Op woensdag 31 mei 2023 organiseerden we met WielerVerhaal bij Café Welkom in Noorderwijk (B) een middagje FFWD-wielen testen. Aan bod kwam de RYOT-collectie, zeg maar de racewielen, met de verschillende hoogtes velgen en tevens een TYRO-setje. Dit is wat onze fietsredacteur Jeroen Eyskens, vorig jaar nog renner bij het continentale Tarteletto-Isorex, ervan vond. “Van pure snelheid tot lekker licht, bij FFWD vinden we het allemaal terug.”
RYOT 55
Jeroen Eyskens: “Als 1e set ging ik meteen voor het hoogste profiel dat ter beschikking was, de 55 mm. Voor vertrek was ik eigenlijk al verkocht aan dit setje wielen, mijn fiets werd plotseling 10 keer zo gaaf als voordien. Zeker met de zwarte decals oogt het allemaal super strak. Als naven zien we dat er de straightpull FFWD-naven in geplaatst zijn, net zoals elke set die we vandaag zullen testen.”
“Ready to go, iedereen heeft een setje FFWD-wielen in zijn bolide gekregen en is klaar voor de 1e test over een rondje van 15 km dat onze collega Luc Vandevenne uitgestippeld heeft. Bij de eerste pedaalslagen voelen we meteen dat onze fiets goed reageert door de stijfheid van de wielen, waarbij er zowel vooraan als achteraan gekozen is voor 24 spaken. Na een kilometer komen we op een kort stukje kasseien, ideaal dus om even wat gas te geven. De wielen gedragen zich zeer goed, we kunnen onze snelheid goed aanhouden zonder dat we van links naar rechts stuiteren. Geschikt voor kasseien, check!”
“Wat ook wel belangrijk is met een set van deze hoogte is hoe ze reageren met wat zijwind. Gelukkig is de wind ook effectief van de partij om optimaal te kunnen testen. We moeten toegeven dat de wielen nooit echt nerveus aanvoelen, ook met een stevige windvlaag blijven we de controle over onze fiets goed bewaren. Door de stevige wind krijgen we dus ook een leuk stukje wind in de rug, wat zich er toe leent om eens wat snelheid te maken. Eenmaal we boven de 40km/u komen, lijken de wielen alleen maar beter aan te voelen, wat ook wel kan kloppen aangezien ze daar ook voor gemaakt zijn. Het lijkt ons ook gemakkelijk om deze snelheid aan te houden, we zouden deze set gerust durven meenemen naar een koers. Wel moeten we erbij vertellen dat deze set een maximale buitenbreedte heeft van 31mm. Je moet dus wel bekijken dat je frame hier genoeg ruimte voor heeft, maar bij de meeste moderne frames mag dit geen probleem geven.”
Meer informatie over de RYOT 55 vind je hier!
TYRO
Jeroen Eyskens: “Van de pure snelheidsduivels stappen we over naar de allrounders. De TYRO’s hebben een hoogte van 45 mm en lijken ons daarmee geschikt voor bijna alle omstandigheden. Deze set wordt omschreven als het instapmodel aangezien het gewicht (1.675g) iets hoger ligt en er ronde spaken gebruikt worden in plaats van platte meer aerodynamische spaken. Nadat iedereen weer gewisseld heeft van wielen vertrekken we voor ons 2e rondje. Opnieuw voelen de wielen zeer stijf aan bij het optrekken en moeten we bekennen dat we weinig tot geen verschil voelen ten opzichte van de RYOT 55-set.”
“Opnieuw aangekomen bij de kasseien trekken we even door en komen we met een goed gevoel terug op het asfalt. Op geen enkel moment hebben we door dat we met een zogezegd instapmodel op pad zijn. Wanneer we wat kort op elkaar brute stuurbewegingen maken, reageren de wielen uitstekend. Net zoals zijn wat duurdere en hoger aangeschreven broertje presteert deze set ook perfect in de zijwind en de stukken waar de snelheid wat hoger gaat. Al zouden we voor de pure snelheid toch wel de overstap maken naar ons vorige setje, dat toch net iets sneller aanvoelde.”
Meer informatie over de TYRO vind je hier!
RYOT 33
Jeroen Eyskens: “Naar deze set RYOT 33 keken we stiekem wel uit, een licht setje van 1.465 gr met toch nog wel een leuke hoogte van velg. Dit zou dus ideaal moeten zijn voor wat meer klimwerk. Jammer genoeg hebben we hier in de vlakke Kempen niet meteen een klim of heuvel liggen, maar bij een goed klimsetje voel je op het vlakke ook wel dat ze lichter zijn. En dat ze goed zijn, bevestigen ze ook. Onze fiets is nu een stukje lichter geworden en dat merken we bij het accelereren, we schieten er als een pijl vandoor.”
“Ook ditmaal kiezen we de kasseien uit als ideaal testmoment. Op hogere snelheid moeten we net wat meer moeite doen om ons aan dezelfde snelheid te houden, maar een berg fiets je uiteraard niet op aan 45 km/u. We zijn er wel van overtuigd dat deze wielen het uitstekend zouden doen op hun terrein. We zouden ze dan ook maar wat graag meenemen voor een Ardennenritje om ze volledig tot uiting te laten komen.”
“Na deze 3 sets getest te hebben, moeten we ook toegeven dat de FFWD-naven perfect bollen en ook het geheel zeer stijf maken door het straightpull gegeven. Persoonlijk kiezen we altijd voor DT Swiss-naven, wat een optie is bij de RYOT-modellen. Omdat we hier qua levensduur van overtuigd zijn. Maar wie weet geraken we komende weken wel helemaal overtuigd van de FFWD-naven!”
Meer informatie over de RYOT 33 vind je hier!