“Ik stop als prof, maar ik zal altijd wielrenner blijven!” Met deze woorden neemt de 31-jarige Spanjaard Carlos Barbero afscheid van z’n bestaan als beroepsrenner. Dat afscheid leek in het voorjaar 2022 al nabij, maar eind april haalde Robert Lelangue hem naar Lotto Soudal. Om, met Reinardt Janse van Rensburg, de Belgische ploeg in de WorldTour te houden. Wat mislukte.
5 jaar WorldTour
In z’n professionele wielerloopbaan boekte Carlos Barbero 12 zeges. De laatste dateert al van 7 juli 2019. Toen won hij, daags na de proloog, de 1e etappe van de Ronde van Oostenrijk. In Freistadt was hij, aan het einde van een heuvelachtige rit, sneller dan Emils Liepins en Pieter Vanspeybrouck. Z’n 1e profzege ooit boekte hij in eigen regio. Op 31 juli 2014 zette Barbero de 69e editie van het Circuit de Getxo, een 1.1-wedstrijd, op zijn naam. Toen gaf hij onder meer z’n jonge landgenoot Pello Bilbao en de Italiaan Giovanni Visconti, in de Giro 2015 winnaar van de bolletjestrui van beste klimmer, het nakijken.
In 2014 beleefde Barbero z’n 2e seizoen in het shirt van het continentale Euskadi. Het jaar nadien promoveerde de renner uit Burgos naar het procontinentale Caja Rural-Seguros RGA. Ook bij dat Spaanse team stond hij 2 jaar op de loonlijst. Hij werkte zich op tot WorldTour-renner en verdedigde 3 seizoenen de kleuren van Movistar, het Spaanse topteam. In 2020 ging hij de Zuid-Afrikaanse toer op. Met een contract bij NTT Pro Cycling en het jaar nadien bij Qhubeka Assos was hij ploegmaat van onder meer Victor Campenaerts. Toen dat team de handdoek gooide, stond hij op straat. Tot John Lelangue, manager bij Lotto Soudal, hem een reddingsboei gooide.
“Versterking in de breedte”, liet de Belgische loterijploeg toen weten. “Omwille van de langdurige letsels van zowel Kamil Malecki als Jarrad Drizners. Bovendien konden we in het voorjaar door talrijke zieken niet overal voltallig starten. Met het aantrekken van zowel Barbero als Janse van Rensburg is dat opgelost.”
Ritzeges in Burgos
Lotto Soudal extra punten bezorgen in de strijd om te overleven in de WorldTour was eigenlijk de voornaamste reden waarom Lelangue, intussen aan de slag in de organisatie van de Ronde van Polen, de Spanjaard en de Zuid-Afrikaan aantrok. Barbero debuteerde op 1 mei 2022 in Frankfurt, verzamelde nog 44 wedstrijddagen, maar bracht Lotto Soudal slechts 61 UCI-punten op.
Neemt niet weg dat de Spanjaard een mooie carrière bij elkaar fietste. Hij scoorde vooral in de Ronde van Burgos, op z’n trainingswegen. Op 4 augustus 2015 schreef hij de openingsrit van deze rittenkoers ‘hors categorie’ op z’n naam. Hij mocht ook de leiderstrui aantrekken, maar na de ploegentijdrit van de dag nadien ging dat shirt naar z’n landgenoot Luis León Sánchez. Ook in 2015 kon hij in de Ronde van Burgos een etappe winnen. Iets wat hij het jaar nadien overdeed.
Voor eindzeges in rittenkoersen moest Barbero in buurland Portugal zijn. Zowel in 2014 als in 2017 zette hij het algemeen klassement van de Volta ao Alentejo op z’n naam. Telkens zonder ritwinst, maar wel dankzij een hele reeks dichte ereplaatsen. In eigen land botste hij in de Vuelta a Castilla y Leon in 2018 in het eindklassement op z’n landgenoot Ruben Plaza.
Zilver en brons
Barbero heeft ook 3 Grote Ronden op z’n actief. In 2015 debuteerde hij in de Vuelta. Op een 2e deelname aan de Ronde van Spanje moest hij wachten tot de corona-editie in het najaar 2020. En in 2021 reed hij voor het eerst de Ronde van Frankrijk. De Spanjaard bracht ook deze Grote Ronde tot een goed einde.
In totaal verscheen hij bij de profs 9 maal aan de start van het nationaal wegkampioenschap. De titel pakte hij nooit, maar hij haalde wel 2 keer het podium. In 2015 moest hij enkel Alejandro Valverde, wie anders, laten voorgaan. Het jaar voordien pakte hij in Ponferrada brons tijdens de algemene repetitie van de wereldkampioenschappen. Ion Izagirre werd toen Spaans kampioen voor Valverde. Barbero haalde in de nationale kampioenschappen in totaal 6 keer de top 10. Toch werd hij slechts 1 keer uitgestuurd naar een WK, maar in 2016 haalde hij in Doha geen resultaat.
Uit de manier waarop Barbero zijn bericht over z’n afscheid van de wielersport afsluit, blijkt dat hij dit niet met enige wrok doet. Met ‘Vivan las bicis’ of ‘leve het fietsen’ zegt hij de professionele wielerwereld als coureur vaarwel.