We hebben een route van 130 km in de Ardennen gereden. Toegegeven, het warme weer maakte de uitdaging nog groter. Klimmersbenen zal je sowieso nodig hebben om deze route te overleven, want je staat voor bijna 3.000 hoogtemeters. We delen graag de bekende klimmetjes vanuit onder meer Luik-Bastenaken-Luik. De meeste beklimmingen hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 5% en variëren in lengte tussen de 3 en 5 km. Let the beast go!

Aywaille
De route begint bij de parkeerplaats direct naast de snelweg in de Rue Toussaint Gerkens in Beaufays, deelgemeente van Chaudfontaine. Deze brede weg biedt niet alleen een gemakkelijke parking, maar ook de mogelijkheid om proviand in te slaan bij de vele winkels, met het centrum van Beaufays binnen handbereik. De eerste 10 km zijn iets drukker tot aan Aywaille maar geven de benen de kans om op te warmen, omdat het terrein hier iets vlakker is. In het centrum van Aywaille volgen we verstandig de omweg, omdat in het verleden veel fietsers beboet zijn voor het negeren van de enkele richting.
De route brengt ons naar de 1e echte beklimming van de dag, de Niaster. De exacte gegevens verschillen afhankelijk van welke bron je raadpleegt, maar we kunnen in ieder geval concluderen dat we ongeveer 2 km lang een stijgingspercentage van 7% krijgen. Terwijl we naar boven rijden, merken we het nieuwe asfalt onder onze wielen, wat een grote verbetering is ten opzichte van de vorige staat van de weg. Boven blijven we even op een plateau, waar we aan onze rechterkant 1 van de fabrieksgebouwen van Bru kunnen bewonderen. De beklimming van de Lorcé wordt in dalende lijn genomen. Wees voorzichtig, want er zijn enkele versmallingen en wegmeubilair onderweg. De staat van de weg is aan het einde van de afdaling niet optimaal, dus let op voor putten die in de schaduw van de bomen moeilijk zichtbaar kunnen zijn.
In het dal van deze afdalingen kan je de snelheid meenemen naar de volgende beklimming, die al snel volgt, namelijk de Chession. Deze beklimming duurt ongeveer 4 km met een stijgingspercentage van 4%. De wind staat gunstig, dus aan het einde hebben wij alvast geen last van de open vlakte.
Bijtanken
We krijgen even een vlakker stuk om uit te rusten. De bomen omringen ons totdat we onze weg rond Chevron – bij Stoumont – vinden, waarna we in dalende lijn naar L’Ancienne Barrière fietsen. Voor velen is dit een ietwat saaiere beklimming, maar dankzij de brede weg en vele rechte stukken kunnen we gemakkelijk hetzelfde tempo aanhouden. Het is 1 van de langere beklimmingen van de dag, met een mooie 5 km aan een hellingsgraad van 5%. Bovenaan slaan we linksaf naar een glooiende weg die ons naar de top van de Côte de Brume brengt. Vervolgens dalen we af richting het centrum van Trois-Pont.
Vanaf nu volgen de beklimmingen elkaar snel op. We nemen de weg naast het station van Trois-Pont om langs 1 van de vele flanken de Côte de Wanne omhoog te klauteren. Het venijn zit hem in het begin, daarna wordt het wat vlakker met een gemiddeld stijgingspercentage van 5% over 4,5 km. Boven bij de kerk op de top van de Wanne slaan we linksaf richting Wanneravel, over een weg die wat op en neer gaat naar Stavelot. Vervolgens maken we een haakse bocht naar rechts om de steilste beklimming van de dag aan te vatten, de Côte de Stockeu. Bovenaan bij het standbeeld van Eddy Merckx nemen we de afdaling terug naar Stavelot. Je mag trots zijn op jezelf als je de steile kuitenbijter met percentages tot 18% met verve bedwingt.
In en rond Stavelot zijn er verschillende winkels en mogelijkheden om bij te tanken en even op adem te komen. Houd er wel rekening mee dat de volgende beklimming op de lijst ook een stevige uitdaging is, namelijk de Haute Levée. Met de nodige versnaperingen en rust kan dit voor sommigen misschien beter meevallen dan verwacht. Bovenaan de Haute Levée volgen we de lange licht hellende weg naar Francorchamps, waar we halverwege linksaf de afdaling nemen naar de voet van de Col du Rosier. Dit is 1 van de bekendere hellingen uit Luik-Bastenaken-Luik, met enkele steile stukken afgewisseld met percentages rond de 5% over een kleine 4 km.
Redoute
Bij de duik naar beneden is enige attentie nodig vanwege het slechte wegdek en de vele putten. Dit geeft echter wel wat rust aan de benen na al aardig wat hoogtemeters. Beneden aan de afdaling komen we uit in La Gleize om onze weg te vervolgen naar Stoumont. Hier beginnen we met de beklimming van de Côte de la Vecquée. Bovenaan komen we uit op het prachtige plateau en vervolgen we de afdaling van de Desnié. Verminder je snelheid vlak voor het centrum van Winamplanche, er is immers een versmalling waar je moeilijk doorheen kunt indien ook verkeer uit de andere richting.
Na een korte passage in de vallei naast de rivier draaien we 1 van de laatste beklimmingen van de dag op, de Col du Maquisard, goed voor ongeveer 3 km aan een stijgingspercentage van 5%. We fietsen verder richting Remouchamps, met de legendarische La Redoute in het vooruitzicht. De bredere wegen en langere afdaling naar Remouchamps zorgen voor een hoger gemiddelde snelheid en dat haalt even de spanning van de benen net voor 1 van de zwaarste beklimmingen van de dag.
Eenmaal in Remouchamps volgen we de Amblève-rivier om al snel weer bergop te rijden. Naast de autosnelweg stijgt het snel naar 10% om vervolgens het lastigste gedeelte van de Redoute voorgeschoteld te krijgen. Een splijtende demarrage zit er niet in. Op naar de laatste beklimming van de dag, de Côte des Forges, nog een kleine 20 km te gaan. Via Andoumont komen we aan de voet van de beklimming. Deze 2 km lange heuvel heeft de steilste stukken in het begin. Even stevig doortrappen en dan zit het er alweer op!
Download GPX WielerVerhaal Fietsroute Ardennen: 130 km en 3.000 hoogtemeters!
Opgelet, wie deze route wilt fietsen: van 24-30 juli 2023 kan het erg druk zijn vanwege de Formule 1 Grand Prix van Spa-Francorchamps. Het verkeer en de drukte rondom het evenement kunnen invloed hebben op de fietsomstandigheden en de toegang tot bepaalde wegen.