In week drie van de Tour is het money time voor de klassementsmannen. Eén van de grote beloften die het Alberto Contador, Chris Froome en Vincenzo Nibali straks moeilijk kunnen maken, is Romain Bardet. Deze Franse knaap van 24 rijdt voor AG2R – La Mondiale, waar ze stilletjes dromen dat hij ooit – en liefst snel – de Tour kan winnen.

Stage-Oliva Décembre 2014 Photo: Vincent Curutchet / AG2RWielerVerhaal schoof eind mei aan tafel voor een exclusief gesprek met een van de mogelijke Tourwinnaars van de komende jaren. Romain Bardet kan eindelijk Bernard Hinault opvolgen, die in 1985 als laatste Fransman de ronde van zijn land kon winnen.

Vorig jaar mocht Bardet voor het eerst als kopman naar de Tour, als dank voor de uitstekende prestatie – vijftiende – het jaar voordien in La Grande Boucle. Een nieuwe ervaring dus voor de renner uit Brioude. Hij zou uiteindelijk zesde worden. “Als kopman trek je met andere verwachtingen naar een grote ronde”, blikt hij terug op de editie van vorige zomer. “Ik ging de laatste week in op zoek naar een podiumplaats. Dat lukte niet door bepaalde omstandigheden (zijn ploegmaat JC Péraud fietste ook voor het podium en finishte tweede, red). Vooraf had ik echter niet verwacht om zo hoog in de top tien te eindigen, dus ik kijk zeker met een positief gevoel terug op de Tour van vorig jaar. In eerste instantie was ik wel wat ontgoocheld dat dat podium niet haalbaar bleek, maar achteraf gezien heb ik er enorm veel geleerd. Dat heeft me sterker gemaakt.”

Mag na een top twintig en een top tien een gooi worden gedaan naar het podium? “Het klassement wordt vaak bepaald door details. Hoog eindigen is wel een must, maar waar precies is vooraf moeilijk te zeggen. De omstandigheden zullen dat uitwijzen. Net als vorig jaar is ook Jean-Christophe kopman en dus zullen we de aandacht maar ook de druk kunnen verdelen. Wie er in de laatste etappes het beste voor staat, zal zijn ding kunnen doen.” Maar voor we zover zijn, moeten de renners die eerste week door. Aangekondigd als lastig, gevaarlijk ook. “Als we recht op de fiets kunnen blijven, zal dat al een opsteker zijn”, beseft Bardet. “Er heerst heel wat druk in het peloton. Iedereen wil goed fietsen en resultaten rijden, zodoende zonder druk naar die tweede week te kunnen. Dat zorgt vaak voor onverantwoorde omstandigheden, waardoor valpartijen ontstaan. Daarom rijd ik liever de tweede en de derde week dan de eerste. Maar dat is nu eenmaal de Tour.”

Gedeelde aandacht, daar had Bardet het al over. “De druk van de Franse media is één ding, want voor ons is dit een thuiswedstrijd en ook de sponsor hecht hier veel belang aan. Maar ook in het peloton kunnen we onze krachten verenigen. Als een van ons tweeën gaat, kan de ander lekker blijven zitten. Dat voordeel zullen we ten volle proberen uitspelen.” Sowieso kan Bardet opnieuw een grote stap zetten in zijn ontwikkeling als coureur. “Daar werk ik elke dag voor. Ik word nog elk jaar beter en voel me sterker worden. Contador, Nibali en Froome zijn natuurlijk geweldige kampioenen, maar mijn niveau is niet meer zo ver verwijderd. Dat houdt niet weg dat zij niet mijn enige concurrenten worden. Iedereen die top tien kan rijden, vormt een potentieel gevaar voor mijn positie in het klassement. Zeker met Nairo Quintana houd ik straks rekening.”

Vraag rest: wanneer zien we Romain Bardet in het geel op de Champs Elysées? “Misschien nooit”, grijnst hij. “Het is moeilijk zeggen wanneer het zal lukken. Ik voel me alvast beter dan vorig jaar, maar ik wil geen stappen overslaan. Sowieso is de Tour winnen een van mijn grote dromen. Maar als het nooit lukt, kan ik nog andere doelen stellen. Mijn leven staat of valt niet met een eindzege in de Tour. Er zijn nog vele andere mooie koersen. Ik wil ook graag meespelen in de Ardense klassiekers en in de Ronde van Lombardije. Dat zijn ook grote wedstrijden die ik graag wil winnen.

De mooiste momenten van Romain Bardet: 

Franstalig interview met Romain Bardet: 

 

Fotomateriaal: AG2R-La Mondiale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*