Je weet dat we in juni met WielerVerhaal een testdag organiseerden met FFWD-wielen. Onze redacteurs Jeroen en Maarten waren aanwezig en uiteraard ook enkele lezers namen van de gelegenheid gebruik om de RYOT-reeks aan de tand te voelen. FFWD bracht enkele van zijn topwielen uit de RYOT-collectie mee, maar wilde ons ook graag hun instapper laten voelen.
Kloeke vorm
Voor de testdag had WielerVerhaal een leuk rondje uitgedokterd dat vertrok aan de bekende wielerpub Café Welkom in Noorderwijk. In 15 km propten we zowat alle denkbare omstandigheden. Kasseien, bochtige stukjes, lang rechtdoor en een fietspad uit heuse betonplaten. Bovendien stond er een stevige wind waardoor we de zijwindgevoeligheid zeker konden ervaren. We zouden het rondje een 4-tal keer afleggen. Bij elke stop was het weer wielen wisselen en zo konden de deelnemers 3 of zelfs 4 wielsets met elkaar vergelijken.
FFWD is al lang 1 van de betere spelers in het wielensegment. Ze staan bekend om hun kwaliteit, gekoppeld aan een goede levensduur. Maar uiteraard blijft ook bij FFWD de tijd niet stilstaan en moeten ze mee evolueren. Terwijl de aerodynamica van hun DARC-velg ontwikkeld werd op basis van een 19 mm binnenbreedte en een 25 mm band, moesten ze voor de nieuw RYOT-reeks weer van 0 starten. 30 mm banden en 21 mm binnenbreedte zijn immers de nieuwe standaard. FFWD noemt het de LAW (Laminar Airflow Wing)-technologie, waarbij ze zochten naar de beste vorm om de wind zo strak mogelijk om het profiel te leiden. Zonder daarbij de zijwindgevoeligheid uit het oog te verliezen.
De vorm oogt dan ook heel wat kloeker dan de ranke DARC-velg waarbij vooral de brede afronding achteraan opvalt. Bij de naven koos FFWD voor het bekende ratchet-syteem. Dat zorgt voor een snellere aangrijping en bedrijfsvriendelijke werking, maar maakt ook een erg kenmerkend en erg mooi geluid. Wie nog wat gewicht wil sparen en nog minder wrijving zoekt, kan ook nog voor DT Swiss-naven opteren. En voor de hypertechneut is er de Classified-naaf. Geen voorderailleur meer en razendsnel naar de grote plaat schakelen, ook onder hoge belasting.
TYRO
Uiteraard zijn de velgen tubeless, maar kan je die nog altijd van een binnenbandje voorzien. Eerst moesten natuurlijk cassettes en schijven gewisseld worden. Onze FFWD-kompaan Rik nam dit dadelijk voor zijn rekening en al gauw stond ons groepje klaar voor de 1e lus. Wijzelf gingen van start met de TYRO (45). Een instapper. En dat was meteen een verrassing. De wielen mogen dan wel 1.675 gram wegen, naar ons gevoel nemen ze goed snelheid op en zijn ze erg comfortabel. Ook in bochten weten ze hun mannetje te staan en volgen ze strak het spoor. Bovendien kosten ze zowat 400 euro minder dan de RYOT-reeks.
Ook Nick uit Hulst, een trouwe lezer, was aangenaam verrast door de wielen. Wel voelde hij het hogere gewicht wat sterker aan dan wijzelf. Wellicht omdat hij eerst met de lichtere RYOT’s onderweg was en pas daarna met de deze instapper. Hij vond ze wat slomer accelereren, maar in die prijsklasse waren het wel veruit de beste die hij al had mogen testen.
Ook Patrick uit Berlaar was overtuigd van de kwaliteiten van de TYRO. Patrick heeft, dankzij zijn leeftijd, wat minder competitiedrang maar kan een prima wiel best pruimen. Voor hem zijn vooral het comfort en de stabiliteit sterke punten. Ook de prijs blijkt voor Patrick een aangename verrassing.
RYOT-serie
Dan was het de beurt aan de toppers uit de RYOT-serie. Die is verkrijgbaar in 3 verschillende hoogtes: 33, 44, 55 en 77 mm. Die laatste hoogte is echter voor diehards, niet echt waar de meeste fietsers onder ons naar op zoek zijn. De 55’ers zijn natuurlijk volledig op snelheid gericht. Toch voelen ze nog comfortabel aan en zijn ze redelijk ongevoelig voor zijwind. Patrick en wijzelf verschillen niet zoveel in leeftijd en hoewel we beiden duidelijk de snelheid van de RYOT 55 aanvoelden, zijn ze voor ons net iets te veel van het goede. Collega Jeroen kon deze wielen erg appreciëren, maar daar zal zijn profverleden wel iets mee te maken hebben. Voor ons was het even alle zeilen bijzetten toen hij op het lange rechte stuk het gas wijd open trok. Gelukkig was dat stuk niet eindeloos lang.
De RYOT 55 is zowat de verkooptopper van FFWD. En het wordt snel duidelijk waarom. De aerodynamica is erg uitgekiend en andermaal weten zowel het comfort als de stabiliteit te overtuigen. Dit is duidelijk een wiel dat in balans is. Nick testte deze wielen na de TYRO en voelde dadelijk het verschil in gewicht en stijfheid. De snelle acceleratie en het geluid van de wielen boven 40 km/u maakten dat het zijn favoriete FFWD-wielen werden tijdens deze testdag. Wijzelf konden de kwaliteiten zeker beamen, maar het prijsverschil met de TYRO 45 deed ons twijfelen. Sportief staat de RYOT 55 duidelijk een niveau hoger dan de TYRO, maar de kwaliteiten van de TYRO gekoppeld aan de lagere prijs maken het een erg lastige tegenstander. Wie echter vooral voor het sportieve kiest en al eens graag wat koers maakt, is met de RYOT 55 erg goed bediend.
De RYOT 33 is dan weer van een heel ander kaliber. Met een gewicht van 1.465 gr mag je die best licht noemen. Vooral bij het aanzetten voel je dadelijk aan hoe snel hij snelheid oppakt en tegelijkertijd comfort aan stijfheid koppelt. Dat is trouwens een eigenschap die de hele reeks weet voor te leggen, hoewel er natuurlijk kleine verschillen zijn door de hoogte van de velg. FFWD claimt dat ook de aero-eigenschappen van dit wiel erg hoog zijn. Nick kon het wiel best pruimen voor zijn snelle acceleraties, terwijl Patrick eerder neutraal tegenover de wielen stond. Terwijl het comfort van de RYOT 33 vergelijkbaar is met dat van de TYRO (45), leek de laatste hem toch iets stabieler. Wijzelf konden ook het lichte gevoel zeker appreciëren en vonden de stabiliteit nog best in orde. Met onze trip vanaf de Stelvio in het achterhoofd zagen de wielen al mee huiswaarts keren. Dat gebeurde niet, maar er komt nog wel iets anders aan!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en maak kans op een gesigneerd boek over de comeback van Remco Evenepoel! (winnaar wordt op 1/9/2023 bekendgemaakt)