Tijdens onze testdag van FFWD Wheels kort voor de zomervakantie bij Café Welkom in Noorderwijk waren we verrast door de goede resultaten van het Tyro-instapmodel. Maar ook van de 33 mm hoge RYOT’s. Die combineren een laag gewicht aan een aero design en voelden erg strak aan. We vroegen en kregen de wielen dan ook mee voor een langere testperiode.
Testuren sparen
We kregen de wielen net op tijd aangeleverd om er The Ride mee te rijden. Met zowat 1.400 km en goed 20.000 hoogtemeters is het ideaal om de wielen op comfort en klimprestaties te testen. Maar tegelijkertijd besloten we om de wielen te gebruiken tijdens de Saimaa Cycling Tour. Daarbij wilden we niet zozeer de klimeigenschappen bekijken, maar eerder de rijeigenschappen en vooral de aerodynamica. We wilden weten hoe de 33 mm bolt in vergelijking met hogere wielen.
De RYOT-serie is de topper in het FFWD-gamma. De Nederlandse constructeur uit Zwolle heeft al zijn kennis en knowhow in deze wielen gestoken. De jarenlange samenwerking met verscheidene profteams en uitgebreide tests in onder meer de windtunnel van BikeValley in het Belgisch-Limburgse Beringen resulteerde in het LAW-concept. Daarbij ontwikkelde FFWD aerodynamische profielen voor verscheidene hoogtes, waarbij ze een logaritmisch model ontwikkelden dat het ontwerpen van wielen met een andere velghoogte moet vergemakkelijken. En dat (dure) uren testwerk in de windtunnel bespaart.
Verder gebruikt FFWD ook CFD (Computational Fluid Design)-programma’s waarbij de wervelingen en airflow op computer worden gesimuleerd. Door het gebruik van deze programma’s bespaar je heel wat geld tijdens de ontwikkeling, wat voor de klant resulteert in betere wielen voor dezelfde prijs. Tegelijkertijd is de kennis van carbon en composieten er de laatste tijd erg op vooruitgegaan, waardoor de wielen lichter en toch sterker worden. Dat resulteert misschien niet dadelijk in superlichte wielen, maar wel in een verhoogde gewichtslimiet. De tijd dat lichte wielsets beperkt werden door lichaamsgewicht, bijvoorbeeld maximaal 75 kg systeemgewicht voor de wielen van Froome, is voorbij.
Stelvio
Bij FFWD zoek je tevergeefs naar een fancy naam voor al de technologie die ze in hun wielen steken. Ervaring, kennis en nieuwe inzichten moeten ervoor zorgen dat elk wiel optimaal wordt ontworpen en gebouwd. Met als resultaat een sterk en stevig wiel dat toch comfortabel rolt. Comfort is sowieso een bijkomende eigenschap van lagere wielen, maar omdat die wielen veel als klimwielen worden ingezet, moeten ze wel hogere wattages, en dus krachten, kunnen verdragen en toch over de nodige stijfheid beschikken voor de krachten die er op inwerken tijdens een snelle afdaling.
Tijdens de beklimming van de Stelvio als onderdeel van The Ride merkten we al dat de wielen de kracht erg goed overbrengen. Uiteraard hebben we niet (meer) de kracht van onze jeugdige mededingers, maar de ervaring leert ons wel hoe het aanvoelt wanneer je tijdens een lange klim aan een bocht even opschakelt, stevig op de trappers gaat staan en voor een wat kortere lijn kiest. Op geen enkel moment konden we een vaag gevoel bemerken en steeds leverde de korte inspanning het beoogde resultaat op.
Zoals we al in onze reportage over The Ride schreven, moesten we de afdaling via de Umbrail erg voorzichtig houden wegens de helse weersomstandigheden. Maar we konden vaststellen dat we amper last hadden van de erg sterke zijwind en dat die wind meer op ons lichaam greep dan op de wielen. De dagen nadien waren er echter nog mogelijkheden genoeg om de snelheid en de wegligging te testen. En ook daar wist de RYOT 33 te overtuigen. De wielen combineerden prima met onze Ridley Grifn en konden zeker wedijveren met onze 45mm hoge standaardwielen. Corrigeren door zijwind was amper nodig terwijl er amper vibraties of schokken door het mindere wegdek naar het stuur werden doorgegeven. In de bergen reageerden de RYOTs levendig maar gezond en erg comfortabel.
Finland
Tijd dus voor de Saimaa. Om de snelheid te kunnen beoordelen was het onze bedoeling om in een groepje terecht te komen, waar we makkelijk onze snelheid konden aanhouden. Maar tijdens de afdalingen zouden we de benen stilhouden. Dat zouden we tegelijkertijd doen met onze voorganger, om zo een direct vergelijk te krijgen. Het was soms wat zoeken om achter iemand te geraken die met hogere velgen reed, maar op een 300 km lange rit zijn er genoeg mogelijkheden om een slachtoffer te vinden.
En hier schoot de RYOT 33 slechts een enkele keer tekort. Af en toe moesten we toch wat bijtrappen om onze voorganger bij te houden. Een andere keer lukte het dan weer wel. Een teken dat FFWD zijn werk eigenlijk best goed gedaan heeft. Uiteraard konden we het merk van de andere wielen niet altijd herkennen, maar het toont wel aan dat niet alle 45 mm hoge wielen een betere aerodynamica hebben. Bovendien zijn de verschillen niet van die aard dat het onmogelijk was om de 45’ers bij te houden. Enkel wanneer het boven de 60 km/u ging, was het niet haalbaar. Gelukkig zijn de afdalingen in Finland niet zo lang en konden we dus snel weer aanpikken.
De FFWD RYOTt 33 heeft heel wat kwaliteiten. Terwijl het ondertussen vrij duidelijk is dat in onze contreien 45 mm hoge wielen zowat het beste compromis zijn, mogen we de 33 mm hoge wielen zeker niet over het hoofd zien. Wie geregeld of graag op klimmetjes met de power speelt, zal de RYOT 33 zeker kunnen appreciëren. Voeg daar een prima aerodynamica bij, extremen uitgezonderd, erg goed comfort en zekere stuureigenschappen en de keuze wordt weer moeilijk.
It’s up to you!