We hebben een offroadroute van 120 km samengesteld die geschikt is voor zowel mountainbikes als crossfietsen. Het hart van de route wordt gevormd door de specifieke singletracks die duidelijk zijn aangegeven met bewegwijzering. Deze singletracks voegen een intensief element toe aan de rit. We blijven gedurende de hele tocht in de buurt van het Grenspark Kalmthoutse Heide en Brabantse Wal. De nodige links onderaan kunnen je ook helpen bij het visualiseren en realiseren van je rit.

Stoppelbergen
We willen allereerst benadrukken dat deze route tot stand is gekomen door een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos en Sport Vlaanderen. De specifieke singletracks die je onderweg tegenkomt, zijn met veel passie en inspanning gecreëerd. Deze paden vereisen regelmatig onderhoud, en daarom is een vignet vereist om op deze routes te mogen rijden. We dragen geen verantwoordelijkheid voor de gevolgen van het negeren van de regels; deze verantwoordelijkheid ligt bij jou als fietser zelf. Als je meer informatie wilt over het vignet, die vind je hier. Er zijn 2 opties beschikbaar: een jaarvignet van 12 euro en een dagpas van 5 euro, die verplicht zijn voor personen boven de 18 jaar.
Een laatste tip die we willen meegeven: onze route verbindt de stukken tussen de verschillende singletracks. Zodra je op een singletrack bent, hoef je niet constant naar je GPX-bestand te kijken, omdat de routes met kleuren duidelijk zijn aangegeven. Zo kan je je concentreren op het sturen zelf. Onze verbindingsstukken sluiten telkens aan halverwege een singletrack, dus het komt vaak voor dat we anderhalf rondje maken voordat we een afslag nemen. Let vooral op je GPX wanneer je van het pad afwijkt. Dan ben je vrij om zoveel rondjes te maken als je wilt. Het kan ook voorkomen dat er in de tussentijd nieuwe stukken zijn toegevoegd en de singletracks zijn uitgebreid. In dat geval volg je weer de bewegwijzering, zelfs als dat betekent dat je tijdelijk je GPX-bestand negeert.
De route begint op de parkeerplaats van KSK Putte. Vandaag gaan we niet sjotten, er staat een stevige tocht voor ons klaar. De redenering die je gewend bent van je racefiets, met een gemiddelde snelheid van 30 km/u, is hier niet van toepassing. Zeker niet als je op een mountainbike rijdt. We gaan al snel het bos in. Voor voormalige wielrenners of toeschouwers zal het opvallen dat de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen ook over de Oud Broek-Canadalaan gaat. We steken deze over om in het Moretusbos te geraken.
Na enkele stukken offroad bereiken we de 1e singletrack van de dag bij de Stoppelbergen. De Stoppelbergen maakt deel uit van het Grenspark Kalmthoutse Heide. Het bestaat uit gemengd bos, verschillende hoogteverschillen (typerend voor de Brabantse Wal) en heidegebieden. In dit gebied staan veel zeedennen, te herkennen aan hun zeer lange naalden en grote dennenappels. De bomen groeien scheef en hebben een grove schorsstructuur.
Na enkele stukken offroad bereiken we de 1e singletrack van de dag bij de Stoppelbergen. De Stoppelbergen maakt deel uit van het Grenspark Kalmthoutse Heide. Het bestaat uit gemengd bos, verschillende hoogteverschillen (typerend voor de Brabantse Wal) en heidegebieden. In dit gebied staan veel zeedennen, te herkennen aan hun zeer lange naalden en grote dennenappels. De bomen groeien scheef en hebben een grove schorsstructuur.
WK-trappen
We volgen nu de groene lus. Die is bedoeld om je in de juiste flow te brengen. Er zijn geen uitdagende of gevaarlijke afdalingen of drops in deze singletrack, waardoor je je fiets soepel kunt laten rollen. Als je snelheid niet te hoog is, hoef je niet veel te remmen. Vanwege het grote aantal bochten kunnen we ze natuurlijk niet allemaal beschrijven, maar het dient zeker als een perfecte opwarmer. Het is 1 van de minst technische trails van de dag, goed voor 6 km.
Zowel de groene als de paarse lus bevinden zich aanvankelijk op hetzelfde traject. Bij de splitsing naar de paarse bewegwijzering merken we al snel dat het uitdagender wordt. In de paarse lus van 6 km vind je wat meer hindernissen en langere afdalingen. Op sommige stukken wordt het wat meer ‘mountainbike’-achtig, met langzamere bochten en meer klimmen en dalen. Hoewel je geen spectaculaire elementen hoeft te verwachten, is er in dit deel iets minder flow. Dat maakt het natuurlijk niet minder plezierig, maar het vergt wel iets meer inspanning, omdat je vaker moet optrekken.
Iets noordelijker komen we aan bij de Volksabdij, waar onze volgende singletrack op ons wacht. Dit gebied staat bekend om zijn hoogteverschillen vanwege de ligging op de Brabantse Wal. De Brabantse Wal strekt zich uit over de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen. Een deel van de oostelijke begrenzing bevindt zich ook in de gemeente Roosendaal. Dit gebied is aangewezen als aardkundig waardevol en veel ervan is beschermd vanwege de natuur- en cultuurhistorische waarde. Althans, volgens Wikipedia. Aanvankelijk is het parcours op de blauwe singletrack wat hobbelig, maar de recente uitbreiding maakt het toch wel onze favoriet van deze gehele route. Met enkele stukken licht dalend terrein kan je hier behoorlijk wat snelheid ontwikkelen, bijna alsof je in een 8-baan zit. Op bepaalde plaatsen kan het wat drassig zijn, maar over het algemeen valt dit goed mee. Ook dit deel is 6 km lang.
Na de singletracks nemen we even pauze, omdat ze behoorlijk veel inspanning vragen als je een hoog tempo wilt aanhouden. We maken gebruik van de offroad mogelijkheden rondom Hoogerheide om verder naar het noorden te gaan. Afgelopen winter was Mathieu van der Poel hier nog winnaar tijdens het WK cyclocross, voor de 4e keer. Als je oplet, kan je ook de WK-trap zien waar de heren veldrijders opliepen in hun strijd om de regenboogtrui.
Stappersven
Midden in de route kan je een tussenstop maken bij Brasserie Bozlust voordat je weer de trails op gaat. Ze bieden genoeg opties om je energie op te laden voor het 2e deel van je rit. De noordelijke singletrack in Bergen op Zoom brengt je weer in beweging. Deze 5 km lange track, gemarkeerd met zwarte borden, wisselt enkele leuke hellingen af met afdalingen.
We laten Col de Kragge links of rechts liggen, we passeren deze namelijk 2 keer. Als je je geroepen voelt, kan je hier altijd je energie kwijt. Maar wees gewaarschuwd, het is een uitdagende route. In het centrum is er een grote heuvelrug waar je telkens op en af rijdt. Gezien de kombochten en losse steentjes is alertheid geboden; een glijpartij is hier snel gebeurd.
Langs Zoomland keren we terug. Landgoed Zoomland is ontstaan uit 4 oudere landgoederen uit de 17e en 18e Eeuw. Dit ruim 300 ha grote gebied is eigendom van Brabants Landschap en herbergt vele prachtige lanen – naast enkele heidevelden, weiden en akkers. Terug over de Brabantse Wal bereiken we Huijbergen, waar we de laatste trail van de dag onder onze wielen krijgen. De Rode lus is bijzonder snel, met 7 km waarop je nog een laatste keer je technische vaardigheden de vrije loop kunt laten voordat je het Grenspark van de Kalmthoutse Heide in duikt. Er ligt nog net iets meer dan 20 km voor ons door het natuurlijke landschap van de heide, en het gaat erg snel vooruit. Naast fietsen biedt de Kalmthoutse Heide ook prachtige wandelroutes en picknickmogelijkheden.
Dan maken we nog een rondje rond het Stappersven. Dat is 1 van de grootste heidevennen in Vlaanderen en maakt deel uit van het grensoverschrijdende natuurgebied Grenspark Kalmthoutse Heide. Na wat bochten arriveren we weer bij de antitankgracht en zo zijn we terug op ons vertrekpunt.
Download GPX WielerVerhaal MTB/Crossroute Kalmthoutse Heide en Brabantse Wal!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en maak kans op een gesigneerd boek over de comeback van Remco Evenepoel! (winnaar wordt op 1/9/2023 bekendgemaakt)