Flat pedals, of platte pedalen. Nee, niet de gewone trappers die je op je winkelfiets vindt, maar zogenaamde platformpedalen voor je MTB of gravelfiets. ‘Echte’ mountainbikers (Amerikanen, dus) roemen ze omdat ze je verplichten tot de juiste techniek, maar wie opgegroeid is met klikpedalen ziet er vaak het nut niet van in. Wij wilden ze toch eens uittesten en monteerden een paar Blackspire Nylotrax op onze MTB… en gravelbike. Benieuwd!

Composiet
Omdat we redelijk onervaren zijn op het gebied van platte pedalen gingen we uitgebreid rondstruinen op het internet. Die zoektocht leidde tot een voor velen onder ons gekend resultaat: je ziet door het bos de bomen niet meer. Maar in de commentaren van mountainbikefora en testreviews zagen we geregeld de naam Blackspire opduiken als degelijk en robuust materiaal. Bovendien was 1 van de vaste opmerkingen steeds: bang for your buck, waar voor je geld. Dus keken we even bij de Canadezen uit Annacis Island.
Annacis Island is gelegen op de grens van Canada en de VS, vlak bij Richmond, waar in 2015 het WK wielrennen doorging. Maar amper enkele uurtjes verder met de auto ligt Whistler. In 2010 werden er de skipistes aangelegd voor de Olympische Winterspelen van Vancouver. De bergen en de trails van Whistler waren al langer bekend bij mountainbikers, maar toen er voor de Spelen installaties en infrastructuur werden aangelegd, werden de mogelijkheden dubbel zo aantrekkelijk. Whistler Mountainbike Park werd dan ook al snel een baken voor de sport en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Om maar te zeggen dat de jongens van Blackspire niet echt ver moeten rijden om hun materiaal te testen. Want naast pedalen maken ze nog heel wat onderdelen die in het wereldje erg gesmaakt worden.
Toen we op de website van Blackspire gingen zoeken naar pedalen, vielen ons meteen de Nylotrax op. Met een prijs van zowat 60 euro zijn ze nog betaalbaar en bovendien zijn ze gemaakt van composiet. Daardoor wegen ze slechts 350 gram voor een paar en voegen ze dus weinig gewicht toe aan de fiets. We zijn ondertussen al wat ouder en downhillen over rotsen en stenen laten we over aan de minder oude jongeren. Sterkere, maar ook duurdere, aluminium pedalen hebben we niet echt meer nodig. Op fora lazen we dat de holle vorm van Blackspire erg goed ontworpen is en uitstekend voor beginnende rijders. De holle vorm dient om de voet goed in de pedalen te duwen. Bij klikpedalen zit je bovenop het pedaal, maar wordt je uiteraard vastgehouden door het klikmechanisme.

Bij flat pedals is het belangrijk dat je gewicht je naar beneden duwt en je goed contact maakt met de pinnetjes die je moeten vasthouden. Door de holle vorm zakt de bal van je voet goed naar beneden en duw je dus je schoen erg stevig op de pinnetjes. 10 pinnetjes aan elke zijde zorgen ervoor dat de voet goed blijft vastzitten. Hoewel het pedaal uit composiet bestaat, voelt het stevig aan. We moesten zelfs 2 keer kijken om ons ervan te overtuigen dat we onze voet op composiet neerplantten en geen aluminium. Toch bij de zwarte versie. De Blackspire Nylotrax is verkrijgbaar in 6 kleuren en bij de lichtere kleuren zie je dat het om composiet gaat. Het pedaal draait op een chroom-molybdeen CNC gedraaide as en heeft uiteraard volledig gesealde lagers. Moest je met je pedaal tegen een rots terechtkomen en 1 of meerdere van de stalen pinnetjes beschadigen, dan vormt dat geen probleem. Die zijn namelijk makkelijk vervangbaar.
Pinned Flat Pedal Shoes
Voor ons 1e tochtje houden we het nog bescheiden en gaan we enkel op snelheid door de Beringse bossen. Meteen valt op hoe stevig de voet op zijn plaats wordt gehouden. Ondanks enkele wortelpassages en een klein dropje verliezen we geen enkele keer het contact met de pedalen. Wel moeten we daarbij zeggen dat we opteerden voor echte flat pedal-schoenen van O’Neal. De sneakers met de toepasselijke naam ‘Pinned Flat Pedal Shoes’ hebben een goed profiel en een sticky zool. En ze zijn niet te duur, zien er goed uit en je kan ze zelfs dragen als gewone sportieve slof.
Toch wilden we de pedalen nog wat meer op de proef stellen. In het MTB-wereldje lees je weleens dat je enkel met flat pedals de juiste techniek kunt leren. Daarom trokken we weer de bossen in maar dan om te kijken hoe we het er bij het bunnyhoppen en bij het oefenen van wheelies vanaf brachten. En dan moeten we toegeven dat het hier wat minder vlot verliep. Maar dat ligt helemaal aan onze mindere techniek.
Terwijl we met de klikpedalen behoorlijk makkelijk een sprongetje maken, is het met de Blackspire Nylotrax andere koek. Hier speelt de plaatsing van de naar achter gerichte voet een belangrijke rol. En dus was het pas na enkele uurtjes oefenen dat we het achterwiel enigszins van de grond kregen. Wel voelden we dat onze sprongen steeds op elkaar leken. Met onze klikpedalen verschilt het heffen van het achterwiel steeds weer, terwijl we met flat pedals een meer gelijk resultaat kregen. Kwestie van techniek zeker?
Snelheid in bochten
Wheelies zijn nooit onze vrienden geweest. De onzekerheid om te kunnen vallen weerhield ons ervan om veel te oefenen. Een gevolg van de gehavende schouder die ons na een val zowat anderhalf jaar uit roulatie hield. Maar met de flats konden we snel een voet opzij zetten en steun zoeken bij een plotseling uit de richting zwierende fiets. Of afstappen bij een te hoog geheven voorwiel. Plots zagen we ons als een echte op het achterwiel door het bos knallen. In onze verbeelding dan toch, maar het twijfelende gevoel dat ons vroeger tegenhield, was nu gauw weg.
Onze test op de gravelbike was echter een voltreffer. We moesten wel onze traptechniek wat bijstellen. Op lange rechte stukken het pedaal optrekken zit er nu eenmaal niet in. Maar wanneer we de grens gaan opzoeken, krijgen we natuurlijk veel meer zekerheid. Even een voetje zetten in plaats van te twijfelen en de bosjes in te sturen zorgt voor meer snelheid in de bochten. Dus hielden we meer ons momentum door de bochten en moesten we minder terug versnellen. In wedstrijd hebben we dit nog niet uitgetest, maar op ons testrondje sneuvelden in bochtenrijke passages toch enkele records.

In onze contreien zijn flat pedals nog niet echt ingeburgerd. Toch kunnen ze zorgen voor een betere techniek en voor een niet te onderschatten gevoel van veiligheid. De keuze voor deze pedalen is dan ook erg individueel. We zijn immers opgegroeid met klikpedalen en een routine veranderen is niet altijd evident. Toch loont het de moeite om even de voordelen te bekijken en er eens over na te denken of de pedalen een extra kunnen betekenen qua rijtechniek of opzoeken van de limieten.
Youtuber Mark Lewis monteerde ze zelfs op zijn ultrasnelle en peperdure Cervélo PX3 triatlon bike. In een supersprint won hij zo kostbare seconden omdat hij geen schoenen diende te wisselen. Gewoon de fiets vast grabbelen en gas geven. Even out-of-the-box denken en het podium was binnen. Nog even oefenen en dan de Blackspire Nylotrax eens uitproberen tijdens een simulatie. We zijn wel benieuwd naar de vermogenswaarden.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en maak kans op een gesigneerd boek over de comeback van Remco Evenepoel! (winnaar wordt op 1/9/2023 bekendgemaakt)
1 comment
Ik gebruik al meerder jaren de flat pedals van Magped op m’n gravelbike. Door de magneet zit je ook behoorlijk vast ‘geklikt’ (of ‘gemagneet’), maar door zonder te hoeven nadenken, door eender welke al dan niet onverwachtse beweging ben je zo weer los (behalve door de voet vlak horizontaal op te trekken) en kan je indien nodig bij een technische passage, of bij een ‘bijna val’, of een moeilijk obstakel zo van het pedaal af. Geeft mij ook een veilig gevoel tijdens snoerharde afdalingen..