Enkele toptalenten geboren in 1994 staan vandaag te springen om meer van zichzelf te tonen in het wielerpeloton. We werpen een eigenzinnige blik op 10 beloftevolle Belgische renners van deze generatie, waarmee je de komende jaren zeker en vast rekening moet houden.

Michael GoolaertsMichael Goolaerts, Lotto Soudal U23

Prestaties 2016: 2 overwinningen (Brussel-Zepperen, 1e rit Tour du Loir et Cher), Zilver PK tijdrijden U23, Goud BK Ploegentijdrit U23.

Type renner: tijdrijden, flandrien.

Michael Goolaerts behaalde in zijn 2 jaar bij Lotto Soudal U23 al een aantal mooie uitslagen op de Franse wegen. Zo won hij in 2015 de GP Blangy-sur-Bresle en dit jaar kaapte hij de overwinning weg in de 1e etappe van de Tour du Loir et Cher. In 2016 maakte hij ook furore met een knappe zege in de voorjaarsklassieker Brussel-Zepperen, waarin hij samen met zijn ploegmakker Senne Leysen moedig de barre weersomstandigheden trotseerde. Daarnaast behaalde hij nog een mooie zilveren medaille op het PK tijdrijden U23 en een gouden plak op het BK Ploegentijdrit. Michael Goolaerts is dus goed op weg om het te maken als wielrenner.

 

Maxime FarazijnMaxime Farazijn, Topsport Vlaanderen-Baloise

Prestaties 2016: 39e Scheldeprijs, 40e Eindstand/GC Driedaagse De Panne-Koksijde, 85e E3 Harelbeke, 97e Paris-Roubaix.

Type renner: flandrien, spurter.

De naam Farazijn doet vast en zeker een belletje rinkelen bij menig wielerliefhebber. Maxime is de zoon van Peter Farazijn, ex-superknecht van onder meer Andrei Tchmil en Frank Vandenbroucke. Net als zijn papa komt hij goed uit de voeten in de klassiekers. Zo won hij in de kleuren van EFC-Etixx de klassieker Brussel-Opwijk. Dit jaar mocht hij bij Topsport Vlaanderen-Baloise proeven van het profpeloton. Zo werd hij zelfs geselecteerd voor de Scheldeprijs, Driedaagse De Panne-Koksijde, E3 Harelbeke en Parijs-Roubaix. Maxime hoopt vast en zeker een even mooie carrière uit te bouwen als zijn vader.

Kevin DeltombeKevin Deltombe, Lotto Soudal U23

Prestaties 2016: overwinning Triptyque Ardennais rit 4, 2e Triptyque Ardennais rit 1, 2e Tour de Bretagne rit 5, 15e Luik-Bastenaken-Luik U23.

Type renner: Waalse klassiekers.

Kevin Deltombe is een laatstejaars bij het belofteteam van Lotto Soudal. In 2015 brak hij echt door met winst in een rit in de Tour de Moselle en winst van de Omloop van de Grensstreek. In 2016 bevestigde hij zijn kwaliteiten en stond hij 2-maal op podium in de Triptyque Ardennais, een Waalse meerdaagse rittenkoers, waarvan 1 keer zelfs op het hoogste schavot. Daarnaast behaalde Kevin Deltombe ook een knappe 15e plaats in de Luik-Bastenaken-Luik voor beloften.

Aimé De GendtAimé De Gendt, Topsport Vlaanderen-Baloise

Prestaties 2016: 40e Eindklassement 4-daagse van Duinkerke.

Type renner: allround, tijdrijden.

Aimé De Gendt werd voor de start van het wielerseizoen beschouwd als één van de nieuwe diamanten van Walter Planckaert bij de formatie van Topsport Vlaanderen-Baloise. De 22-jarige Aalstenaar kan een aardig stukje tijdrijden en komt bergop ook behoorlijk voor de dag. Zo wist hij bij de beloften een rit en het eindklassement van de Triptyque Ardennais in de wacht te slepen. Met de eindzege in deze prestigieuze rittenkoers voor beloften kwam hij in een illuster rijtje van toprenners terecht die deze meerdaagse wielerwedstrijd op hun naam schreven, zoals onder meer Ivan Basso, Philippe Gilbert en Jan Bakelants. In 2016 maakte hij de overstap naar het profpeloton, waar hij vooralsnog geen noemenswaardige resultaten behaalde.

Benjamin DeclercqBenjamin Declercq, EFC Etixx

Prestaties 2016: overwinning Westouter, 2e Eschborn-Frankfurt City Loop, 7e GP Claude Criquielion, 5e GP van de stad Geluwe.

Type renner: flandrien, Waalse klassiekers.

Benjamin Declercq kende vorig seizoen veel pech met een aantal valpartijen, waardoor zijn resultaten wat tegenvielen. Dit jaar knoopte hij opnieuw aan met een aantal mooie ereplaatsen en zelfs een overwinning in Westouter. Declercq heeft de kwaliteiten om zowel in de Vlaamse koersen als in de Ardense wedstrijden zijn streng te trekken. Wim Feys, ploegleider van het opleidingsteam EFC Etixx, vermoedt zelfs dat hij zich zal ontpoppen tot een van de beste Belgische beloften.

Dries Van GestelDries Van Gestel, Topsport Vlaanderen-Baloise

Prestaties 2016: 20e Ronde van Limburg, 21e Chôlet – Pays de Loire, 27e Grand Prix du Canton d’Argovie, 41e Eindstand Ronde van Noorwegen.

Type renner: klimmer.

Dries Van Gestel maakte dit jaar, na zijn overgang van Lotto Soudal U23 naar Topsport Vlaanderen-Baloise, zijn debuut als neoprof. Freddy De Geest, wielerjournalist voor Het Nieuwsblad en jurylid bij de Jonge Flandrien, beschouwt hem als het grootste klimtalent van België na Laurens De Plus. Van Gestel bewees zijn klimmerscapaciteiten al in de Ronde van de Toekomst, waar hij in een bergetappe een mooie tweede plaats behaalde. Binnen het team van Walter Planckaert kan hij in alle rust verder werken aan de uitbouw van zijn capaciteiten. Deze beloftevolle klimmer gaat zeker een mooie toekomst tegemoet.

Wout_Van_AertWout Van Aert, Crelan-Vastgoedservice

Prestaties 2016: Veldrijden: onder meer goud WK & BK veldrijden, 3 overwinningen op de weg (Belsele-Puivelde, Proloog Ronde van België, Dernycriterium Deurne), 8e Eindklassement Ronde van België, 2e Ster ZLM Toer rit 4.

Type renner: veldrijder, allround.

Wout Van Aert is misschien wel het grootste talent van de generatie van 1994. Hij heeft er een fantastisch veldritseizoen op zitten, waarin hij bijna alle belangrijke klassementen en truien wegkaapte, met als orgelpunt de regenboogtrui in Zolder. Naast een begenadigd veldrijder is hij ook steengoed op de weg. Zo verbaasde hij vriend en vijand door in de proloog van de Ronde van België meervoudig wereldkampioen tijdrijden Tony Martin te verslaan. Blijft deze topper in het veld of waagt hij binnenkort zijn kans op de weg?

Michael CoolsMichael Cools, EFC Etixx

Prestaties 2016: 5e eindklassement Tour Pays Roannais, 3e Tour Pays Roannais rit 5, 3e GP Color Code, 3e Torhout.

Type renner: klimmer, Waalse klassiekers.

Michael Cools is aan zijn eerste seizoen bezig bij het gerenommeerde opleidingsteam van EFC Etixx. In 2015 werd hij knap 3e op het BK voor beloften in Les Lacs de l’Eau d’Heure. De 21-jarige Oost-Vlaming bezit een goed stel klimmersbenen en komt uitstekend voor de dag in het Ardense werk en kleinere rittenkoersen. Volgens zijn ploegleider Wim Feys behoort hij bergop zelfs tot de internationale top bij de beloftes. We zijn benieuwd of hij de hoge verwachtingen kan inlossen in het profpeloton. Wie weet schuilt er wel een nieuwe Lucien Van Impe, ook een Oost-Vlaming, in hem.

Alexander GeuensAlexander Geuens, Crelan-Vastgoedservice

Prestaties 2016: 4 overwinningen (Kortenaken-Stok, Halen-Zelk, Binderveld, Geel), 10e Driedaagse van West-Vlaanderen rit 2, 20e Nokere Koerse, 3e BK Ploegentijdrit Elite.

Type renner: sprinter.

Alexander Geuens waagt dit seizoen zijn kans bij de profs bij het team van Crelan-Vastgoedservice, na enkele mooie jaren bij de beloften van Lotto Soudal. Hij heeft snelle benen en weet zich goed te plaatsen in een massasprint. Zo behaalde hij dit jaar al 3 knappe overwinningen en een aantal mooie ereplaatsen in de 3-daagse van West-Vlaanderen en Nokere Koerse. De 21-jarige Limburgse sprinter zoekt nog regelmaat in zijn resultaten, maar kan in het team van Wout Van Aert alvast veel ervaring opdoen in het profpeloton.

Tiesj BenootTiesj Benoot, Lotto Soudal

Prestaties 2016: 3e Challenge Mallorca rit 3, 3e Omloop het Nieuwsblad, 1e jongerenklassement Ronde van de Algarve, 7e E3 Harelbeke, 8e Strade Bianche.

Type renner: flandrien, allround.

Met Tiesj Benoot van Lotto Soudal lijkt een nieuw toptalent geboren te zijn. In 2014 finishte hij in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik respectievelijk op de 3e en de 5e plaats. Eind september reed hij het wereldkampioenschap voor beloften in Ponferrada, waar hij maar net naast het podium viel. In zijn eerste profseizoen behaalde de Gentenaar enkele opvallende resultaten zoals onder meer de tweede plaats in het algemeen klassement van de Ronde van België en een 8e plaats in de Eneco Tour. Zijn 5e plaats als neoprof in de Ronde van Vlaanderen van 2015 doet wielerminnend Vlaanderen dromen van een nieuwe flandrien. Dit seizoen bevestigde hij zijn talent als klassiek renner met enkele top 10-noteringen in de Omloop het Nieuwsblad, de Strade Bianche en de E3 Harelbeke.

 

Fotomateriaal: teams.

Total
105
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*