Tijdens de Vuelta 2024 brachten we op WielerVerhaal een artikel over Cian Uijtdebroeks en de symptomen van een vernauwde liesslagader. Die aandoening is de laatste jaren erg veel naar boven gekomen bij wielrenners en zorgde voor tientallen operatiess. Maar volgens bikefitter Stephan De Schutter (73) uit Ranst is dat niet nodig. Opvallend: volgens hem kan je het lichaam uitdagen en op die manier versterken.
Docent in het buitenland
De Schutter is van opleiding werktuigkundige en vergaarde bekendheid met het ontwerp van een eigen bikefittingsysteem. Inmiddels heeft hij tonnen ervaring en wordt hij vaak gevraagd als docent in het buitenland. “De afgelopen jaren begeleidde ik onder meer Jelle Wallays, de zusjes Knaven, Maaike Bogaard, Nicole Steigenga, Katrijn De Clercq en Fauve Bastiaenssen”, geeft hij mee.
“Als bikefitter word ik soms geconfronteerd met renners die problemen ondervinden met verzuring in 1 of beide bovenbenen. De laatste jaren merk ik dat overigens meer en meer op”, bevestigt hij de stelling uit onze voorgaande reportage. Onder meer Jonas Rickaert, Bob Jungels en Marianne Vos kampten recent nog met het probleem en waren bijgevolg een tijdje buiten strijd. “In de klassieke geneeskunde wordt dat euvel dan met een operatie verholpen. Ik heb gemerkt dat het probleem daarmee niet opgelost is, maar verschuift naar boven of beneden in de lies. Soms gebeurt het ook dat het andere been dan problemen krijgt.”
Daarom laat De Schutter renners met een vernauwde liesslagader een eenvoudige test doen. “We laten het zadel zakken en schuiven het een aantal centimeters naar achter. Daarna laten we de renner rijden, niet eens op volle sterkte. Vervolgens testen we de beide quadriceps met een functionele spiertest. Wanneer de quadriceps die voordien sterk testte nu deze test doen, merken we dat deze zwak test.”
Kern van het probleem
De kern van het probleem zit volgens De Schutter bij de aders. “Hier is er sprake van collageen type 3, dat helpt bij het ondersteunen van je spieren en nodig is voor de souplesse van de aders. Wanneer er te weinig collageen wordt aangemaakt, zal de ader minder soepel worden. Vergelijk het met een rubberen darm die in nieuwstaat nog heel soepel buigt, maar bij slijtage steeds moeilijker buigt en uiteindelijk een knik zal maken in plaats van te buigen.”
Door dit gekend ‘knikje’ zal het bloed dus niet meer normaal stromen. “En daardoor krijg je last van snel verzuurde en soms zelfs pijnlijke benen”, gaat De Schutter verder. “Om voldoende collageen aan te maken, moet er voldoende vitamine C aanwezig zijn. Een sporter heeft meer vitamine C nodig dan iemand die niet dagelijks uren op de fiets zit.”
Daarom werkt De Schutter in zijn praktijk met voedingssupplementen. “We doen de tests opnieuw en opnieuw, tot we de quadriceps op volle sterkte hebben. In dat geval hebben we de oplossing te pakken. Mijn werkwijze heeft succes zonder dat een operatie nodig is. De klassieke geneeskunde zal het hier niet mee eens zijn, maar ik heb jarenlang ervaring opgebouwd en opzoekingswerk verricht. Dus ik sta achter mijn standpunt. Bij een Nederlandse schaatsster/wielrenster hebben we het probleem op deze manier verholpen.”
Pleidooi voor koolhydraten- en vochttekort
“Bij het kPNI Belgium, het kenniscentrum voor therapeuten en artsen, gaan we ervan uit dat het probleem bijna nooit de oorzaak is”, gaat De Schutter verder. “Bij uithoudingssporten worden grote hoeveelheden koolhydraten ingenomen en dit heeft een invloed op het immuunsysteem. Soms is het gewoon te veel en ontwricht je het gehele metabool systeem. Daarom is het noodzakelijk om het lichaam uit te dagen en koolhydraten te sparen. Dat doe je door met de juiste trainingsprikkels het lichaam te dwingen spaarzaam om te gaan met koolhydraten.”
Concreet pleit De Schutter voor een koolhydraten- en vochttekort tijdens bepaalde trainingen. “Zo zal het lichaam zich de volgende keer wapenen om dat niet meer voor te hebben. Dat soort zaken moet je natuurlijk niet doen in competitie. Ik kan me inbeelden dat mensen mij niet op mijn woord geloven, maar ik ben ervan overtuigd dat deze aanpak werkt.”
Wielrenners met problemen rond vermoeide benen, mogen altijd contact opnemen met De Schutter voor een raadpleging: [email protected].