Het is nog geen 10 jaar geleden dat vermogensmeters wel erg duur waren en enkel voorbestemd leken voor de profs. Maar zoals wel vaker dalen na een tijdje de prijzen. Vermogensmeters zijn nu ook bereikbaar voor de recreant. Wij rijden nu 6 maanden met de 4iiii Precision 3 en maken de balans op van wat de vermogensmeter voor ons veranderd heeft. Met dank ook aan de jongens van T-Care uit Heist-op-den-Berg.

Juiste prikkel
Eenvoudig gezegd mag je ervan uitgaan dat een vermogensmeter aangeeft met welke kracht je op de pedalen duwt. Hij geeft je arbeid aan in Watt, het product van kracht per tijdseenheid of Joule per seconde. Met die gegevens kan je je trainingsprogramma nauwkeuriger volgen en gerichter je vooruitgang monitoren. Het grote verschil met hartslagmeting is dat je nu de naakte en directe cijfers van je vermogen te zien krijgt. Hartslag wordt beïnvloed door allerlei factoren. Buitentemperatuur, weersomstandigheden, slaap, lichamelijke conditie,… maken dat je hartslag soms wel 10 slagen kan variëren.
Bovendien ijlt de hartslag altijd wat na. Bij 10 seconden all-out sprints krijgt het hart niet de tijd om aan te passen. Een vermogensmeter toont je na een seconden hoe hoog je wattage oploopt. Je zou kunnen zeggen dat je met een vermogensmeter juister traint omdat je altijd van dezelfde cijfers uitgaat, maar uiteraard dien je er rekening mee te houden dat je niet elke dag een superdag hebt. Maar het codewoord is nog steeds consistentie. Net zoals regelmaat belangrijk is bij het fietsen, is het belangrijk dat je de juiste vermogenswaardes aantikt bij het trainen om je lichaam op de juiste manier te prikkelen en dus vooruitgang te maken.
Toen we onze Ridley Grifn opbouwden, gingen we op zoek naar een prijsbewuste vermogensmeter. In plaats van shiny wielen kozen we voor een stevige maar minder dure wielset, zodat er budget overbleef voor een vermogensmeter. Bij het rondstruinen op internet zagen we geregeld het merk 4iiii voorbijkomen. De Canadezen zijn al enkele jaren met vermogensmeters aan de slag en hebben een goede reputatie opgebouwd. Daarbij kwam dan nog dat ze in het seizoen 2023 Lotto Dstny van vermogensmeters zouden voorzien.
Efficiëntere trapbeweging
4iiii valt op omdat ze erg voordelig geprijsd zijn. Maar je kan de prijs nog laten zakken door voor een factory install te kiezen. Dan stuur je je eigen crank op om die van een vermogensmeter te laten voorzien. Op goed 8 dagen tijd is die dan weer terug. Toch als je kiest voor een eenzijdige meter. Daarbij stuur je via een gecertificeerde dealer je linker crank naar 2Moso, de distributeur van 4iiii in de Benelux. Zij hebben de nodige apparatuur voor de montage en kalibratie van de enkelzijdige vermogensmeter. Wie voor een dubbele meting kiest, moet wat langer geduld hebben. Dan wordt de crank naar Canada gestuurd voor montage en kalibratie. In dat geval neemt de hele procedure zowat 6 tot 8 weken in beslag.
Demontage en montage van een Ultegra-crankstel mag geen problemen stellen, maar wanneer je absoluut zeker wilt zijn, laat je dat best doen door de fietsenmaker die ook voor de verzending zorgt. Wij kozen voor een dubbelzijdige meting. De reden daarvoor is dat we tijdens de test van een smartbike merkten dat er een behoorlijk verschil ligt tussen het vermogen van ons linkerbeen en ons rechterbeen. Om daaraan te kunnen werken, opteerden we dus voor een dubbelzijdige meting. Door gerichte training wilden we dat verbeteren.
Bij het aanvatten van onze trainingsperiode kregen we echter te maken met een stevige tegenslag. Tijdens onze trip naar Spanje werd onze fietscomputer gestolen. Daarom dienden we ons in het begin te behelpen met de 4iiii-app. En het wordt vrij snel duidelijk dat die niet op het niveau staat van de meeste fietscomputers. De verbinding liet het soms al eens afweten en de aflezing is direct. Dat betekent dat je de effectieve waardes meet, wat voor op en neer dansende cijfers zorgt. Een instelling als een gemiddelde waarde over 3 seconden ontbreekt. Aanvankelijk zorgde dat voor wat onvrede, maar toch bleek die manier uiteindelijk een voordeel te zijn.
We merkten dat als we onze core beter aanspanden, de vermogensontwikkeling veel gelijkmatiger werd en de cijfers minder alle richtingen op gingen. Een telefoontje met onze trainer Tim Aerts van T-Care in Heist-op-den-Berg maakte veel duidelijk. ”Je trapbeweging wordt efficiënter”, merkte hij op. “Je zal merken hoe je na een tijdje bij dezelfde krachtinspanning toch wat sneller wordt. We hebben het er al eens over gehad dat je eerder een ‘stoemper’ bent, maar door er op te letten begin je meer en meer te duwen.” Het zorgde er alleszins voor dat we ook nu nog steeds met directe aflezing rijden en we de cijfers zo constant mogelijk trachten te houden.
Balans
Van zodra we weer in België waren, hebben we opnieuw voor een fietscomputer gezorgd. Het koppelen van beide 4iiii-meetcellen vormde geen enkel probleem. Meteen hebben we de 2-zijdige aflezing ingeschakeld. Het wegwerken van het verschil links en rechts kon beginnen. Het zorgde er wel voor dat we op lange rechte stukken erg veel op ons schermpje moesten kijken, maar uiteindelijk loonde het wel.
Ook merkten we een bepaald moment dat er iets fout zat. Met het linkerbeen duwden we meer vermogen dan met het rechterbeen. Omdat we ons op dat moment niet zo goed voelden, hebben we nagelaten om ons te laten onderzoeken. Jammer eigenlijk, want misschien zat daar wel 1 van de oorzaken van die mindere periode. Ondertussen is de balans weer hersteld en na goed 3 maanden trainen ligt de balans gemiddeld L-R op 53-47 procent. Tijdens onze laatste simulatie tijdens Flanders Gravel Limburg was de balans zelfs 50-50. Maar uiteraard blijven we verder opletten op een zo goed mogelijke verdeling.
Tenslotte stelt zich de vraag of die cijfers allemaal wel juist zijn. Elke constructeur geeft graag een zo laag mogelijke afwijking op en sommige youtubers maken er een staatszaak van om een afwijking van 1% tegenover hun favoriete vermogensmeter te highlighten. Maar eigenlijk is dat niet zo belangrijk. Zolang je voor je trainingsschema maar uitgaat van de cijfers die jij afleest op je toestel. Daarom is het naar onze mening belangrijk dat je een conditietest op je eigen fiets doet. Dan ga je immers uit van hetzelfde meettoestel en worden je trainingswaardes ook zo berekend. Die paar Watt verschil tegenover een duurder of (misschien) juister model maken je niet beter.
Het trainen op vermogen met de 4iiii Precision 3 heeft voor ons alleszins een groot verschil gemaakt. De schema’s en krachttrainingen van T-Care deden hun werk. We zien ons vermogen stevig omhoog gaan en de behaalde snelheden bevestigen dat. Terwijl we aanvankelijk behoorlijk tevreden waren met een gewogen vermogen van 150 Watt, hebben we tijdens onze laatste 2-uren test 218 Watt gehaald. Bij een sprint bleven we vroeger onder 700 Watt hangen, nu gaan we vlot boven 800 uit. Ondanks onze 66 jaar maken we nog steeds vooruitgang. Dankzij een gedegen trainingsprogramma en een vermogensmeter om precies te trainen, maken we ook nu nog grote stappen vooruit.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en maak kans op een gesigneerd boek over de comeback van Remco Evenepoel! (winnaar wordt op 1/9/2023 bekendgemaakt)
1 comment
Ter vervanging van jouw fietscomputer had je beter gekozen voor de gratis SuperCycle app. Die beschikt niet alleen over een unieke widget die in real time de anaerobe reserve weergeeft, maar stelt aan de hand van jouw persoonlijke bestwaarden jouw fysiologisch profiel op en berekent hieruit jouw trainingszones. Drie nieuwe belastingscores – net als de voorgaande berekeningen op basis van het Extended Critical Power concept van professor C. Dauwe – vervangen IF en TSS, twee waarden die stilaan naar de geschiedenisboeken mogen.