Fietsen in de winter. Tuurlijk, zou je denken. Maar wanneer de regen met bakken uit de lucht valt of de weerman aankondigt dat de maximumtemperatuur het vriespunt zal halen, dan durft het enthousiasme wel eens weg te steken. En toch verzekeren we: winter miles, summer smiles. Je moet alleen zorg dragen voor je materiaal, en daar helpen we je graag mee op weg.

Aangepaste kledij
Winter miles zorgen er inderdaad voor dat we in het voorjaar beter in conditie zijn. Tijdens het trainen in de winter moet het lichaam meer werken om dat lichaam op temperatuur te houden. Ondertussen weten we ook dat wit vet bij koude wordt omgezet in bruin vet want dat bruin vet dient om het lichaam te verwarmen. Dus verliezen we ook nog wat extra grammetjes wintervet.
Tegen de koude en de regen bestaat er tegenwoordig zoveel kledij, dat het eigenlijk jammer zou zijn om niet buiten te komen. Warm houden is 1 zaak, maar een goede ventilatie is net zo belangrijk. Shimano speelt hier bijvoorbeeld op in met het Dynamic Layering System van het Shimano Fusion Concept. Met het SFC vind je kleding die perfect op elkaar is afgestemd. Op de website van Shimano heb je maar de temperatuurszone aan te klikken en meteen krijg je alle kledij die je nodig hebt in verschillende kwaliteiten. Met het Shimano Fitconcept zie je overigens welke kledij bij jouw rijstijl past. Het verschil in houding bij een trainingstochtje of een echte koers is immers behoorlijk groot.
Tijdens een rustige trainingsrit zit je doorgaans wat rechter dan tijdens een race diep in de beugels en de verkeerde kledij je behoorlijk hinderen. Het verschil in snit bij S-Phyre tegenover bijvoorbeeld de Element-serie lost dit op. [*Heb jij een link die leidt naar het overzicht van de Element-serie?] En een paar goede overschoenen of echte winterschoenen houden de kou buiten. Zo scoren de MW5 en MW7 steevast bij de top in allerhande MTB-tests. Voor de racefietsers zijn er de thermische overschoenen. Die zijn slechts 3 mm dik maar dankzij de hoge dichtheid van elastisch chloropreen toch erg warm. Aan de buitenkant zorgt een waterdichte coating dat het koude water niet binnen geraakt. Bovendien kan je ze in fluogeel verkrijgen, voor een betere zichtbaarheid.

Hoofd en handen
Uiteraard mogen goede handschoenen niet ontbreken. De Infinium handschoenen hebben heel wat toptechnologie in huis om je handen lekker warm te houden. Een winddichte laag van hoogwaardig GORE-TEX INFINIUM™ WINDSTOPPER houdt je vingers langer warm. Daar komt nog een PrimaLoft® Gold 200 isolatie bij, terwijl een PORON® XRD™ palmvoering voor grip zorgt. Bovendien is de Infinium geschikt voor touchscreens.
Vergeet ook je hoofd niet op temperatuur te houden. Een Thermal Onderhelm Muts maakt een wereld van verschil bij snijdende wind. We verliezen immers erg veel warmte wanneer we ons hoofd niet goed beschermen tegen de kou. En het zijn net onze hersenen die ons hele lichaam moeten sturen. Bij te veel koude werken ze niet meer naar behoren en gaan eventuele noodsignalen van ons lichaam verloren. Voor de echte koukleumen is er de bivakmuts of balaclava. Die pakt het hoofd helemaal in en houdt zelfs de neus warm.

Vetverbranding
In deze periode worden de trainigsritjes meestal aan een rustiger tempo afgewerkt dan in de zomer, wanneer we ons met de fietsgroep opmaken voor het zoveelste sprintje. Eigenlijk komen we dan in zone 2-training. Dat soort training is ondertussen dankzij onder meer ene Tadej Pogacar algemeen bekend. Die rustige manier van trainen heeft heel wat voordelen. In zone 2 gaan we vooral de vetoxidatie trainen.
Door rond onze kleine overslag – de overgang van voornamelijk vetverbranding naar koolhydraatverbranding – te trainen, verbeteren we de werking van de mitochondriën. Dat zijn energiefabriekjes die onze spieren van brandstof voorzien. We maken ze efficiënter en tegelijkertijd verbeteren we de vetverbranding. En houden we dus meer koolhydraten over voor de momenten dat het nodig is.
Onderhoud
Ook ons materiaal moeten we in de winter wat anders voorbereiden. Zand en water zijn nu eenmaal niet de beste vrienden van onze dierbare fiets. Bij onze najaarscontrole in het Shimano Service Center vragen we steeds om extra vet aan de buitenkant van de lagers en trapas te doen. Dat houdt water en vuil buiten. We schaften ons zelf een potje aan, zodat we geregeld het vuile vet kunnen afvegen en er wat nieuw vet opdoen. Bovendien rijden we zoveel mogelijk op onze gravelfiets, ook op de weg. Die heeft een complete Shimano GRX, waarbij de lagers van de GRX-wielen dubbel gesealed zijn. Over de kwaliteiten van de GRX-groep hoeven we het niet te hebben. Die staat al jaren aan de top en koppelt bedrijfszekerheid aan jarenlang fietsplezier.
Hier hoort uiteraard ook een goede reiniging bij. Shimano ontwikkelde een complete reeks reinigingsproducten om je materiaal perfect te onderhouden. [*Is er een link die leidt naar een overzicht?] Als kettingolie kiezen we de Shimano Wet Lube. Die is wat dikker waardoor water wordt afgestoten en zand niet naar binnen kan. Even afvegen na een zanderige rit is een must. Daarna weer een klein laagje aanbrengen, zorgt ervoor dat onze ketting mooi fris blijft. Wax kan ook, maar vraagt meer precisie. Zo moet je ketting werkelijk kraaknet zijn voordat je de wax aanbrengt. Anders bedek je het vuil onder een laagje wax en kan het zand zo rustig tussen de schakels kruipen. Bovendien moet je wax de avond tevoren aanbrengen. De verdunners moeten immers kunnen verdampen, zodat alleen een droge en stevige laag wax overblijft.

Chocolademelk
Het frame hebben we van een waterafstotende coating voorzien. Zo maakt water en dus vuil minder kans om zich te hechten. En dat scheelt weer wat bij het poetsen. Toch nog enkele raadgevingen. Zorg niet alleen voor goede kledij, maar ook voor goede verlichting. Zorg dat je gezien wordt. Reflecterende kledij is eigenlijk een must en als je die niet hebt, zijn er nog altijd reflecterende accessoires te koop. [*Is er een link die leidt naar een overzicht?] En die zijn echt niet duur. Daartoe hoort bijvoorbeeld ook een ingebouwde veiligheidsfunctie of valsensor in je helm of fietscomputer. Veiligheid heeft nog altijd geen prijs.
En tot slot: fietsen in de koude kan ook gewoon fijn zijn. De koude maakt endorfines aan, het gelukshormoon. We kennen allemaal die glunderende gezichten van de deelnemers van de jaarlijkse nieuwjaarsduik. Yep, adrenaline en endorfines. En zeggen dat wij in de winter haast elke dag op onze fiets kunnen ‘duiken’. Daarna kan je dan in je warme trainingspak en je favoriete pantoffels met een kop warme chocolademelk op de bank ploffen. 2 handjes rond de kop en zachtjes slurpen, om je tong niet te verbranden. Heerlijk, toch!?