Op het EK in Grenchen komt het Nederlandse Koga met zijn nieuwe baanfiets, de Kinsei. Terwijl met de vorige fiets nog 6 medailles werden gehaald op de Olympische Spelen in Tokio, gingen de ingenieurs van Koga toch weer op zoek naar enkele verbeteringen. Mark Dorlandt , manager R&D lifestyle bij de Accell Group, was van erg dichtbij betrokken bij de ontwikkeling en geeft ons een kleine inkijk.

Focus voorvork-stuur
”Aanleiding om de fiets te verbeteren, was de nieuwe reglementering van de UCI”, legt Mark Dorlandt uit. ”Hierdoor konden we de voorvork en de cockpit verder optimaliseren.” Bij de voorvork zien we 2 stromingen. Zo gebruiken de Britten een erg brede voorvork om de de luchtstroom rond de vork en die rond het wiel onafhankelijk van elkaar te geleiden. De Italianen kiezen dan weer voor een erg smalle vork, waardoor wiel en vork als het ware een geheel vormen. ”Wij kijken wat naar onze mening het best aan onze eisen beantwoordt”, geeft Dorlandt mee. ”Het is niet alleen de fiets, maar het geheel fiets-rijder dat we van in het begin bestudeerd hebben.”
De grootste verandering in de UCI-reglementen is het verdwijnen van de 3:1 regel. Die bepaalde dat de buizen in een verhouding van maximaal 3:1 mochten worden vervaardigd. Een buis die 2 cm breed was, mocht dus in dwarsdoorsnede een lengte hebben van maximaal 6 cm. Bij de nieuwe regel dient enkel een maximum van 8 cm en een minimum van 1 cm te worden aangehouden. Hierdoor werden de aerodynamische ontwikkelingen erg beperkt, zeker bij het stuur. Tegelijkertijd werd ook de reach van de fiets wat vrijer, waardoor de rijder wat meer naar voren kan gaan liggen.
Het veranderen van deze regels was ook voor Koga het sein om nieuwe sturen te ontwerpen en die meteen zo compleet mogelijk te integreren in het bestaande frame. “We hebben aan het frame niets veranderd”, benadrukt Dorlandt. “Dat was indertijd ontwikkeld in nauwe samenspraak met de renners en voldeed prima. Onze bekommernis lag in het geleiden van de lucht aan de voorzijde van de fiets, we concentreerden ons dus vooral op de voorvork en het stuur.”

Turbulentie
Uiteraard moest er ook rekening gehouden worden met de wielen. Die komen van Mavic en staan bekend om hun goede aero eigenschappen. “We hebben ervoor gekozen om een volledig aan elkaar gelinkt geheel te maken van alle verschillende delen”, duidt Dorlandt. “Hiervoor hebben we uitgebreide 3D-opnames moeten maken, rijder inclusief. Dat nam behoorlijk wat tijd in beslag maar levert zoveel meer informatie op. Samen met partner Actiflow hebben we alle gegevens geanalyseerd met behulp van CFD-programma’s, waardoor we een duidelijk beeld krijgen van de luchtstroom over de gehele combinatie fiets-rijder.”
Zo bleek er rond de as van het voorwiel turbulentie te worden gecreëerd. Die werd met een kleine geleider weggewerkt waardoor de voorvork meteen 7% meer aerodynamisch werd. “Het stuur is volledig nieuw en dankzij de nieuwe UCI-regel niet minder dan 23% verbeterd. Maar zoals gezegd bekijken we de combinatie fiets-rijder als een geheel. De grootste weerstand op een fiets is immers nog steeds de renner, waardoor we van een uiteindelijke winst van 1,2% mogen spreken.”
Dat lijkt niet veel, maar aan 70 km/u zorgt dat voor 15 Watt minder weerstand. Wat dan op een ronde een verschil van anderhalve meter maakt. En dat terwijl dergelijke sprints op de millimeter worden uitgevochten.

Trendsetter
Het frame zelf blijft ongewijzigd. Daar zien we het lang uitlopende balhoofd waarmee Koga een trendsetter werd. Een feature die we ook op de nieuwe wegfiets zullen zien verschijnen. Opvallend is ook het behouden van het nauw aansluitende achterwiel. In de wandelgangen hoorden we dat daardoor een lichte overdruk wordt gecreëerd doordat het achterwiel die lucht meeneemt, wat turbulenties zou kunnen creëren. “Wij hebben dat niet vastgesteld. Maar zo heeft iedereen wel een eigen idee over bepaalde opties die een ander aanhangt”, geeft Dorlandt nog mee.
Over de stijfheid van het frame werd er vooral met de sprinters overlegd. Die moeten immers al hun kracht zo optimaal mogelijk naar de ondergrond kunnen brengen. “We hebben het frame zo stijf mogelijk gemaakt. Een piste is nu eenmaal perfect glad, dus comfort is een begrip dat pistiers niet echt kennen. Maar uiteraard betekent meer stijfheid ook meer materiaal en gewicht en dat gewicht mag uiteraard niet gaan tegenwerken bij bijvoorbeeld het accelereren. Met enkele gouden medailles op het palmares denken we dat we bij het frame wel goed zitten”, klinkt het tot slot.
Koga staat met de Kinsei weer op hoogste niveau. Het Nederlandse baanteam beschikt over een te duchten wapen in de strijd om de medailles in Grenchen. We zijn benieuwd naar de resultaten.