit er af en toe een stukje bergaf in de route. Een afzinkje, want van een afdaling kunnen we niet spreken. Amper enkele kilometers verder moeten we immers weer stevig aan de bak. Op de flanken van de Roque de los Pasos en de Pico de los Pasos hebben ze blijkbaar van La Redoute gehoord. Een goede kilometer lang zwoegen we tot 13% tegen de berg omhoog. Cadeaus worden er in de bergen van Tenerife niet uitgedeeld. Op 858 meter hoogte houdt het gemartel op en krijgen de benen gedurende 3 km wat rust. Maar dat betekent ook dat we weer naar 750 meter hoogte dalen.
Haarspeldbochten
Na het dorpje Casas del Cumbre is het weer steil bergop. Stijgingspercentages van 11% zijn vrij normaal en hier en daar doet een klein piekje het zuur nog wat meer uit de oren spuiten. Gelukkig is het echter niet zo ver meer en op km 29 komen we aan de Pico del Ingles. Hier maken we even een omweggetje. We rijden naar een fantastisch uitzichtpunt waar we een schitterend zicht hebben op Santa Cruz, het Anagagebergte, La Laguna en, uiteraard, El Teide.
Vanaf dan gaat het naar beneden. Terwijl enkele haarspeldbochten voor wat extra plezier zorgen, mogen we ook de omgeving niet uit het oog verliezen. Langzaamaan verandert de natuur maar geregeld worden we ook op erg mooie vergezichten getrakteerd. Ter hoogte van La Vega Lagunera vlakt de helling vrij sterk af. We komen nu in meer bewoond gebied en de dorpen worden wat groter.
Vanaf San Cristóbal de La Laguna zitten we volledig in bewoond gebied. Onze route brengt ons door oude straatjes waar de Spaanse sfeer volop herkenbaar is. Stilaan komt Santa Cruz weer in zicht en na een tijdje herkennen we op de Avenida Marítima het reusachtige en hypermoderne operagebouw. Tijdens onze terugrit blijft El Teide het zicht domineren. Binnenkort maken we de grote trip. Nu is het tijd voor een cocktail aan het zwembad.
Download hier de GPX van deze noordelijke route Santa Cruz-Santa Cruz – 52 km.
Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van andere fietsroutes op Tenerife.