rubenapersjdc1Goed nieuws voor de Belgen: we hebben weer tijdrijders! In 2008 eindigde Stijn Devolder 6e in de WK-tijdrit. Daarna volgde de grote droogte. Tot Yves Lampaert dit jaar verrassend 7e werd op het WK. En ook Victor Campenaerts liet zien over een stevige tijdrit te beschikken: hij behaalde een knappe zilveren medaille op het Europees kampioenschap in Plumelec. Bij de vrouwen kunnen we al een tijdje rekenen op Ann-Sophie Duyck, in een goede dag eindigt ze steevast in de top 10 op internationaal niveau. En ook de toekomst oogt rooskleurig: de 18-jarige Ruben Apers knalde naar een 5e plaats op het WK tijdrijden bij de junioren. Misschien wel dé Belgische verrassing in het hete Qatar.

Ruben Apers: “Ik koers toch al van mijn 12e. Daarvoor heb ik altijd gevoetbald, maar eigenlijk was ik toen al meer bezeten van de fiets dan van de bal. Mijn ouders zaten allebei bij een toeristenclub en zo heb ik de microbe te pakken gekregen. Ik was telkens jaloers wanneer mijn ouders een outfit kregen en ik niet. Dus heb ik maar besloten om me aan te sluiten bij de koersploeg van ons dorp en toen kon het ‘echte werk’ beginnen. Want voetbal is toch meer een spelletje. En in de koers is het ook plezant. Ik werd misschien vaak gelost in mijn eerste koersen, maar dat kon het plezier niet bederven. Ik ben het altijd graag blijven doen. En werd ook telkens een beetje beter. 2016 was dan ook het beste seizoen in mijn nog prille carrière.”

etixx300x150

castelli-300x150

 

 

 

rubenapersjdc4Een uitstekend 2016

Ruben Apers: “Maar dat het zo goed zou zijn, had ik eerlijk gezegd ook niet verwacht. Ik won de testtrijdrit Igor Decraene, werd 3e in de internationale Niedersachsen-Rundfahrt der Junioren, won de Beker van België in Angreau en werd 4e op het BK tijdrijden. Daarnaast reed ik ook telkens een sterke tijdrit in de 3-daagse van Niedersachsen en de Ster van Zuid-Limburg.”

“Prestaties die ook bondscoach Carlo Bomans niet ontgaan zijn: hij selecteerde me voor het Europees kampioenschap tijdrijden en ergens had ik wel op een top 10 gehoopt. Dat ik uiteindelijk 16e werd, was eerst nog een kleine tegenvaller, maar nadien besefte ik dat ik best trots mocht zijn op mijn prestatie. Dat ik dan ook nog eens mee mocht naar het WK was alleen maar een motivatie om nog harder te werken en er vol voor te gaan.”

“Dat betekende stages met de nationale ploeg, trainingen in de klimaatkamer van de Bakala Academy in Leuven of thuis in een infraroodcabine, trainen met een extra jasje en vooral véél trainen. Héél veel trainen, maar het was het wel waard.”

Een vat… of 2

Ruben Apers: “Ik hoopte om mijn prestatie van op het EK te kunnen evenaren. Alles beter dan 16e was bonus. Maar dan zit je daar, op die hotseats. En je blijft daar maar zitten. De ene na de andere komt binnen en je tijd blijft in de top 3 staan… Dan ga je natuurlijk dromen van een medaille. Het werd een 5e plaats, zeg maar een schitterende 5e plaats!

“Qatar was echt het hoogtepunt van mijn seizoen. Niet alleen vanwege mijn uitslag, de hele belevenis daarrond was gewoon onvergetelijk. Op training hebben we even kunnen praten met de Belgische profrenners en Oliver Naesen kwam me succes wensen in het hotel. Als ik zelf geen prof kan worden, heb ik dit toch al meegemaakt. Op het thuisfront hebben we dan mijn 5e plaats gevierd met een vat… of 2.”

rubenapersjdc3Lotto Soudal U23

Ruben Apers: “In de toekomst wil ik me nog meer toeleggen op het tijdrijden. In de winter heb ik vooral gewerkt aan de basis, maar met de kampioenschappen in zicht ben ik samen met mijn trainer Sam Piers beginnen werken aan mijn tijdrit. Ik moet toegeven: dat waren echt de zwaarste trainingen die ik heb afgewerkt. Ik was helemaal kapot nadien. Maar je merkt wel dat het iets oplevert en ik zal er blijven aan werken.”

“Volgend jaar rijd ik voor Lotto Soudal U23 en net zoals de meeste 1e jaars beloften hoop ik vooral veel te leren en ervaring op te doen. Ik geraak ook wel een bergje over, maar als mannen als Lambrecht eens versnellen… dan moet ik toch passen. Het zal dus vooral werken worden voor de oudere jongens, denk ik. Maar misschien valt er wel eens iets uit de kast voor mij. In een tijdrit is het toch ieder voor zich, dus wie weet….”

chalet-beyond-300x150Studeren

Ruben Apers: “Het zal ook zoeken worden om mijn sport te combineren met mijn studies. Ik ben begonnen aan mijn eerste jaar Ontwerp Productietechnologie aan de Odisee Campus in Gent. Gelukkig beschik ik over een topsportstatuut om de last wat te verlichten. Toch zal ik vooral moeten studeren in mijn rustperiode, want er komen al examens. Dus laat die rustperiode maar snel voorbij zijn, zodat ik terug kan koersen.”

 

Tekst: Beau Vandevyvere. Fotomateriaal: Joeri De Coninck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*