Origine maakt een stevige groei door. Het Franse merk bestaat nog maar 10 jaar en heeft vooral de laatste jaren veel harten voor zich gewonnen. Niet met een agressieve prijspolitiek, wel door kwalitatieve fietsen te ontwerpen en de klant maximale vrijheid te geven om zijn fiets zelf samen te stellen. Tijdens ons bezoek aan de fabriek doet Bart De Schampheleire, vertegenwoordiger voor Vlaanderen, Nederland en Duitsland ons de werking van Origine uit de doeken.
Servicepunten
Opgericht door 3 fietsliefhebbers groeide Origine uit tot 1 van de grotere merken van sportieve fietsen in Frankrijk. En dus werd het tijd om ook over de landsgrenzen te gaan kijken. De in het Noord-Franse Somain, vlak bij Valenciennes, gevestigde fietsfabrikant kiest immers voor een wat eigengereide strategie. Zo gaan zij volop voor online verkoop, gecombineerd met verkoop in de fabriekswinkel. Elke klant stelt zijn fiets online zelf samen, en wie dat wil kan ook in de fabriekswinkel in Somain terecht om zijn fiets te configureren.
Online verkoop doet al snel aan een onpersoonlijke afhandeling denken, maar Origine tapt uit een ander vaatje. Het salesteam is druk in de weer om de vragen van geïnteresseerden te beantwoorden. Wie een bestelling plaatst, mag zich de dag nadien aan een telefoontje verwachten. “We overlopen met jou de hele fiets van jouw keuze en staan je uiteraard bij in het maken van de nodige keuzes”, vertelt De Schampheleire. “Soms zien we hoe iemand een wat vreemde optie kiest en dan willen we zeker zijn dat hij die bewust maakt en niet omdat hij gehoord heeft dat…”
Online verkoop betekent overigens niet dat er nadien geen service is. Origine heeft in Frankrijk een uitgebreid netwerk van onafhankelijke fietsherstellers die je fiets kunnen onderhouden. Ook in België staan er al een 30-tal servicepunten klaar om je verder te helpen. Je kan je fiets eveneens in de fabriek laten onderhouden.
50.000 fietsen per jaar
Dat alles zorgt voor een voortdurende stijging van de verkoop en als gevolg daarvan nam ook het personeelsbestand toe. Na de verhuis naar de huidige site steeg dat van 20 naar 75 medewerkers. Leuk om zien: vooral jonge mensen zijn bij Origine aan de slag. Die bouwen samen zowat 8.000 fietsen per jaar. “Momenteel wordt er in Valenciennes, langs de snelweg Brussel-Parijs, een nieuwe fabriek opgetrokken”, verrast De Schampheleire. “Daardoor gaat het productieplatform maal 4 en kan ons personeelsbestand na verloop van tijd groeien naar 200 personeelsleden. En zo komt een jaarproductie van 40.000 à 50.000 fietsen in zicht.”
Ondanks deze groei wil Origine trouw blijven aan zijn grondbeginselen. Customizing en kwaliteit. Elke klant stelt zelf zijn fiets samen en kiest ook zelf de kleuren. Behoort jouw lievelingskleur niet tot het standaard kleurenpalet van Origine, dan kies je voor een luttele 40 tot 60 euro extra de optie ‘Colors on Demand’ en kan je nagenoeg elke mogelijke kleur kiezen. Zo wilde een klant met een BMW M5 zijn Origine in dezelfde kleur. Geen probleem, na enkele proeven glansde zijn nieuwe fiets net zo fel als zijn wagen.
Unique Matrix Layup
Ook op het gebied van kwaliteit legt Origine de lat hoog. De ingenieurs ontwerpen de frames in house en bouwen eerst een 3D-frame. De frames zelf worden in Azië gebouwd, zoals dat nagenoeg overal gebeurt. “We maken uiteraard gebruik van hoogwaardig carbon, maar staren ons niet blind op de cijfertjes”, klinkt het. “Origine bouwt sportieve fietsen die toegankelijk moeten zijn voor een grote doelgroep. Het rijcomfort is een bijzonder aandachtspunt als we de carbon lay-up bepalen. ‘Dynamic Response’, heet dat bij Origine. We proberen een frame te bouwen dat niet alleen focust op stijfheid, maar dat de fietser in al zijn bewegingen bijstaat.”
Voor de productie van nagenoeg alle frames maakt Origine gebruik van de EPS mallentechnologie. Door de carbon prepregs eerst rond een EPS (noem het piepschuim) binnenmal te draperen, kan je bij de productie zowel de binnenkant van het frame als de buitenkant perfect afwerken. “Hoe egaler de binnenkant van het frame is afgewerkt, hoe vlotter alle energie doorheen het frame kan bewegen. Je ziet die perfect afgewerkte binnenkant van het frame niet, maar het maakt wel een wereld van verschil in de rijkwaliteit”, legt De Schampheleire uit. Voor hun topframes gebruikt Origine de Unique Matrix Layup, een extra verfijnde versie van de EPS mallentechniek waarbij de EPS binnenmal in 1 keer bekleed wordt met carbon.
Testlabo
Tijdens de ontwikkeling beschikken de ingenieurs van Origine over een eigen testlabo waar ze stress- en vermoeidheidstesten uitvoeren. Zelfs voor de Prymahl wielen uit eigen huis kunnen ze een beroep doen op het nodige testmateriaal. Wanneer het R&D-team klaar is met het ontwerp en de eerste prototype frames arriveren, volgt een uitgebreide testfase. De testrijders komen veelal uit eigen huis. Het overgrote deel van het personeelsbestand is nog vrij jong en heel wat onder hen rijden nog op competitieniveau.
Ook Bart De Schampheleire maakt deel uit van het testteam. In een niet zo ver verleden was hij actief als fietsjournalist en was fietsen testen een dagelijkse bezigheid. “De ‘blinde’ tests van de prototype frames zijn heel nuttig en leerrijk”, weet hij. “We krijgen van een bepaald frame in dezelfde geometrie meerdere versies te testen die allemaal verschillen op vlak van carbon lay-up. Dan is het aan ons om te bepalen welke versie het comfortabelst, het strakst en het snelst rijdt. Om te checken dat je niet uit je nek kletst bij de beoordeling van de prototypes sturen de ingenieurs je soms 2 keer met dezelfde versie op weg. Ik ben er nog niet in getrapt”, lacht de Vlaming.
De frames komen ongelakt aan in Somain. “Eerst verwijderen we de coating die in Azië is aangebracht. Daarna brengen we de primer aan en ook die wordt weer opgeschuurd. Uiteindelijk komt de lak aan de beurt, worden de merk- en modelstickers aangebracht en komen er een paar lagen vernis overheen. Voor de vernis kiest de klant uit glanzend, satijn of mat. Soms duurt het dan ook enkele dagen vooraleer een frame klaar is.” Ondertussen worden de onderdelen klaargelegd in aangepaste boxen. Aangezien elke fiets naar de wensen van de klant wordt opgebouwd, moet dit erg nauwkeurig gebeuren en worden de opbouwfiches dubbel gecontroleerd.
Monodraad
Een tijdje geleden maakte Origine zijn opwachting in het elektrisch ondersteunde segment. De ‘Help’ komt zowel in road, gravel als urban. De urban komt met een plat stuur, spatborden en verlichting. De 55 Nm sterke Mahle X20-motor heeft ondertussen zijn kunnen bewezen en met de 250 Wh batterij kom je gegarandeerd behoorlijk ver. Die batterij laadt zich met de snellaadtechniek in minder dan 2 uur weer voor 80% op, een optionele extra batterij van 185 Wh wordt in de bidonhouder geplaatst om de actieradius nog verder op te krikken.
Ondertussen zijn ook de eigen Prymahl wielen klaar. Voor de productie van de velgen maakt Origine gebruik van de monodraadmethode. Hierbij wordt 1 lange carbondraad gebruikt om de velg te vormen. Door de gelijkmatige aanbrenging van het materiaal is de velg perfect uitgebalanceerd, zonder dat bijkomende handelingen moeten worden gesteld. De wielen worden met de hand gespaakt in eigen huis. De spaakspanning wordt nauwkeurig gemeten en een computerprogramma volgt de metingen en de zijdelingse en hoogteslag van het wiel op en geeft aan welke spaak dient aangespannen te worden. Tijdens het inspaken wordt een wiel 3 keer aangedrukt om een perfect rijklaar wiel te bekomen.
Centraal in de productiehal bouwen de monteurs de fietsen op, rond hen is het een waar mierennest. Het is een komen en gaan. Hier worden frames aangevoerd, ginder zeulen ze met boxen met onderdelen en verderop worden na de laatste kwaliteitscontrole complete fietsen naar de verzending gebracht. Het is duidelijk dat het succes van Origine momenteel ook hun grootste probleem is. Iedereen kijkt dan ook reikhalzend uit naar de verhuis naar de nieuwe, veel ruimere fabriek. Langs de andere kant: het is duidelijk dat hier een getalenteerde en gepassioneerde groep fietsliefhebbers aan de slag is. Geen grijze investeerders voor wie de eindafrekening belangrijker is dan het geleverde product, maar mensen die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. Wat kan je nog meer wensen?