Zdeněk Štybar blaast deze maandag 11 december 2023 38 kaarsjes uit. De kans is echter groot dat hij de taart nog eventjes aan zich voorbij laat gaan, want hij is momenteel in volle opbouw naar het WK veldrijden in Tábor, waar hij normaal gezien zijn profcarrière zal beëindigen. Voor zijn palmares hoeft hij het niet meer te doen, want de Tsjech heeft zijn strepen letterlijk en figuurlijk al verdiend. Deze 5 iconische overwinningen staan symbool voor zijn geweldige carrière.
Sankt-Wendel 2005: wereldtitel beloften
Zdeněk Štybar groeit op in Stříbro en is tijdens zijn jeugd vooral verliefd op de BMX. Op de leeftijd dat anderen nog met steunwieltjes rijden, doet hij al kunstjes op zijn tweewieler. 7 jaar is hij bij zijn 1e Europese titel in Schijndel. De familie gelooft in de kleine jongen, die zich aansluit bij Dukla Praag, een sportclub waar hij een ijzeren discipline kweekt. Op zijn 15e trekt hij met onder meer Roman Kreuziger naar Zwitserland in de hoop op een profcarrière op de fiets.
Op 29 januari 2005 beseft Štybar dat hem een grote toekomst wacht. Hij wordt dat jaar als 2e jaars belofte wereldkampioen in het veld voor zijn landgenoot Radomír Šimůnek en de Zwitsers Simon Zahner en Lukas Flückiger. De Belgen Niels Albert en Kevin Pauwels volgen op plaats 5 en 6. Štybar had bij de jeugd al fraaie dingen getoond, maar een wereldtitel zat daar nog niet bij. Bij de junioren was hij in Monopoli 3e geworden in 2003, als 1e jaars belofte eindigde hij in Pontchâteau 6e.
In Sankt-Wendel is het dus wel raak voor Štybar. Dat kan gerust een verrassing genoemd worden, want hij had die winter een abonnement op ereplaatsen. De prijzen werden vooral verdeeld onder Šimůnek, Albert en Lars Boom. In Duitsland is het dus Štyby die ten aanval trekt en met een mooie voorsprong wint. Een jaar later wordt hij opnieuw een hele winter geklopt door zijn leeftijdsgenoten, om dan in Zeddam de regenboogtrui te veroveren voor Boom en Albert. In 2011 keert hij terug naar Sankt-Wendel, dit keer voor de wereldtitel bij de profs.
Tábor 2010: wereldtitel profs
De wereldtitel bij de profs in Sankt-Wendel is de 2e van Štybar. Een jaar eerder was het ook al prijs in zijn eigen Tábor. Hij is die winter bijzonder constant en wint zowel de Wereldbeker als de Superprestige. Het WK is echter van een andere orde, in eigen land ligt de hoop van de natie immers op zijn schouders. Eigenlijk is er die dag ook niets aan hem te doen, ondanks de Belgische overmacht. In de 1e ronde trekt Štybar al ten aanval, maar een lekke band strooit nog even roet in het eten. Een 2e inspanning is fataal voor de tegenstand.
Met de regenboogtrui is het verhaal voor Štybar helemaal rond. In het veldrijden heeft hij eigenlijk alles bereikt en de gedachten zakken stilaan af naar de weg. Hij wordt in 2011 prof bij Quick.Step en gaat stelselmatig meer en meer focussen op de weg. Na Sankt-Wendel wordt hij in 2014 toch nog eens wereldkampioen in Hoogerheide, maar bij de opkomst van een nieuwe generatie verandert veldrijden voor hem in een hobby.
4-daagse van Duinkerke 2012: 1e zege op de weg
Wat kan Štybar op de weg? Het is eventjes wachten op echte uitschieters, maar die komen er uiteindelijk wel. In de 4-daagse van Duinkerke van 2012 wint hij zijn 1e echte profwedstrijd. In de etappe staan 9 plaatselijke ronden over de Mont Cassel op het menu en op anderhalve km van de meet pakt hij uit met een vernietigende versnelling zodat hij solo arriveert. Later dat jaar wint Štybar ook een etappe in de Ronde van Polen en rijdt hij de Vuelta uit.
Ronde van Frankrijk 2015: hoogtepunt in Le Havre
Štybar wint bij Quick.Step ritten in de Eneco Tour en het eindklassement, schrijft een rit in de Vuelta op zijn naam, wordt Tsjechisch kampioen en wint in 2015 zelfs de Strade Bianche. Op internationaal vlak is de etappezege in de Tour misschien wel het allerhoogste. In de finale zorgt een valpartij voor chaos in het peloton (geletruidrager Tony Martin breekt er zijn sleutelbeen) en Štybar profiteert van de verwarring om een kloof te slaan. Achter hem wordt er te lang naar elkaar gekeken, zodat Peter Sagan uiteindelijk 2 seconden te laat komt.
Omloop Het Nieuwsblad 2019: eindelijk die Vlaamse klassieker
De Tsjech lijkt gemaakt voor Parijs-Roubaix, maar eindigt er 2 keer op de dichtste ereplaats (2015 en 2017). Hij blijft dromen van een Vlaamse klassieker en in 2019 is het raak. In de Omloop Het Nieuwsblad rekent hij in de finale af met Greg Van Avermaet, Tim Wellens, Alexey Lutsenko en Dylan Teuns. Enkele weken later is het wederom prijs in de E3 BinckBank Classic. Zijn rijk lijkt aangebroken, maar uiteindelijk volgt er enkel nog een ritzege in de Vuelta a San Juan.
Een operatie aan het been en aan het hart en last aan de knieën zorgen ervoor dat Štybar richting wielerpensioen gaat. De vele jaren op de fiets eisen hun tol en in principe stopt de Tsjech op het WK in eigen land met koersen. Toch was er een maand geleden nog sprake van een continentaal team uit Tsjechië, dus zekerheid is er nog niet. De 3-voudige wereldkampioen spreekt ook over een loopbaan als sportdirecteur. Dat we hem nog tegen zullen komen, is gelukkig wel een vaststaand feit!