Zondag 6 november 2022 wordt in Namen het Europees kampioenschap bij de mannen elite verreden. Na winst in de Koppenbergcross wordt Lars van der Haar genoemd als topfavoriet, maar dan moet hij wel afrekenen met de Belgen. Eli Iserbyt was de man van het seizoensbegin, nu lijkt hij het momentum wat kwijt. En Namen is sowieso al niet zijn favoriete cross. De laatste jaren liep het er voor hem al serieus verkeerd.
Nachtmerrie
Eli Iserbyt kwam als 1e jaars junior al naar Namen en reed er zijn slechtste cross van het seizoen. Hij werd pas 17e in 2013, ver achter winnaar Yannick Peeters. Ook in zijn wonderseizoen lukte het hem niet om te winnen. Nochtans won hij als 2e jaars junior ongeveer elke cross. Tussen 14 overwinningen door verloor hij in Namen echter van Johan Jacobs. De Zwitser van Movistar was vroeger een begenadigd veldrijder en rijdt dit jaar overigens opnieuw een paar wedstrijden mee.
Bij de beloften lukte het dan wel voor Iserbyt. Al in zijn 1e jaar was het bingo voor de West-Vlaming. Hij versloeg de Italiaan Gioele Bertolini en Quinten Hermans. Een jaar later herviel hij in oude gewoonten en eindigde hij ‘pas’ als 5e. Joris Nieuwenhuis was toen baas. In 2017 botste Iserbyt op zijn eeuwige rivaal Tom Pidcock. Die won een jaar later opnieuw, dit keer eindigde Jakob Dorigoni tussen de 2 in.
Neen, Iserbyt en Namen, het was geen geweldig huwelijk. In zijn 1e jaar bij de profs beleefde de jonge Belg er misschien 1 van zijn vreselijkste dagen op de fiets. Als leider in de Wereldbeker vertrok hij dat jaar, maar het werd een ware nachtmerrie. Totaal verkleumd zat hij op de fiets, niet meer goed wetende wat hij eigenlijk aan het doen was. Een extra jasje bracht geen soelaas. Hij moest opgeven en werd weggedragen door zijn broer. In tranen nam hij niet alleen afscheid van de wedstrijd, maar ook van de eindzege in de Wereldbeker.
Luttele seconden
Kan het nog erger? Mogelijk wel, want een winter later was het opnieuw pech voor de West-Vlaming. Dit keer duurde de wedstrijd voor Iserbyt eigenlijk maar een paar seconden. Al tijdens de startfase voelt hij dat er een probleem is met zijn ketting. Hij moet afstappen en al lopend verder gaan. Toch weigert hij op te geven en haalt hij de uitslag nog als 31e.
Vorig jaar was Iserbyt opnieuw vol goede moed naar Namen afgezakt. Hij zou uiteindelijk de Wereldbeker winnen en dus waren alle punten welgekomen. In Namen vond hij de eeuwige Tom Pidcock op zijn pad, maar die won uiteindelijk ook niet. Wel was het Michael Vanthourenhout, ploegmaat van Iserbyt bij Pauwels Sauzen-Bingoal, die de allersterkste was. De West-Vlaming zelf eindigde op een 5e plaats op meer dan 2 minuten van de winnaar. Een degelijke prestatie, maar anderzijds ook 1 van zijn mindere crossen in het seizoen.
Logisch dus dat Iserbyt deze zondag niet meteen als favoriet kan bestempeld worden. Naast Van der Haar tippen de kenners ook Laurens Sweeck en Quinten Hermans. Die laatste houdt natuurlijk wel van een beetje klimwerk en heeft ook op de weg al bewezen dat hij in Wallonië altijd wel in zijn sas is. De Belgen hebben nog wel wat ijzers in het vuur. Wat te denken van Daan Soete of Niels Vandeputte?
Buitenlanders
Van buitenlandse kant is het uitkijken naar wat Michael Boros kan doen. De 30-jarige Tsjech verschijnt weer wat meer aan de oppervlakte en werd in eigen land bijzonder knap 9e in Tábor. Frans kampioen Joshua Dubau zoekt nog een beetje naar zijn beste vorm. In Namen vindt hij wel een parcours op zijn maat. Misschien krijgt Van der Haar wel hulp uit Nederlandse hoek. Mees Hendrikx, Ryan Kamp en vooral Joris Nieuwenhuis kunnen verbazen. Die laatste won bij de jeugd al eens in Namen en houdt van de omloop. Spaans kampioen Felipe Orts is ook altijd goed voor een top 10 en zijn Zwitserse collega Kevin Kuhn vindt een “Zwitserse omloop” terug in Namen, al is hij niet per se een specialist.
De kans lijkt dus enorm groot dat de Brabançonne of het Wilhelmus zondag weerklinkt in Namen. Omdat de ‘Grote 3’ doorgaans wel het WK meepikken, is het EK al jaren de trui voor de niet-wegrenners. En elke renner draagt graag zo’n kampioenentrui. Misschien rekent Iserbyt wel af met zijn demonen en bewijst hij ons grote ongelijk.
Hoeveel kans geef jij Iserbyt op de sterrentrui? En wie vind je zijn grootste challenger? Kijk hier hoe de kaarten liggen bij onze partner Bingoal, dé Belgische nummer 1 in wielerweddenschappen.