In zowat alle uithoeken van het land wordt er ergens wel een toertocht georganiseerd. We zien ook steeds meer graveltochten opduiken. Meer en meer mensen ontdekken het plezier van een rit dwars door de natuur. Maar een gravelrit die over onbekend terrein ploetert, combineren met een bezoek aan een fietsenfabriek, dat zagen we nog niet. ‘Back to the Origine’ leidt je op 26 augustus 2023 door onbekend Henegouwen en Noord-Frankrijk naar de fabriek van Origine. Wij gingen mee op verkenning. Spoiler alert: het wordt een schitterende rit en het is helemaal gratis!

Antoing
Fietsfabrikanten spenderen honderdduizenden euro’s aan marketing om naamsbekendheid te krijgen. Niet zo bij het Noord-Franse Origine. Het merk uit Somain werkt gestaag aan zijn vooruitgang, maar doet dit vooral door mond-aan-mond reclame. In Frankrijk hoort het merk al een tijdje tot de top en stilaan raakt de naam Origine ook over de grens bekend. Origine doet geen gekke dingen, bouwt geen opvallende fietsen of heeft geen supersterren die aandacht trekken. Maar ze bouwen wel verdomd goede fietsen.
Toen onze Belgische voormalige superster Tom Boonen de Origine Fraxiom testte, was hij er trouwens behoorlijk van ondersteboven. Origine investeert dan ook volop in research, eigen ontwikkeling en goede bouwkwaliteit. En dat willen ze graag aan de wielerliefhebber laten zien. Daarom organiseren ze op zaterdag 26 augustus 2023 een gravelrit. Niet vanuit Somain maar vanuit het Henegouwse Antoing. Van daaruit leidt de route ons naar de fabriek in Somain. Ook op een zaterdag worden daar fietsen geproduceerd. Het personeel reageerde erg enthousiast op het idee en zag er de ideale mogelijkheid in om hun werk voor te stellen aan het grote publiek en hun merk naar buiten te brengen. Voor ons gravelaars is het de mogelijkheid om een, voor de meesten, totaal onbekende streek te ontdekken en een fietsenfabriek in werking te bezoeken.
Op zaterdag 26 augustus is het dan ook verzamelen geblazen aan het sportcentrum van Antoing. Er is ruim parking en Origine voorziet bevoorrading. Een terrasje doen zit er namelijk niet in. Niet dat er geen cafeetjes zijn in de omgeving, maar Bart De Schampheleire tekende niet zomaar een rit uit die naar de fabriek leidt, maar zocht alle mooie plekjes op. En ook enkele erg zware. Wie er altijd van gedroomd heeft om enkele iconische kasseistroken van Parijs-Roubaix te trotseren, krijgt hier waar voor zijn geld. Inderdaad, Somain ligt in de streek waar Parijs-Roubaix wordt gereden en Bart kon het niet laten om enkele stroken in zijn route te verwerken. Welke dat zijn, vertellen we jullie verderop.
Aix-en-Pévèle
We starten zoals gezegd in het lieflijke Antoing. Al gauw rijden we naast de Schelde. Hoewel de rivier hier nog vrij bescheiden is, was ze van grote economische waarde voor de streek. Hier werd immers ook naar steenkool gedolven. Die steenkool bracht voorspoed en trok andere industrie aan. Maar in de jaren ’20 dienden de mijnen te sluiten door wateroverlast en stierf alles een stille dood. Op de route getuigen nog enkele oude gebouwen en bruggen en sluizen van de vroegere glorie. Kleine paadjes en wegjes leiden ons langs kleine dorpjes als Wez-Walvain, maar ook door de mooie natuur. Henegouwen is echt een groene provincie en nog bezaaid met kleine paden en offroad wegen.
Na goed 15 km steken we de grens met Frankrijk over en al snel naderen we Aix-en-Pévèle. Vooral het toevoegsel ‘Pévèle’ doet bij de meesten wel een belletje rinkelen. Enkele kilometers verder hameren onze banden dan ook over 1.200m kasseien van strook 13 van 1 van de grootste wielerklassiekers. Routebouwer, fietsfanaat en Origine-vertegenwoordiger in de Benelux Bart de Schampheleire trapte niet in de val om er een veredelde Parijs-Roubaix-toertocht van te maken en laat ons over een oude treinzate weer snel het bos induiken. Uit de beelden van Parijs-Roubaix herinneren we ons de streek als grauw en leeg, maar toch rijden we kilometerslang door bos en groen. We volgen de oevers van ‘La Scarpe canalisée’ die ons naar de ‘terril des Argales’ brengt. Deze getuige van het oude mijnverleden werd omgetoverd tot een ornithologisch reservaat en vormt nu een groene long in het stilaan veranderende landschap.
Na goed 50 km naderen we Somain. Daar ligt de fabriek van Origine en onze bevoorrading. Die zaterdag 26 augustus staan de deuren wagenwijd open en kan iedereen die daar zin in heeft de werkvloer bezoeken. Het zal 1 van de laatste keren zijn dat dit kan, want in oktober is de nieuwe fabriek in Valenciennes klaar. Uiteraard kan je, net als in Antoing, het hele gamma bewonderen en misschien zelfs even testen. Dat was nog niet helemaal duidelijk, maar er werd aan gedacht om een aantal testfietsen te voorzien voor wie de Origine Graxx eens wil proberen. Als dat kan, zouden we het zeker aanbevelen. Wij konden tijdens de verkenning van de route de Graxx zelf al rijden en waren snel overtuigd van zijn kwaliteiten.
Scarpe-Escaut
Na het bezoek aan de fabriek is het tijd om weer richting noorden te trekken. Leuke paadjes worden afgewisseld met grote klassiekers. Vanuit Wallers draaien we strook 17 op: Pont Gibus. En bij de naam Wallers echoot het hoofd van de echte wielerliefhebber er meteen de term ‘bos’ bij. Een gedeelte van de zo gevreesde strook schuift, in tegengestelde richting, onder onze banden door en test de schokbrekerskwaliteiten van onze armen en benen. Niet te geloven dat de heren profs hier met een noodvaart over heen stuiven. Net voor de spoorweg slaan we linksaf en blijven we in het bos erg lang op onverhard. Een mooie beloning voor al het gedokker dat ons lichaam moest verteren.
We komen er ook een oude bekende tegen. Via ‘La Scarpe canalisée’ razen we door het natuurpark Scarpe-Escaut en langs dorpjes als Saint-Amand-les-Eaux, Thun-Saint-Amand en Mortagne du Nord. Maar het is duidelijk dat dit het stromingsgebied is van de Schelde (Escaut in het Frans). Geen saaie oevers, maar natuur en groen en erg mooie plekjes. Wanneer de karakteristieke kerktoren van Antoing opduikt, weten we dat we (bijna) rond zijn. Op onze startplaats krijgen we weer bevoorrading en dan wachten er voor de liefhebbers nog enkele uurtjes trappen. Want voor de bikkels heeft Bart nog een extraatje voorzien. Nou ja, extraatje. Nog eens 65 km leiden jullie langs veldwegen, oude treinzates en rivieren door de grensstreek. We krijgen amper asfalt onder onze wielen geschoven. Je zou haast schrikken als je een huis ziet.
Aan de nummerplaten op de auto’s merken we plots dat we in Frankrijk zitten. Wanneer we uit een bos komen gaan we weer de grens over. Opnieuw richting Frankrijk… Wanneer zijn we dan weer in België beland? Op en over de grens en weer terug heeft Bart hier wel letterlijk genomen. De naam Bernissart doet bij ons een belletje rinkelen. Het oude mijnverleden heeft er uiteraard mee te maken, maar het is ook de enige dinosaurusvindplaats in België. Jurassic Park is het niet bepaald, maar op goed 340 meter diepte werden er niet minder dan 43 skeletten aangetroffen, waarvan 30 compleet. Het maakt van Bernissart de meest belangrijke dinosaurusvindplaats ter wereld. Het was bovendien een aparte soort die dan ook de toepasselijke naam Iguanodon Bernissartensis Boulenger meekreeg.
De ‘Back to Origine’-tocht is zeker de moeite waard. De mooie maar nog weinig ontdekte streek zorgt ervoor dat je weinig verkeer en weinig andere fietsers tegenkomt. Maar het is een regio die zeker in de smaak zal vallen. Voeg daar nog een bezoekje aan toe aan een in werking zijnde fietsfabriek, maak alles gratis en je weet dat je fietsrit sowieso geslaagd is.
Registreer je op Back to the Origine Gravel Ride 2023!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en maak kans op een gesigneerd boek over de comeback van Remco Evenepoel! (winnaar wordt op 1/9/2023 bekendgemaakt)